Korsika'da Fransız sömürgeciliğine isyan: 'Fransa ile ortak kaderimiz yok'

Korsika'da Fransız sömürgeciliğine isyan: 'Fransa ile ortak kaderimiz yok'

Korsika Adası'nda Fransa'ya karşı sesler yükseliyor. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in ziyareti öncesinde bağımsızlık yanlısı Korsika Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLNC), "Fransa ile ortak kaderimiz yok" şeklinde bir açıklama yaptı.

Dünya

01.05.2024, 14:49

France 3 kanalı, FLNC'nin Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in, Ada'nın geleceğine ilişkin görüşmeler yürütmek için gerçekleştireceği Korsika ziyareti öncesi, Paris yönetiminin bölgede yürüttüğü siyaseti eleştirdiğini duyurdu. 11 silahlı kişiden oluşan ve yüzlerinde maske olan FLNC üyeleri dün düzeneldikleri basın toplantısında 3 sayfalık bildiri okudu. Bildiride iktidarın, "Ada için vadettiği özerkliğin Korsika halkının varlığını sürdürebilmesi için yeterli olmadığı" belirtildi. Okunan metinde 2015-2019 yıllarında çoğunlukla Fransızlardan oluşan 20 bin 310 kişinin Ada'ya yerleştiğine dikkat çekilirken Fransa'nın "yerleşimci sömürgeciliği" olarak nitelediği bu durum kınandı. FLNC üyesi, "Bu, sömürgecinin en tehlikeli ve her zaman stratejik tercihi. Korsika'nın Fransız denetimi altındaki konumu korkunç bir iki yüzlülükten ibaret." dedi.

36 tonluk balistik füze tanıtıldı! Komşu ülke için kabus olacak! 36 tonluk balistik füze tanıtıldı! Komşu ülke için kabus olacak! Haberi Görüntüle

"FRANSA İLE ORTAK KADERİMİZ YOK"

Bildiriyi okuyan FLNC üyesi, "Fransa ile ortak kaderimiz yok." ifadesini kullanarak Korsika Adası'nda Ekim 2023'te düzenlenen 45 saldırıyı kendilerinin yaptığını açıkladı. FLNC üyesi, ayrıca "Kuruluşumuzdan bu yana ve bugün de FLNC olarak Filistin davasına destek veriyoruz." dedi.

Bu ortamda Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in Korsika'ya yapacağı ziyaret daha bir anlam kazanmış durumda. Fransız bakanın irkaç gün içinde Ada'ya yapacağı ziyarette nelerle karşılaşacağı ise bilinmiyor.Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 28 Eylül 2023'te Ada'ya gerçekleştirdiği ziyarette "Korsika'ya özgü bir özerklik" çağrısı yapmış ve Ada'daki bağımsızlık yanlıları ve sağcılara özerklik konusunda bir metinde uzlaşmaları için 6 ay süre tanımıştı.

18 milyar dolarlık gemi enkazı! Define avcılarının hayallerini süslüyor: Kutsal Kâse aşkına! 18 milyar dolarlık gemi enkazı! Define avcılarının hayallerini süslüyor: Kutsal... Haberi Görüntüle

NAPOLYON'UN MEMLEKETİ

Napolyon Bonapart'ın doğduğu, dili, kültürüyle ana karadan farklılaşan ve coğrafi olarak İtalya'ya daha yakın olan Korsika Adası, 18. yüzyıldan bu yana Fransa'ya bağlı bulunuyor.

Fransa'nın 18 bölgesinden biri sayılan 350 bin nüfuslu Ada, 2018'den bu yana kısıtlı özerklik sağlayan "özel bölgesel bütünlük" statüsüyle yönetiliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading