Kredi kartı borcunu ödemekte zorlananlara müjde: 1 Kasım'da başlıyor!

Kredi kartı borcunu ödemekte zorlananlara müjde: 1 Kasım'da başlıyor!

Merkez Bankası ve BDDK'nın kararıyla, kredi ve borçların yapılandırmasına dair süreç 1 Kasım'da start verecek. Yapılacak yeni düzenleme ile beraber kart borçları ödeyenlenler yeni bir ödeme planı imkanı verilecek.

Ekonomi

17.10.2024, 11:26

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kredi kartlarına yeni bir düzenleme getirdi. Bu kapsamda alınan ortak kararla, kredi ve ihtiyaç kredisini ödemekte zorlananlara yapılandırma imkanı sunulacak

Sabah gazetesinde yer alan habere göre; kamu bankaları arasında yer alan Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank yapılandırma işlemlerine uzun süredir başaltmış durumdaydı. Kamu bankalarının paylaştığı veriler ışığında borçlarını yapılandıranların toplam borç miktarı 1,5 milyar TL'yi aştığı gözlemlendi. Özel Bankalar içinde sürece İş Bankası ve Ak Bank'da yapılandırmayı başlatarak dahil oldu.

BDDK, tarafından verilen karar dahilinde kredi kartı borcunu ve ihtiyaç kredi borcunu ödemekte güçlük çeken vatandaşlar, borçlarını 60 aya kadar yapılandarabilecek. Yapılan ödemelerde asgari borç tutarını karşılamayı başaramayan bireysel kredi kartı sahiplerne mevcut borç bakiyelerini taksitlendirme fırsatı sunulacak. Merkez Bankası borçlarını ödemek zorlananların işini kolaylaştırmayı hedefliyor. Bu doğrultuda Merkez Bankası, bireysel kredi kartı borçları için uygulanacak azami faiz oranını yüzde 3,11 olan referans faiz oranıyla sınırlı tutacak.

2025'te asgari ücret ne kadar olacak? Bakan Işıkhan'dan son dakika açıklaması 2025'te asgari ücret ne kadar olacak? Bakan Işıkhan'dan son dakika... Haberi Görüntüle

1 KASIM'DA BAŞLIYOR!

BDDK'nın atmış olduğu bu adımlar kapsamında Merkez Bankası, kredi kartlarına uygulayacak azami faiz oranlarını, borcun büyüklüğüne göre değişkenlik gösterecek. 1 Kasım'da itibaran yürülüğe girmesi beklenen oranların 24 Ekim'de açıklanması bekleniyor. Mevcut referans oranı korunmayı başarırsa, dönem borcu 25 bin TL'nin altında olan kredi kartları için yüzde yüzde 3,50, 25 bin TL ile 150 bin TL arası borçlar için yüzde 4,25, 150 bin TL'nin üzerindekiler için ise yüzde 4,75 faiz oranına tabi tutulacak.

İhtiyaç kredisi borçları için 30 günden fazla olan ödemelerde gecikme yaşamış, ek kredi verilmeden 60 aya kadar yapılandırma imkanına sahip olacak. Fakat bu fırsattan yararlanabilmesi için borçluların bir yıl içerisinde başvuru yapma zorunluluğu bulunuyor.

Kredi kartları için nakit çerkim ve kullanımda azami faiz tutarı yüzzde 5 olarak açıklandı.

O havayolu şirketi Beyrut ve Erbil seferlerini askıya aldı O havayolu şirketi Beyrut ve Erbil seferlerini askıya aldı Haberi Görüntüle

YAPILANDIRMA ŞARTLARI

BDDK'nın aldığı karar dahilinde, kredi kartı ve kredi borcunu ödemeyen vatandaşlara 60 aya kadar taksitlendirme imakanı verilecek. Dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, borçlarının tamamını yapılandırdıklarında her ayki taksitler asgari ödeme tutarına dahil edilecek. Öte yandan borcunun yarısını ödemeyene kadar kredi kartında limit artışı olmayacak. İhtiyaç kredisi borçları için de 30 günlük gecikmeye içine girenler bu yapılandırma imkanından yarar sağlayamayacak.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Bersan Taskaya

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading