Yandex Metrica

Sitede Ara

Kripto para düzenlemesi Meclis'e sunuldu: İşte uygulanacak yaptırım ve cezalar

Kripto para düzenlemesi Meclis'e sunuldu: İşte uygulanacak yaptırım ve cezalar

Son dakika haberleri... Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifle kripto varlıkların alım satıma konu edildiği platformların SPK tarafından lisanslanması ve SPK düzenleme ve denetimi kapsamına alınması amaçlanıyor. Düzenlemede platformlarda müşteriler adına tutulan nakit ve kripto varlıkların saklanması, platformlar ve müşteriler arasındaki ilişkiler, uygulanacak yaptırım ve cezalar belirlenecek. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yasa tasarısının ayrıntılarını paylaştı.

Ekonomi

17.05.2024, 10:59

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi üzerindeki hazırlıklar tamamlandı. Teklif bugün TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklifle uluslararası uygulamalara benzer şekilde Türkiye'de kripto varlıklarla işlem yapan tarafların risklerinin azaltılmasının sağlanması hedefleniyor.

Kripto varlıkları geniş anlamda tanımlayacak düzenlemeyle, bunların alım satıma konu edildiği platformların SPK tarafından lisanslanması ve SPK düzenleme ve denetimi kapsamına alınması hedefleniyor.

Konuyla ilgili AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, önemli açıklamalarda bulundu.

Güler’in açıklamaları şu şekilde:

“Dünya gelince kripto varlıkların hukuki zemine oturulmasıyla çalışma yürütülmektedir. Dünyada lisanslanması, denetimi, izlenmesi, yaptırımlara ilişkin düzenlemeler konusunda hızla adımlar atılmaya başlandı. Bitcoin’i yasal para kabul eden ülkeler de var. Bekle gör yaklaşımı ile kripto varlıkların gelişimini izleyen ülkelerin yanı sıra, hukuki düzenlemeleri yeni alana uyarlamaya çalışan ülkelerle birlikte kripto varlıkların yapısını dikkate alarak yeni hukuki düzenlemeler ve altyapı hazırlayan ülkeler söz konusudur.

Ev kadınlarına müjde! Devletten prim desteği ile sosyal güvence geliyor! Ev kadınlarına müjde! Devletten prim desteği ile sosyal güvence geliyor! Haberi Görüntüle

"SPK’DAN İZİN ALMALARI ZORUNLU HALE GETİRİLMEKTEDİR"

Ülkemizde uluslararası uygulamalara benzer bir şekilde kripto varlıklarla işlem yapan tarafların risklerinin azaltılması adına adımlar atılması gerektiğini dikkate alarak bu teklifi hazırlamış bulunuyoruz. Kripto varlık ekosisteminde yer alan cüzdan, kripto varlık, kripto varlık saklama hizmeti, platform gibi kavramların tanımı teklifimizde yer almaktadır. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi, faaliyete başlayabilmeleri için SPK’dan izin almaları zorunlu hale getirilmektedir. SPK denetiminde güvenli bir şekilde işlem yapmaları amaçlanmaktadır.

SGK’dan vatandaşlara çok kritik dolandırıcılık uyarısı: Bakın nasıl ağlarına düşürüyorlar SGK’dan vatandaşlara çok kritik dolandırıcılık uyarısı: Bakın nasıl ağlarına düşürüyorlar Haberi Görüntüle

3 YILDAN 5 YILA KADAR HAPİS

Platformlarda gerçekleştirilen makul ve ekonomik gerekçe ile açıklanamayan, platform nezdinde işlemlerin güven, açıklık ve istikrar içinde çalışmasını bozacak nitelikte eylem ve işlemlere ilişkin de tedbirler öngörülmektedir. İzinsiz kripto faaliyetlerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörüldü. Halihazırda faaliyet gösteren kurumlara yönelik geçiş süreci olacak. Faaliyet gösterenler 1 ay içerisinde kurula başlayacak ya da 3 ay içerisinde tasfiye kararı alacak."

Tiryakiler yasta! Sigaraya bir zam daha geliyor: İşte en düşük ve en yüksek sigara fiyatı Tiryakiler yasta! Sigaraya bir zam daha geliyor: İşte en düşük... Haberi Görüntüle

YURT DIŞI BORSALAR KAPATILACAK

Faaliyet göstermek isteyenler 1 ay içerisinde SPK'ya başvuracak. Faaliyet göstermeyecek olanlar 3 ay içerisinde tasfiye kararı alacak. Yurt dışında faaliyet gösteren kripto borsalarının kullanımı sonlandırılacak.

Dış ticaret açığında rekor gerileme! Bakan Şimşek'ten önemli açıklama: Dezenflasyon sürecine önemli katkı verdi Dış ticaret açığında rekor gerileme! Bakan Şimşek'ten önemli açıklama: Dezenflasyon... Haberi Görüntüle

TÜRKiYE'NİN KISMİ UYUMLU KATEGORİSİNDEN ÇIKMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Kripto varlıklarla ilgili düzenlemenin yasalaşması ve kripto varlık hizmet sağlayıcıların lisanslanmaya başlanmasıyla Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) 15 No'lu teknik standardı kapsamında getirilen eleştirilerin bertaraf edilmesi ve Türkiye'nin "kısmi uyumlu" kategorisinden çıkması da öngörülüyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Ekonomi


Loading