Gordion Antik Kenti UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı: Bakan Ersoy, 'Müjdemiz var' diyerek duyurdu

Gordion Antik Kenti UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı: Bakan Ersoy, 'Müjdemiz var' diyerek duyurdu

Ankara'nın Polatlı ilçesindeki Gordion Antik Kenti, antik dönemin en önemli arkeolojik alanlarından biri olarak kabul edilerek UNESCO tarafından 'Dünya Mirası' olarak ilan edildi. Kararı duyuran Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; "Bir müjdemiz var! UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 20'inci varlığımızı da kaydettirdik. Ankara'mızın eşsiz kültür varlıklarından biri olan Gordion Antik Kenti 'Dünya Mirası' oldu." dedi.

Kültür / Sanat

23.01.2024, 21:26

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleştirilen 45'inci UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla Gordion artık bir dünya mirası olarak koruma altında olacak.

Kararı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile duyuran Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Bir müjdemiz var! UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 20'inci varlığımızı da kaydettirdik. Ankara'mızın eşsiz kültür varlıklarından biri olan Gordion Antik Kenti 'Dünya Mirası' oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ancak, daha bitmedi! UNESCO'dan yeni bir müjde daha bekliyoruz. Anadolu'nun ahşap destekli camilerinden de almayı beklediğimiz güzel haber ile inşallah Dünya Mirası Listesi'ndeki sayımızı daha da artıracağız. Hayırlı olsun" ifadelerini kullandı. 

Altın Portakal Film Festivali sona erdi! Altın Portakal'da kimler ödül aldı? Altın Portakal Film Festivali sona erdi! Altın Portakal'da kimler ödül... Haberi Görüntüle

Altın Portakal Film Festivali sona erdi! Altın Portakal'da kimler ödül aldı? Altın Portakal Film Festivali sona erdi! Altın Portakal'da kimler ödül... Haberi Görüntüle

EN UZUN SÜRE YERLEŞİM GÖRÜLEN NADİR ALANLARDAN

Ankara'nın Polatlı ilçesinde bulunan Gordion, antik dönemden günümüze uzanan köklü bir tarihe sahip. M.Ö. 2 bin 500 yıllarında (Erken Bronz Çağı) başlayan bu yerleşim, günümüzde hala Gordion Antik Kenti'nin yanındaki Yassıhöyük'te devam ediyor. Antik Kent ve çevresinde tam 4 bin 500 yıl boyunca kesintiye uğramayan bu uzun süreli yerleşim, Gordion'u dünya genelinde nadir bulunan, en uzun süreli yerleşim görmüş alanlardan biri haline getiriyor.

Frig uygarlığının merkezi olarak kabul edilen Gordion'un çevresinde, M.Ö. 9. yüzyıldan M.Ö. 3. yüzyıla kadar uzanan farklı dönemlere ait birçok Tümülüs göze çarpıyor. Bu Tümülüsler, Gordion Arkeolojik Alanı'nın zengin tarihine ışık tutuyor. 

Bunun yanı sıra, Sitadel Höyüğü, Gordion'un arkeolojik mirasının en önemli parçalarından birini oluştururken, erken dönem Frig Kalesi surları ve anıtsal yapıları da Anadolu'daki o dönemin eşsiz örnekleri olarak ön plana çıkıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading