Muaviye dizisine İran, Hz. Ömer'in katiliyle cevap verdi: Ebu Lulu'nun Cesareti!

Muaviye dizisine İran, Hz. Ömer'in katiliyle cevap verdi: Ebu Lulu'nun Cesareti!

Suudi Arabistan'ın ramazan ayında yayınlanmak üzere çektiği 75 milyon dolarlık televizyon dizisi 'Muaviye' yeni bir mezhep geriliminin fitilini ateşledi. Irak ve İran'da diziye tepki gösteren Şiiler, Hz. Ömer'in katilini yücelten bir diziyi duyurdu.

Kültür / Sanat

08.04.2024, 23:42

İslam tarihine en parlak dönemlerinden birini yaşatan Emevi devleti kurucusu Muaviye'nin hayatını anlatan yapım, İran ve Irak'taki Şiiler üzerinde derin bir rahatsızlığa neden oldu. Suudi Arabistan merkezli yapım şirketi MBC'nin ramazan ayında yayınlanmak üzere aylardır çekimlerini sürdürdüğü 'Muaviye' adlı dizi, mezhep temelli yeni bir gerilimin fitilini ateşledi.

Irak'ın Şii liderlerinden Mukteda el-Sadr, Emevi halifesi Muaviye bin Ebu Süfyan'ın bölücü bir karakter olduğunu ileri sürerek Suudi Arabistan'ı sözkonusu diziyi yayınlama planından vazgeçmeye çağırdı. 

Mukteda es-Sadr, sosyal medya hesabından Muaviye dizisine karşı bir açıklama yayınladı. 

İran ise daha mütecaviz bir adım atarak Irak'ta desteklediği El-Shaaer isimli TV kanalına talimat göndererek, "Ebu Lulu'nun Cesareti" adlı bir TV dizisi hazırlattı. Muaviye dizisine cevap olarak çekimine başlanan dizi, İslam halifesi Hz. Ömer'in katili Ebu Lulu'yu bir kahraman gibi gösteriyor. 

Hz. Ömer'i 644 yılında Medine'deki Mescid-i Nebevî'de sabah namazı sırasında çift başlı hançeriyle 6 yerinden yaralayarak şehit eden Ebu Lulu, Mugîre bin Şû'be'nin Hristiyan kölesiydi. 

Ebu Lulu'nun Cesareti adlı dizi için hazırlanan görsel

İran destekli TV kanalı El-Shaaer, Müslüman Emevi halifesi Muaviye'nin dizisine tepki olarak Hz. Ömer'in Hristiyan katilini yücelten diziye para harcamaktan çekinmedi. "Ebu Lulu'nun Cesareti" adlı dizinin Muaviye dizisi gibi ramazan ayında yayınlanması bekleniyor. 

2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi belli oldu 2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi belli oldu Haberi Görüntüle

SUUDİLERİN EN PAHALI YAPIMI

'Muaviye' adlı yapım, Suudi Arabistan için şimdiye dek en fazla para harcanmış TV dizisi oldu. Çekimlerine temmuz ayında Tunus'un Hamamet ve Kayrun şehirlerinde başlanan 75 milyon dolar bütçeli MBC yapımı dizinin senaryosu gazeteci Halid Salah tarafından yazıldı. Dizinin yönetmenliğini ise Filistin asıllı Mısırlı Tarık el-Arian üstlendi. 

Yönetmen Tarık el-Arian

Muaviye karakterini Suriyeli aktör Loujain İsmail canlandırırken Emevi halifesinin eşlerini oynayacak aktristler ise şu isimlerden oluştu: Esma Celal, Ayşe bin Ahmed ve Cemile Şihi. 

Cem Yılmaz’ın yaşlanma süreci şoke etti! Ünlü oyuncu kaç saatte yaşlandı? Cem Yılmaz’ın yaşlanma süreci şoke etti! Ünlü oyuncu kaç saatte ... Haberi Görüntüle

MUAVİYE'NİN İSLAM TARİHİNDEKİ ÖNEMİ

Müslüman olduktan sonra İslam Peygamberi Hz. Muhammed'e (s.a.s.) kâtiplik ve Peygamber'in vefatından sonra Suriye üzerine gönderilen dört ordudan birine komutanlık yapan Muaviye, halife Hz. Ömer döneminde önce Ürdün, ardından Şam (Dımaşk) valiliğine atandı. 638 yılından itibaren fetihlerini sürdüren Muaviye, Kaysâriye, Askalân ve Trablusşam'ı aldı, Filistin'i boydan boya ele geçirdi; buralarda Bizans'tan kalma tersanelerden yararlanarak İslâm donanmasında ilk deniz birliklerini teşkil etti. 

Emevi Devleti'nin 8. yüzyıl itibariyle ulaştığı sınırlar

Halife Hz. Osman döneminde Filistin, el-Cezîre, Humus ve Kınnesrîn'i içine alan 'Suriye genel valiliği' görevine getirilen Muaviye, 648 yılında 1700 parçadan oluşan filoyla Kıbrıs'a sefer düzenledi ve adayı kan dökmeden haraca bağladı. Hz. Osman'ın şehit edilmesinin ardından 'cinayetin üzerine gitmemekle' suçladığı Hz. Ali'ye biat etmeyen Muaviye, onunla Sıffîn Savaşı'nda karşı karşıya geldi. 

Sonraki dönemde Muaviye'nin oğlu Yezîd, Hz. Ali'nin oğlu Hz. Hüseyin'i Irak'ın Kerbelâ bölgesinde katlettirdi. Şii dünyası, Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'i şehit etmekten çekinmeyen Yezid ve öncesinde onun babası Muaviye hakkında yüzyıllar boyu derin bir kin besledi. 

Suudi Arabistan ile İran arasında ortaya çıkan televizyon dizisi gerilimi bu mezhepsel arkaplanın son yansıması oldu. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading