Müştak Baba'nın 2023 kehaneti! O şiirin içindeki ebcedli gizli mesaj...
Ankara'nın başkent olacağını 1923'ten tam 150 yıl önce bildiren Müştak Baba (Şeyh Müştak), yazdığı şifreli gazellerde 2023'te Türkiye'de nelerin yaşanacağına dair çok önemli ipuçları veriyor.
Osmanlı dönemi Kadiriyye tarikatının pîrlerinden Müştak Baba (Şeyh Müştak), şiirlerine şifreli biçimde kaydettiği gizli mesajlarla ilgi çekiyor.
1759'da Bitlis'te doğan ve Yezidîler tarafından öldürüleceği 1832 yılına dek 73 yıllık ömrüne çok şey sığdıran Müştak Baba, 1700'lü yılların sonunda yazdığı bir gazelde Ankara'nın başkent olacağını bildirdiği ortaya çıkınca bir anda gündeme oturdu.
"Me'vâ-yı nâzenîne kim elf olursa efser / Lâbüd olur o me'vâ İslâmbol ile hemser" beytiyle başlayan beş beyitlik gazelde Müştak Baba, sanki yaşadığı dönemde zaman makinesine binmiş ve tekrar 1700'lü yıllara geri dönmüş gibi 'ileride mutlaka olacaklardan' bahsediyor.
Müştak Baba'nın şiirine ebcedle gizlediği 'Ankara' detayı ilk kez, Milli Mücadele zamanında Konya'daki Kuvayi Milliye teşkilatının en önemli ismi, eski Meclis-i Mebusân üyesi, sonrasında TBMM Konya Milletvekili Mehmet Vehbi Efendi tarafından çözüldü.
Ancak Müştak Baba'yı Türkiye'nin gündemine taşıyan isim, araştırmacı-yazar Serhat Ahmet Tan oldu. Tan, eski metinlerde bugünleri anlatan bir 'kehanete' ulaşıldığı zaman araştırmacıların normal olarak o metni yazan kişiyi daha ayrıntılı şekilde incelemeye başladığını, Müştak Baba'nın da 'Ankara' kehanetinin kesinleşmesinin ardından yazdığı diğer şiirlere daha dikkatle bakılır hale geldiğini belirtiyor.
DİYAR DİYAR DOLAŞAN BİR GEZGİN
Yaşadığı dönem Osmanlı coğrafyasını baştan başa dolaşan, Kırım'dan Mısır'a, Şam'dan Ankara'ya, Rumeli'den Ukrayna topraklarına dek giden, hatta Hz. Adem'in mezarının bulunduğuna inanılan Seylan'a (Hindistan) dek varıp gelen 'gezgin' Müştak Baba, araştırmacı Serhat Ahmet Tan'a göre, bir yerde 10 günden fazla kalmayışıyla da dikkat çekici bir kişilik.
Padişah II. Mahmud döneminin en ünlü simalarından Müştak Baba'nın gelecekte dünyaya gelecek önemli kişilerle görüştüğüne dair bilgileri şiirlerine şifreli bir şekilde kaydetmiş olduğuna işaret eden Tan, "Bilim-kurgu gibi ama Müştak Baba'nınki öyle bir şey değil. O sıradan biri değil. Bir şiiri var ki, geleceğe gidip direkt Mehdi ile konuşarak bazı bilgileri edindiğini söylüyor" ifadelerini kullanıyor.
YEREL SEÇİM SONUCUNU BİLMİŞTİ
Müştak Baba'nın yazdığı divandaki gazeller üzerinde yaptığı araştırmalarla bilinen Serhat Ahmet Tan
Serhat Ahmet Tan, Müştak Baba'nın şiirlerinden yola çıkarak yaptığı yorumlarda AK Parti'nin 31 Mart 2019'da kısmen yenilgi yaşayacağını söylemiş, "AK Parti üç büyükşehri kaybedebilir. İzmir zaten AK Parti'de değil ama Ankara ve İstanbul'da da yerel yönetim değişecek. İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nun kazanma ihtimalini yüksek görüyorum. AK Parti gücünden bir şey kaybetmeyecek ama yenilmiş gibi bir görüntü verecek" demişti. Bu yenilginin bir sonraki seçimlerde yaşanacak büyük yükseliş öncesi son tökezleme olduğunu ifade eden Tan, şunları söylüyor:
"Müştak Baba'nın Timsah şiirine ebcedle koyduğu şifreler, AK Parti'nin 2027 yılına kadar iktidarda kalacağını gösteriyor. Bu da yerel seçimlerde halkın uyarısıyla kendini toparlayacak AK Parti'nin genel seçimleri kazanacağını gösteriyor."
2023: KUŞATMA AĞIRLAŞACAK
Araştırmacı Tan'a göre, Müştak Baba Timsah şiirinde Türkiye'nin 2023'ten itibaren çeşitli zorluklarla karşılaşacağını ve ağır baskılar altına gireceğini de kayda geçirmiş. Müştak Baba bu dönemin uzun süreceğini belirtiyor.
Tan, Müştak Baba'nın şiiri yazdığı tarihten 100 yıl sonrasına da dikkat çektiğini, bu tarihin 1890'ların ikinci yarısı olduğunu ve o dönemde Osmanlı Devleti'nin çok büyük ekonomik zorluklar içerisinde bulunduğunu söylüyor. Müştak Baba'nın 2023'ten itibaren keskinleşeceğini söylediği zorlukların 'ekonomik' konularda olduğu sanılıyor. Serhat Ahmet Tan'a göre Müştak Baba'nın dikkat çektiği önemli bir tarih daha var: 2030.
Bu tarihte Türkiye'nin tıpkı 1920'lerdeki gibi 'kurtuluş savaşı'na benzer bir süreçten geçeceğine ilişkin şifreli satırlar bulunuyor. Bu 'kehanet'e dair Serhat Ahmet Tan şunları söylüyor: "İnşallah yanlış bulmuşumdur, yanlış yorumlamışımdır diyorum. Ama Müştak Baba bize böyle bir tasarım sunmuş."