Yandex Metrica

Yunanistan'da ne yenir, neyi meşhur? Yunanistan'da gezilecek yerler neler?

Yunanistan'da ne yenir, neyi meşhur? Yunanistan'da gezilecek yerler neler?

Kültürüyle olsun insanıyla olsun bize benzeyen sınır komşumuz Yunanistan'ın neyi meşhur? Yunanistan'da gezilecek yerler neler? Gelin birlikte bakalım...

Kültür / Sanat

17.03.2024, 18:51

Gerek tarihiyle gerekse bulunduğu coğrafya nedeniyle Yunanistan mutlaka gezip görmeniz gereken yerlerin başında yer alıyor. Üstelik ülkemizden ulaşımın hızlı ve kolay olması Yunanistan'ın gezilebilir yerlerin başında yer almasını sağlıyor. Her ne kadar Euro'nun Türk Lirası önünde ciddi bir artışı söz konusu olsa da yine de bütçenizi ayarladığınızda Yunanistan gezmek için oldukça ideal bir ülke olarak göze çarpıyor.

YUNANİSTAN'IN COĞRAFİ KONUMU

>Yunanistan ülkemizin Kuzey Batı'sında yer alır. Ayrıca Dünya üzerinde Güneydoğu Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Aktif nüfusu 2021 itibariyle yaklaşık 10,7 milyon'dur. Yunanistan'ın en büyük şehri ve başkenti tarihte adını sıkça duyduğumuz Atina'dır. Yunanistan'ın kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde ise Kuzey Makedonya ve Bulgaristan yer alır. Kuzeydoğusunda Türkiye olan ülkenin, doğusunda Ege Denizi yer alır. Batı kısmında İyon Denizi, güney kısmında Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırı olan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın buluştuğu noktada stratejik bir konuma sahip.

Yunanistan'ın uzun bir tarihi olmasının yanında günümüz Yunanistan, 1830 yılında kurulmuş olan genç bir ülke olarak karşımıza çıkıyor. Klasik Yunanistan'da yer alan şehir devletleri, mevcut demokrasinin, dünyayı etkileyen Batı felsefesinin ve edebiyatının, modern tarihçiliğin, siyaset biliminin, önemli bilimsel ve matematiksel ilkelerinin, tiyatronun ve Olimpiyat Oyunlarının başladığı yer olduğundan Yunanistan, Batı medeniyetinin beşiği olarak kabul edildi.

YUNANİSTAN'IN HANGİ YEMEKLERİ MEŞHUR

Oldukça uzun bir geçmişe sahip Yunan mutfağı yemekleri aslında Akdeniz etkisindedir. Fakat hem Doğu hem de Batı kültürlerinin de büyük oranda etkisi altında kalmıştır. 

Coğrafi konumunun yakın oluşu ve bir dönem ortak toprakları paylaşmamızdan ötürü yemek kültürümüz Yunanistan'la oldukça benzerlik taşıyor. Hatta birçoğunun isimleri bile neredeyse birbirinin aynısı olarak karşımızı çıkıyor. Yunan mutfağı dünyanın en iyi mutfakları arasında önde gelen mutfaklardan biridir.

Yunanistan mutfağının ana felsefesi basit ve pratik malzeme kullanımına dayanır. Özellikle Akdeniz mutfağının etkileri sebze ağırlıklı olmasıyla Yunan mutfağında bir hayli görülür. 

Dipnot olarak tarihte bilinen ilk yemek kitabi M.O. 320’de şair ve sonrasında gastronominin babası olarak bilinecek olan Yunan Archestratus yazdı.

İşte Yunanistan'a gezmeye gittiğinizde muhakkak tatmanız gereken, tadı damağınızda kalacak 10 lezzet:

-Souvlaki Kalamaki

Yunanistan'ın fast food olarak en muazzam yemekleri arasında yer alır. Bizdeki Çöpşiş'e benzer, sadece et parçaları biraz daha büyük servis edilir. Üzerine limon ilave ederek tüketiliyor. 

- Gyros (Döner)

Türkiye'deki dönerin Yunanistan versiyonudur. Tek farkı Yunanistan'da döner, pidenin ekmeğin arasında yeniyor.

-Kebab

Zaten Türkiye'den bu lezzete hepimiz aşinayız. Tek dikkat etmeniz gereken domuz eti burada sık kullanılıyor. Aldığınız yere sormanızda fayda var.

-Soutzoukakia

Bu yemeği de görünüş olarak Türkiye’deki salçalı köfte zannedebilirsiniz. Fakat baharat olarak bizim ülkemizdekine göre daha yoğun. Eğer baharat seviyorsanız mutlaka tatmalısınız.

-Moussaka

Moussaka'yı isminden ötürü, Türkiye’deki musakka zannedebilirsiniz. Fakat çok da aynı değil. Kıyma-patlıcan-patates ve üzerine beşemal sos ilave edilen bir yemektir. Porsiyonu bol ve oldukça doyurucu.

-Horiatiki (Yunan Salatası)

İşte Akdeniz işi bir yemek. Her ne kadar çoğunlukla bizim ülkemizde salata bir yemek olarak görülmese de Yunanistan'da yemek olarak tüketilir. 

-Tzatziki

Yunanistan'ın cacığı, isim olarak da bizimkine benziyor. Belki kıvam olarak daha kıvamlı diyebiliriz.

-Garidomakaronada

Karides'in ve makarnanın muhteşem uyumu. Zaten Yunanistan'ın deniz ürünlerindeki ünü tüm dünyada malum. Kesinlikle farklı ve güzel bir lezzet.

-Melitzanes Papoutsakia

Patlıcan bizde olduğu gibi Yunanistan'da da oldukça rağbet görüyor. Kesinlikle yedikten sonra muhakkak ülkeye döndüğünüzde yapmak isteyeceksiniz.

-Feta Me Meli

Peynir tavada kızartılıp üzerine bal döküldüğünde nasıl mı olur? İşte tam da bu eşşiz lezzet tadıyla 'Mükemmel' cevabını veriyor.

Yemeğimi yedim karnımı doyurdum, peki şimdi bu tarihi yüzyıllara dayanan bu topraklarda 'Yunanistan'da nerelere gitmeliyim' diyorsanız, onun da cevabını burada bulacaksınız.

YUNANİSTAN'DA GEZİLECEK YERLER

Yunanistan ismiyle son haliyle yeni bir ülke olsa da tarihi yüzyıllar öncesine dayanır. Bu nedenle kültür turizmi için bulunmaz bir nimettir. Yunanistan'da mutlaka görmeniz gereken 10 yere gelin birlikte bakalım:

-Atina Akropolisi

Atina’yı anlatanların hayranlıkla seyre daldığı yer Atina Akropolisi’nde yer alan Parthenon’dur. Yunanistan'da ilk gitmeniz gereken yer burasıdır.

-Delfi

Eski Yunanistan’da yer alan önemli dini merkezlerden biri olan Delfi, Yunanistan'ın ortasında yer alan Parnassos Dağı eteklerinde yer alıyor. Eski çağlarda ‘dünyanın merkezi’ olarak görüldü. Delfi Tapınağının dışında Apollo Tapınağı, antik tiyatro, hipodrom, gymnasium, Atinalıların Stoası gibi yapılar bölgede oldukça güzel muhafaza edilmiş.

-Meteora

Bizlerdeki Sümela Manastırı'na benzer bir yapı. Kayalar üzerine inşa edilmiş bir manastır adeta bir tarih sunuyor.

-Rodos 

UNESCO'nun Dünya Mirası listesine dahil etti Rodos Adası‘nın tarihi kent merkezi tarihe bir yolculuk yapmanızı sağlıyor.

-Mistra

Mora (Peloponnesos) Yarımadası’nda yer alan Mistra, Bizans yönetiminin son yirmi yılında oldukça güçlü bir şehir olarak görüldü. Duvarla korunan kent ve ortasındaki tepede yükselen saray, her yıl turist akınına uğruyor.

-Selanik

Mustafa Kemal Atatürk'ün doğum yeri, gidildiğinde muhakkak uğranmalı. Tarihi sizi büyüleyecek.

-Knossos Sarayı

Minos Uygarlığı yıllarında inşa edilen Knossos Sarayı, Heraklion’ın dış eteklerinde bulunuyor. Tarih seviyorsanız burayı atlamayın.

-Mikonos

Ülkemizden de oldukça fazla turist çekmeyi başaran Mikanos, dünyanın en güzel adalarından biri. Şehrin koruması üst düzey, hiçbir şey kafaya göre bozulmuyor. Hem doğal hem modern. Tatil ve balayı için bulunmaz bir nimet.

-Santorini

Yunanistan'da geziden söz ediyorsak Santorini‘yi atlayamayız. Kiklad Adaları’ndan birisi olan volkanik ada, deniz yamacında yer alan bembeyaz evleri, antik kalıntıları, yerel ve eşsiz şarapları ve özel gece hayatıyla size bambaşka zamanlar yaşatıyor.

-Nafplion

Turistler tarafından henüz diğer yerler kadar popüleriteye kavuşmasa da 'Romantik geceler' için mutlaka uğramanız gereken yerlerin başında geliyor. Pişman olmayacaksınız.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading