Lapis Lazuli Koridoru için 5 ülke toplanacak! Ticari açıdan önemli olan toplantı: İstanbul'da gerçekleşecek

Lapis Lazuli Koridoru için 5 ülke toplanacak! Ticari açıdan önemli olan toplantı: İstanbul'da gerçekleşecek

Bölge Ticaret ağında önemli yeri olan Lapis Lazuli Koridoru için 5 ülke görüşme sağlayacak. Bu ülkeler kritik toplantıyı İstanbul' da gerçekleştirecekler. 

Ekonomi

02.10.2024, 18:43

Bu toplanın karara ulaşmasında temeli aslında 'Afganistan için Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı'nda atılmıştı. İstanbul' da gerçekleşecek toplantı sayesinde ele alınacak. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor geçişlerinden birini oluşturan Lapis Lazuli Koridoru Bakanlar Toplantısı'nın yarın İstanbul'da gerçekleştirileceğini söyledi.  Toplantının amaçlarından bahseden Uraloğlu, "Toplantıda, koridor kapsamındaki ulaştırma ve altyapı yatırımlarını, ihracat-ithalat ve transit yük potansiyeli ile koridor üzerindeki lojistik eksiklikleri ele alacağız" dedi.

Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamasında, Lapis Lazuli Koridoru Bakanlar Toplantısı'nın yarın Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan'ın katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirileceğini bildirdi. Programda Lapis Lazuli Koridoru'nun etkin kulllanımı ve her açıdan konuların ele alınacağını söyleyen Uraloğlu, "Toplantıda, koridor kapsamındaki ulaştırma ve altyapı yatırımlarını, ihracat-ithalat ve transit yük potansiyeli ile koridor üzerindeki lojistik eksiklikleri ele alacağız" şeklinde konuştu.

Asgari ücret zammını açıkladı! İşte 2025 yılı için beklenen rakam... Asgari ücret zammını açıkladı! İşte 2025 yılı için beklenen rakam... Haberi Görüntüle

BÖLGESEL TEŞVİK AÇASINDAN ÖNEMLİ

Uraloğlu, koridorun, Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasındaki ticaret ve ulaşım için stratejik bağlantı olarak görülmesi gerektiğini açıkça vurguladı. Bu güzergahın birçok konu da etkili olacağını işaret ederek, güzergahın, Güney Kafkasya, Orta Asya ve Avrupa'yı bir araya getirerek bölgesel ticareti teşvik etmeyi, enerji kaynaklarını daha geniş pazarlara ulaştırmayı ve altyapıyı geliştirilmesi konusunda büyük önem kazandığını ifade etti.

Ziraat Bankası 5 bin 793 TL taksitle ev sahibi yapıyor! Aylık faiz oranı her bütçeye hitap ediyor Ziraat Bankası 5 bin 793 TL taksitle ev sahibi yapıyor!... Haberi Görüntüle

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ SAĞLAYACAK

Lapis Lazuli Koridoru'nun, 2017'de Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Türkmenistan ve Afganistan'ın katılımıyla gerçekleştirilen "Afganistan için Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı"nda atılan imzalarla açıldığını söyledi. Daha sonra bu projenin önemini vurguluyan Uraloğlu, şu ifadeleri yer verdi:

"İmzalanan Ulaştırma, Ticaret ve Transit İşbirliği Anlaşması ile bu koridorun gelişimi hız kazandı. Koridor, sadece ticaret değil, aynı zamanda bölgedeki ülkeler arasında ekonomik işbirliği ve entegrasyonu destekleyen bir platform olarak da öne çıkıyor. Orta Koridor geçişlerinden birini oluşturan Lapis Lazuli Koridoru denize çıkışı olmayan Afganistan için büyük önem taşıyor. Aynı zamanda, bölgesel entegrasyon ve bağlantısallığın geliştirilmesine, ekonominin çeşitlendirilip büyümesine, bölgesel istikrar ve refahın tesisine yönelik çalışmalarımızın somut bir neticesini teşkil ediyor. Bu proje, Afganistan'ı Orta Asya ile Hazar Denizi bölgesindeki enerji ve ticaret yollarına bağlayarak, ülkenin ekonomik kalkınmasını desteklemeyi hedefliyor. Afganistan, bu güzergah sayesinde doğal kaynaklarını uluslararası pazarlara ulaştırma fırsatı bulacak. Ayrıca, bu proje sayesinde istihdam yaratılması, altyapının geliştirilmesi ve bölgesel işbirliğinin artırılması gibi sosyal faydalar da sağlanacak" dedi. 

Dolar için 'yok artık' dedirtten tahmin! Uzmanlar rakam verdi: Önce 34 TL olacak sonra 40 TL barajını aşacak Dolar için 'yok artık' dedirtten tahmin! Uzmanlar rakam verdi: Önce... Haberi Görüntüle

''TİCARİ AKIŞI KOLAYLAŞTIRACAK''

Uraloğlu, bu bölgelerin daha fazla işbirliği yaparak, kendilerini geliştirmesi açısından ve dijitaleşmenin hızlandırılmasının konusunun önemli olduğunu söyleyerek, şu sözlere yer verdi:

"Lapis Lazuli Koridoru, yalnızca bölgesel işbirliğini güçlendirmekle kalmayıp Asya ve Avrupa arasındaki ticaret akışını kolaylaştırarak ekonomik kalkınmanın anahtarı olma potansiyeline sahiptir. Bu fırsatlardan yararlanmak için atılacak adımlar, bölgenin geleceği açısından kritik bir öneme sahiptir." ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Tolga Çolak

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading