Yandex Metrica

Sitede Ara

Macaristan Başbakanı Orban'a Rusya cezası: Ortak karar alındı

Macaristan Başbakanı Orban'a Rusya cezası: Ortak karar alındı

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Rusya ve Çin'e yaptığı ziyaretlerin yankıları devam ediyor. Ziyaretlere tepki gösteren AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bir sonraki gayriresmi dışişleri ve savunma bakanları toplantısının Budapeşte yerine Brüksel'de yapılmasına karar verildiğini söyledi.

Dünya

23.07.2024, 10:24

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Macaristan'ın Başbakanı Viktor Orban'ın "barış misyonu" adıyla gerçekleştirdiği Rusya ve Çin ziyaretlerine "sembolik tepki" olarak, bir sonraki gayriresmi dışişleri ve savunma bakanları toplantısının yerinin değiştirildiğini söyledi.

Borrell, Orban'ın söylemlerinin aksine birliğin savaştan yana bir politika gütmediğini dile getirerek Orban'ın ifadelerini reddettiklerini belirtti. 

Ukrayna konusunda duruşlarının net olduğunu ifade eden Borrell, AB'nin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin barış formülünü desteklediğini hatırlattı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşı devam ettirme isteğinde olduğunu savunan Borrell, "Savaş yanlısı olan tek kişi, herhangi bir görüşme ve ateşkes için ön koşul olarak Ukrayna'nın bölünmesi ve cezalandırılması çağrısında bulunan Putin'dir. Her gün binlerce füze, insansız hava aracı ve bombalar, daha fazla askeri saldırı olacağına dair uyarılar gönderiyor. Bu yüzden savaş yanlısı olan hakkında konuşmak istiyorsanız Putin hakkında konuşun, AB hakkında değil." dedi.

Orban'ın 5 Temmuz'daki Rusya ziyaretini eleştiren Yüksek Temsilci, Ukrayna'da işlenen savaş suçlarının hesabının sorulması gerektiğini vurguladı. Borrell, Orban'ın barış misyonu olarak nitelediği ziyaretin sadece Putin'e yarar sağladığını belirterek bunun barış getirmeyeceğini savundu.

Avrupa ülkelerinde M çiçeği virüsü alarmı verildi! Hazırlıklı olun Avrupa ülkelerinde M çiçeği virüsü alarmı verildi! Hazırlıklı olun Haberi Görüntüle

"İSTER BUDAPEŞTE'DE OLSUN İSTER BRÜKSEL'DE"

Borrell ayrıca Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın yaptığı açıklamalarından ve eylemlerinden AB ülkelerinin rahatsız olduğunu ifade ederek bu ülkeye sembolik bir ceza vermeyi kararlaştırdıklarını duyurdu. Borrell, "Sembolik bir sinyal olsa bile, savaşın tarafı olarak AB'nin dış politikasına karşı olmanın bazı sonuçları olması gerektiğine dair bir sinyal göndermemiz gerekiyor." ifadesini kullanarak bu amaçla Budapeşte'de yapılması planlanan bir sonraki dışişleri ve savunma bakanları toplantısının Brüksel'de yapılmasına karar verildiğini duyurdu. Bunun bir boykot olmadığını vurgulayan Borrell, bu kelimeyi reddettiğini belirtti. Borrell, Toplantı gerçekleşecek ve Macaristan da orada olacak. İster Budapeşte'de ister Brüksel'de olsun." dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

1

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading