Yandex Metrica

Sitede Ara

Mehmetçik yakında Sincar'a girebilir! Hakan Fidan operasyonda mutabakat sağladı

Bağdat ve Erbil ziyaretlerinde baş döndürücü temas trafiğine imza atan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, terör örgütü PKK/YPG'ye karşı ortak mücadeleye ilişkin kararlı mesajlar verdi, muhataplarından sözler aldı. Alınan bilgiye göre Fidan, PKK'nın Suriye-Irak hattında ana üs noktalarından biri durumundaki Sincar'a kara operasyonu konusunda muhataplarıyla anlaşma sağladı.

Gündem

23.01.2024, 21:20

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Irak ziyareti, son yılların en kapsamlı temas zincirine sahne oldu. Bağdat ve Erbil'i terör örgütü PKK/YPG'ye karşı ortak noktada buluşturmayı başaran Fidan, terör örgütünün Irak'tan Suriye'ye intikal rotasında ana duraklardan biri olan Sincar'a dair önemli sözler aldı. 

İddialara göre Hakan Fidan, Irak'taki muhataplarına Türkiye'nin PKK/YPG'yi bitirme konusundaki kararlılığını anlatarak Mehmetçiğin Sincar'a bir kara operasyonu planladığını kaydetti. Yeni Şafak'a bilgi veren güvenlik kaynaklarına göre bölgede operasyonlar, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Milli İstihbarat Teşkilatı'nın nokta harekâtlarından daha kapsamlı bir sürece evrilecek. 

Hakan Fidan ve Fuad Hüseyin

Sincar'daki PKK/YPG varlığına ilişkin kara operasyonunun mahiyeti, çerçevesi ve süresine ilişkin Bağdat yönetimiyle temasların sürmesi konusunda mutabık kalındı. Türkmen kenti Telafer'e komşu Sincar, bir dönem Amerikan destektli teröristler tarafından 'ikinci Kandil' haline getirilmek isteniyordu. 

Dışişleri Bakanı Fidan, İran'ın Zap Suyu'nu kesmesi nedeniyle su konusunda zor günler yaşayan Irak'a 'kalıcı çözüm' için garantiler de verdi. Irak'ın su meselesinin hallolması için Ankara-Bağdat hattında ortak komisyon kurulması kararı alındı. Buna göre Fırat ve Dicle sularının Iraklılara adil biçimde paylaştırılması için gerekli olan altyapı konusunda çalışmalar yürütülecek. 

Mesud Barzani ve Hakan Fidan 

12 yıl sonra bir ilk! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'den önemli mesajlar 12 yıl sonra bir ilk! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı... Haberi Görüntüle

BAŞ DÖNDÜREN IRAK TRAFİĞİ 

Hakan Fidan'ın ziyareti Irak'taki tüm kesimler tarafından büyük heyecanla karşılandı. Bağdat'ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşit ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile görüştükten sonra Iraklı mevkidaşı Fuad Hüseyin'le bir araya gelen Fidan, ardından Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Muhammed Halbusi ile bir araya geldi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) liderleri ve Irak Türkmen toplumunun önde gelenleriyle Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nde buluşan Fidan'ın bir sonraki konuğu Ulusal Hikmet Akımı Lideri Ammar Hekim oldu. 

Hakan Fidan ve Mesrur Barzani

ABD'nin Irak işgali döneminde başbakanlık koltuğunda oturan Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki ile de bir araya gelen Fidan, daha sonra Haşdi Şabi Komisyonu Başkanı Fayid el Fayyad'a kabul etti.

Irak Savunma Bakanı Sabit Muhammed el-Abbasi ile de bir araya gelen Dışişleri Bakanı Fidan, Erbil'deki görüşmelerine ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ile başladı. 

Hakan Fidan ve Neçirvan Barzani

Sonrasında IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile bir araya gelerek "Terör belasından kurtulmak için yapacağımız daha çok iş var. Biliyorsunuz, Türkiye’de bu meseleyi büyük ölçüde hallettik. Şu anda Irak topraklarında PKK terörü kendisini gizliyor. Bu virüsü inşallah Irak'tan da hep beraber temizleyeceğiz" diyen Fidan, PKK ile mücadelede Erbil yönetiminden destek mesajı aldı. 

Hakan Fidan ve Nuri el-Maliki

Kürdistan Demokrasi Partisi (KDP) Lideri Mesud Barzani ile de bir araya gelen Fidan, IKBY Başbakan Yardımcısı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yöneticisi Kubat Talabani ile görüştü. Fidan, Irak Türkmen Cephesi Erbil İl Başkanlığı'nı da ziyaret etti. Fidan daha sonra Kürdistan İslam Birlik Partisi (KIB) Genel Sekreteri Selahaddin Bahaddin'le buluştu.

Bu baş döndüren trafiğin ardından Fidan, Ankara'ya geldi, sonrasında Kiev'e hareket etti.

Sincar'a PKK'nın Kandil'deki elebaşları tarafından 'sorumlu' olarak gönderilmiş kim varsa öldürüldü. Bölgede PKK/YBŞ adıyla varlık gösteren örgütün sözde Sincar sorumlularından sonuncusu geçtiğimiz günlerde içinde bulunduğu araçla birlikte imha edildi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading