Yandex Metrica

Sitede Ara

Meme kanserine karşı yeni kan testi geliştirildi! Hastalığın nüksetmesiyle ilgili bulgu veriyor

Meme kanserine karşı yeni kan testi geliştirildi! Hastalığın nüksetmesiyle ilgili bulgu veriyor

Çağın en ölümcül hastalıklarından olan meme kanserinin nüksetme ihtimali artık hesaplanabilecek. Yeni geliştirilen kan testi hastalığı atlatmış kişilerde kanserin geri dönme riskini saptayabiliyor. İşte detaylar. 

Sağlık

05.06.2024, 08:39

Günümüzde özellikle kadınlarda sık görülen ve ölümcül olabilen meme kanserinin teşhisinde ultrason ve mamografi kullanılıyor. 

Ancak bu acı veren uygulama bazen yanlış sonuç verebiliyor. 

'Beslenme çantasına ne koysam?' diye düşünmeye son! İşte en besleyici öneriler 'Beslenme çantasına ne koysam?' diye düşünmeye son! İşte en besleyici... Haberi Görüntüle

KANSERİN NÜKSETME RİSKİNİ TAHMİN EDİYOR

Yeni bir kan testi, meme kanserinin taramalarda herhangi bir tümör ortaya çıkmadan üç yıl önce geri dönme riskini tahmin edebiliyor.

Aynı zamanda kan dolaşımında çok az miktarda kanser DNA'sını bile tespit ediyor. 

Deneme sonuçları, cihazın fazlasıyla hassas olduğunu gösteriyor.

Öyle ki kanserin geri gelme riskini, olağan belirti veya semptomlar ortaya çıkmaya başlamadan aylar hatta yıllar önce doğru bir şekilde tahmin edebiliyor.

Londra'daki Breast Cancer Now Toby Robins araştırma merkezindeki araştırmacılar, denemede daha sonra hastalığın nüksetmeye başladığı her hastayı tespit edebildi. 

Nükseden ortalama süre 15 aydı.

Telefon bağımlısı ebeveynlerin çocukları incelendi! Okuyunca canınız sıkılacak Telefon bağımlısı ebeveynlerin çocukları incelendi! Okuyunca canınız sıkılacak Haberi Görüntüle

Bir saatte 4 litre süt içmek! Kuru tarçın yutmak! Meydan okumalar hayatı tehdit ediyor! Aklı olan bunları denemez Bir saatte 4 litre süt içmek! Kuru tarçın yutmak! Meydan... Haberi Görüntüle

78 HASTANIN ANALİZİ YAPILDI

Araştırmacılar farklı tipte meme kanseri olan 78 hastanın kanını analiz etti. 

Yeni test, beş yıllık deneme sırasında hastalığı tekrarlayan 11 hastanın tümünde yüksek nüksetme riskini doğru bir şekilde işaretledi. 

Testte ctDNA bulamayan 60 kadının tamamında hastalık tekrarlamadı.

Elde edilen sonuçlar, Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin yıllık toplantısında açıklandı.

Uygulama hangi kadınların önleyici tedaviye ihtiyacı olduğunu ve hangi hastaların bundan kurtulabileceğini ortaya çıkarmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Sonbaharda hasta olmak yok! Uzman Kazmina bağışıklığı çelik gibi yapan yiyecekleri açıkladı Sonbaharda hasta olmak yok! Uzman Kazmina bağışıklığı çelik gibi yapan... Haberi Görüntüle

Çoğu kadın tehlikenin farkında değil! Bilmeden yapılan bu hata adet düzenini alt üst ediyor Çoğu kadın tehlikenin farkında değil! Bilmeden yapılan bu hata adet... Haberi Görüntüle

"BULGULAR HEYECAN VERİCİ"

Erken teşhisin, meme kanserine karşı en büyük silahlardan biri olduğunu belirten Araştırma Direktörü Simon Vincent'e göre testten elde edilen bulgular inanılmaz derecede heyecan verici.

Uzmanlar, bulguların tedavinin çok daha erken başlatılabileceği bir stratejiyle sonuçlanacağını umuyor. 

Ultra hassas sıvı biyopsisi, kanser hücreleri tarafından kan dolaşımına salınan, dolaşımdaki tümör DNA'sını bularak çalışıyor.

Araştırmanın baş yazarı Isaac Garcia-Murillas, gelişme ile ilgili şunları söyledi:

"Meme kanseri hücreleri ameliyat ve diğer tedavilerden sonra vücutta kalabilir, ancak bu hücrelerin sayısı o kadar az olabilir ki takip taramalarında tespit edilemeyebilir. Bu hücreler, meme kanseri hastalarının ilk tedaviden yıllar sonra nüksetmesine neden olabilir."

Çayı böyle içiyorsanız büyük tehlike var demektir! Toz ve plastik moleküllerle dolular Çayı böyle içiyorsanız büyük tehlike var demektir! Toz ve plastik... Haberi Görüntüle

TESTTE TÜM GENOM DİZİLİMİ KULLANILIYOR

Önceki araştırmalar, ctDNA kan testlerinin, taramada görülmeden önce nüksetmeyi tanımlayabildiğini ileri sürmüştü. 

Ancak bu testler, genel olarak 16 ile 50 arası mutasyonu arayan, tam ekzom dizilimi adı verilen bir tekniği kullanma eğilimindeydi.

Yeni test, tüm genom dizilimini kullanıyor ve bin 800 mutasyonu araştırıyor, bu da onu çok daha hassas hale getiriyor.

Unutkanlığınızın sebebi böbrekleriniz olabilir! Nasıl bir bağlantı var? Unutkanlığınızın sebebi böbrekleriniz olabilir! Nasıl bir bağlantı var? Haberi Görüntüle

Bebek mamalarında ambalaj sahtekârlığı! İçinde neler bulundu neler Bebek mamalarında ambalaj sahtekârlığı! İçinde neler bulundu neler Haberi Görüntüle

ERKEN EVREDE YAKALANMAZSA METASTAZ YAPIYOR

Kadınlarda en sık görülen, erkeklerde ise nadir görülebilen bir kanser türü olan meme kanseri, erken evrede yakalanıp tedavi edilmezse, meme dokusu yakınında yer alan koltuk altı lenf bezlerine yayılım gösterebiliyor ve lenf damarları vasıtasıyla vücudun uzak bölgelerine metastaz gerçekleştirebiliyor. 

Bazı işaretler hastalığın var olduğunu gösterebiliyor:

  • Memede kitle; özellikle oldukça sert, hareketsiz, düzensiz sınırlı, genellikle ağrısız
  • Memede ağrı
  • Meme cildinde kızarıklık, hassasiyet
  • Meme ucundan akıntı; şeffaf yada kanlı akıntı gelmesi
  • Meme ucu cildinin soyulması, kuruması, kabuklanması veya egzama benzeri döküntü olması
  • Meme şeklinde veya boyutunda açıklanamayacak şekilde bozulma veya değişim
  • Meme ucunun içe dönmesi
  • Koltuk altında şişlik veya kitle hissedilmesi gibi.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading