MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Öcalan çağrısı örgütü karıştırdı: Kandil dörde bölündü! 'Apo’yu dinlemeyiz'

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Öcalan çağrısı örgütü karıştırdı: Kandil dörde bölündü!  'Apo’yu dinlemeyiz'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçtiğimiz hafta dikkat çekici bir çağrıda bulundu. Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın İmralı'dan çıkarak DEM Parti’nin grup toplantısında PKK'nın lağvedildiğini açıklamasını talep etti. Bu açıklama, siyaset sahnesinde büyük bir etki yaratarak tartışmaları alevlendirdi. Öcalan’ın çağrısı, örgütün Kandil kadrosunda ciddi bir bölünmeye yol açarken, bazı teröristlerin bu yönetime itaat etmeyeceği ortaya çıktı. Olayın detayları ise, örgütün içindeki çatışmaların derinleştiğini gösteriyor. İşte ayrıntılar...  

Gündem

27.10.2024, 15:45

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Abdullah Öcalan ile ilgili çıkışı, siyasette büyük yankılar uyandırmaya devam ediyor. Bahçeli, partisinin TBMM'deki grup toplantısında, Öcalan’ın İmralı’dan gelerek DEM Parti’nin toplantısında PKK'nın lağvedildiğini açıklamasını istedi. Bu talep, terör örgütü Kandil'in de dikkatini çekti; Kandil yapılanması, Öcalan’ın liderliğini kabul etme kararı aldıklarını duyurdu.

PKK içindeki bazı gruplar, Öcalan’ın inisiyatifini tanıma konusunda görüşlerini dile getirirken, gerekirse silah bırakıp Irak’a, KYB kontrolündeki şehirlere geçerek siyasi faaliyetlerde bulunmayı önerdiler. Bu gelişmeler, örgüt içindeki bölünmeyi ve yeni bir siyasi dönemin kapılarını aralayabileceğini yolunu çiziyor.

Türkiye Gazetesi’inde yer alan habere göre, PKK içinde liderlik yapan bazı isimlerin Abdullah Öcalan’ın çağrılarına rağmen silah bırakma niyetinde olmadığı bildiriliyor. Cemil Bayık, Bese Hozat, Duran Kalkan, Ali Haydar Kaytan ve Helin Ümit gibi öne çıkan figürler, silahlı mücadelenin devamından yana olduklarını net bir şekilde ifade ettiler. Bu gruptaki liderler, örgütün Avrupa yapılanmasının da kendilerine destek verdiğini vurguluyor.

Bununla birlikte, bazı teröristler PKK isminin değiştirilmesi ve yeni bir yapılanma ile devam edilmesi gerektiğini savunurken, başka bir grup Suriye’ye geçerek PYD-YPG’ye katılmayı öneriyor. 

Öte yandan, TUSAŞ’a yönelik gerçekleştirilen saldırı, örgüt içindeki bölünmeleri daha da derinleştirdi. DEM Parti, bu kanlı eylemi süreci sabote eden bir hareket olarak değerlendirirken, Kandil cephesi başlangıçta saldırıyı yalanladı. Ancak daha sonra bu eylemi ‘Ölümsüzler Taburu’ adı altında üstlendikleri açıklandı. 

Kandil'in durumunun son derece endişe verici olduğunu belirten Abdurrahim Semavi, Abdullah Öcalan’ın barış ve iş birliği çağrısının örgütün dağılmasına yol açabileceğini ifade etti. Semavi,“Öcalan dışarıdan bir çağrı yaparsa Kandil’in direnci falan kalmaz. Çelişkili açıklamalar da bu yüzden. Belki içlerinden bazıları farklı yollar deneyebilir ancak mevcut örgüt ortadan kalkar” dedi.

Kürt kanaat önderlerinden Mahmut Timur ise, örgütün silahlı kanadı ve siyasi uzantılarının beklenmedik bir anda yakalandığını vurguladı. Timur, bu durumun örgütün zayıflığını ve içindeki karışıklıkları daha da derinleştirdiğini kaydetti. 

Akdeniz'de yürekleri ağza getiren deprem! AFAD verileri paylaştı Akdeniz'de yürekleri ağza getiren deprem! AFAD verileri paylaştı Haberi Görüntüle

'KÜRT SOKAĞINDA GELİŞEN ETKİYİ GÖRÜP ÇARK ETTİLER'

"Kandil ilk anda Abdullah Öcalan’ın iradesini itibarsızlaştırma yoluna gitti. Ancak bu yöntemin başarılı olmayacağını görünce de çark ettiler. Aralarında çatlak sesler olsa da örgüt ‘Apo’yu dinlemeyiz diyerek’ tepki ölçtü. Sonrasında Edirne’de Demirtaş, Leyla Zana ve birçok Kürt kanaat önderi, STK temsilcisi ve Kürt sokağında gelişen etkiyi görüp çark ettiler.

Atılacak adımlara göre kendi içlerinde en az dört ayrı fraksiyona bölünecekler. Süreç olumlu ilerler ise örgüt ana gövdesi ortadan kalkar. Ancak şu kesin olan bir gerçek ki, PKK’nın Türkiye içerisindeki en büyük güç kaynağı FETÖ ve bazı derin yapılarla birlikte hem İran hem de Suriye’de destek paydalarını kaybetti.

Bu sebeple ilk çözüm sürecindeki yanlışlar gözetilip doğru dersler alınırsa başarı şansı çok yüksek. Öcalan İmralı’dan tabutta çıkmak istemiyor. Kandil ise oluşturduğu statükoya ortak istemiyor. Bu noktada bir iç çatışma yaşanır ancak Öcalan bu kavgayı kazanan taraf olur. Bu noktada esas soru Abdullah Öcalan ve DEM’in samimiyeti olmalı."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Bersan Taskaya

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading