Microsoft veri merkezini denizin altına taşıdı! İşte nedeni...

Microsoft veri merkezini denizin altına taşıdı! İşte nedeni...

Microsoft, 2014 yılından beri farklı fikirler ve radikal projeler üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyordu. Yapılan çalışmalar dahilinde Microsoft, Project Natick adı altında veri merkezlerini deniz altına yerleştirme fikrinin hayata nasıl geçirebileceği üzerine uzun süredir bir araştırma yapıyordu.

Gündem

17.10.2024, 15:31

Projenin ilk aşamasında mühendisler, veri merkezinin su geçirmez bir kapsül içerisinde yerleştirmek üzere kafa yordu. Uzun süre çalışmaların ardından mühendisler nihayate vararak bunu başarıyla gerçekleştirdi.

Bu proje 2018 yılında ilki hayata geçirildi. Bu yıl içerisinde İskoçya'nın Orkney kıyılarında, Kuzey Denizi'nin soğuk sularına ilk veri merkezi kapsülü konuldu. Kapsül içerisinde 864 sunucu ve toplamda 27.6 petabaytlık bellek yer alıyordu.

Suyun altına yerleştirmek fikri ilk etapta tehlikeli olduğu düşünülse de esasında bir takım avantajlarıda içerisinde bulunuyor.

Elektronik cihazlar, bazı ortamlarda uzun süre dayanaklı kalmayabilir. Oksijen ve nem, belli bir zaman dilminden sonra elektronik bileşenlerde korozyona sebebiyet veriyor. Su altındaki veri merkezleri bunun yanı sıra buna benzer sorunları hallolmuş, kapalı bir ortamda yer alıyor. Bu da cihazların ömrünü uzatıyor ve arızalanma ihtimalini en aza indirgiyor.

Kara üzerindeki veri merkezleri, yüksek miktarda enerji tüketen soğutma sistemlerine ihtiyaç duyar. Su altı veri merkezleri ise yakında bulunan deniz suyunu doğal bir soğutma kaynağı olarak kullanıyor.

Su, yüksek ısı kapasitelerin sağladığı katkıyla beraber elektronik bileşenlerin ürettiği ısıyı çok daha etkili bir şekilde içine çekiyor ve bununla birlikte enerji tüketimine büyük oranda katkı sağlıyor.

Microsoft'un hedefi bu projeyi daha da büyütebimek ve teknolojiyi daha da geniş ölçekler içerisinde kullanabilmek. Yeni geliştirilen projede kapsüller küçük ölçekli olsa da, bu teknolojinin zamanla büyümesi bekleniyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Bersan Taskaya

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading