Millî torpido AKYA, Akdeniz'de PREVEZE'den ateşlenecek: Vurduğu gemi mutlaka batar

ROKETSAN ana yükleniciliğinde Türk mühendislerinin yaklaşık 13 yıl çalışarak geliştirdiği millî torpido AKYA, Akdeniz'de TCG PREVEZE denizaltısından ateşlenecek.

Savunma

28.04.2024, 13:21

Türk mühendislerin geliştirmek için yaklaşık 13 yıl boyunca emek verdiği ağır torpido AKYA, TCG PREVEZE denizaltısı tarafından ateşlenecek. Çarpıcı gelişmeyi Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk duyurdu. Milli torpido ile 26 Aralık'ta Akdeniz'de test atışı yapılacağını kaydeden Aktürk, "26 Aralık'ta Antalya Körfezi'nde TCG PREVEZE denizaltısı tarafından ilk milli torpido AKYA ile torpido atışı planlanıyor" dedi.

MKE'den kritik anlaşma: Sevk barutları, roket yakıtları ve çeşitli patlayıcıların yerli üretimi artacak MKE'den kritik anlaşma: Sevk barutları, roket yakıtları ve çeşitli patlayıcıların... Haberi Görüntüle

PREVEZE DENİZALTILAR AKYA İÇİN HAZIR

Geçtiğimiz yıl seri üretime alınan AKYA torpidonun PREVEZE ve GÜR sınıfı denizaltılara entegrasyonu için faaliyetler aylardır devam ediyordu. STM şirketince yürütülen işlemler ilk olarak PREVEZE sınıfı denizaltılara uygulandı. 

Bu kapsamda TCG PREVEZE, TCG SAKARYA, TCG 18 MART ve TCG ANAFARTALAR denizaltılarının modernizasyonu gerçekleştirildi. Savaş yönetim sistemi ADVENT'e AKYA torpidolarının entegrasyonu işlemlerinde TÜBİTAK BİLGEM ekipleri de yer aldı. GÜR sınıfı denizaltıların modernizasyonunda da son aşamaya gelindiği belirtiliyor. 

AKYA torpido PREVEZE denizaltısından ilk kez 22 Mart 2022 tarihinde ateşlenmişti. 

ASELSAN düşman dronlarını ele geçirdi: EJDER YALÇIN'lı KORKUT'tan BUKALEMUN'a, KANGAL'dan SEDA'ya... ASELSAN düşman dronlarını ele geçirdi: EJDER YALÇIN'lı KORKUT'tan BUKALEMUN'a, KANGAL'dan... Haberi Görüntüle

AKYA TORPİDO ÖZELLİKLERİ

Düşman açısından son derece önemli caydırıcı özellikler barındıran AKYA torpido, Alman muadili 'DM2A4'ten üstün özelliklere sahip durumda. Su altında 45 Knot (83 km/saat) hızla hedefe doğru ilerleyen ağır torpido AKYA, yaklaşık 370 kilogram harp başlığıyla düşman unsurları için kabus niteliğinde görülüyor. 

Toplam ağırlığı 1,2 ton olan AKYA'nın boyu ise yaklaşık 7 metre. Yüksek enerjili kimyasal batarya kullanan AKYA'nın tahrik sistemi ise fırçasız DC elektrik motoru ve ters dönüşlü pervaneden oluşuyor. 

Aktif/pasif sonar ve fiber optik kablo güdüm sistemi gibi standart özelliklerin yanında AKYA, 'wake-homing' olarak adlandırılan bir güdüm kabiliyetine sahip. Bu teknoloji, milli torpidonun hedefini sadece sonar arayıcı başlıkla değil, aynı zamanda dümen suyundan, hedef pervanelerin çıkardığı sesten ve hareketlerinden de bulmasını sağlıyor. 

KAAN'da ikinci perde! Suudiler bir kez daha TUSAŞ'ı ziyaret etti: Körfez'den dev yatırım gelebilir KAAN'da ikinci perde! Suudiler bir kez daha TUSAŞ'ı ziyaret etti:... Haberi Görüntüle

YAYCI: AKYA MÜTHİŞ BİR TORPİDO 

AKYA'nın menzili ilk olarak 30+ kilometre olarak açıklanmış, sonrasında ROKETSAN tarafından 50+ şeklinde revize edilmişti. AKYA'nın harp başlığına dikkat çeken ve 350 kilogram olduğunu söyleyen müstafî Tümamiral Cihat Yaycı, millî torpidoyu şu ifadelerle tanımlıyor:

"Bu torpido, müthiş bir torpido... Deniz Kuvvetlerimizde şimdiye dek Mark46 ve DM2A4 dediğimiz iki yabancı menşeili modern torpido kullanılmaktaydı. AKYA bunların hepsinden daha üstündür; hem menzil olarak hem de diğer özellikler bakımından. İsmi Akya balığından gelir, çok güzel de bir isim konulmuştur. 

Bir kere AKYA'nın harp başlığı 350 kilogram. Diğerleriyle kıyaslarsanız, Mark46'nın harp başlığı 44 kg civarında, DM2A4'ün 260 kg... Bir kere AKYA'nın patlayıcısı çok güçlü... Güdüm sistemi ise hepsini kapsıyor. Akustik güdüm sistemi var, aktif-pasif sonar var, dümen suyuna kilitlenme var, akustik karşı tedbir var ve aldatmaya karşı dayanıklı... 

AKYA'nın sürati ise 45 knot üzeri bir sürat. Dünyadaki modern torpidoların erişebildiği en yüksek sürate sahip. Menzili de diğerlerinden çok üstün... Mark46 11 kilometre iken AKYA'nın menzili 50 km ve üzeri. DM2A4 maksimum 50 kilometreye atılırken AKYA daha da öteye gidebiliyor. Bu torpido hakikaten Türk Deniz Kuvvetleri'ne bir kuvvet çarpanı etkisi oluşturdu."


 


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading