Yandex Metrica

Müslüman seçmenler ABD seçimlerine damga vuracak! Gazze'ye destek veren Jill Stein son anketlere damga vurdu

Müslüman seçmenler ABD seçimlerine damga vuracak! Gazze'ye destek veren Jill Stein son anketlere damga vurdu

ABD seçimlerine sayılı günler kala anketlerden çıkan sonuç seçimlere Müslümanların doğrudan etki edeceğini gösterdi. Geçtiğimiz günlerce açıklama yapan Müslüman Amerikan Kamu İşleri Konseyi, Siyonist çizgiden bir türlü kopamayan Trump ve Harris'in üstüne çizik çekerek, Gazze'yi yüksek sesle destekleyen Yeşiller Partisi adayı Jill Stein'e destek vereceğini duyurmuştu. Bu destek sonrası açıklanan ilk ankette Stein'in salıncak eyaletlerde oylarının ciddi derecede yükseldiği görüldü.

Dünya

16.09.2024, 17:22

Amerika 5 Kasım'da yapılacak olan başkanlık seçimlerine doğru hızla ilerlerken, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) tarafından 25-27 Ağustos'ta yapılan anket, Müslüman seçmenlerin Demokrat ve Cumhuriyetçi adayların Gazze politikasına tepkisini gözler önüne serdi.

1115 kayıtlı ABD'li Müslüman seçmenin katılımıyla tüm Amerika'da düzenlenen ankete göre, ülkede öne çıkan 6 salıncak eyaletin 3'ünde Yeşil Parti başkan adayı Stein, Demokrat ve Cumhuriyetçi rakiplerinin önüne geçti.

Rus medyasında yürek hoplatan iddia! Türkiye ve Mısır devreye girdi: O bölgeden oluk oluk petrol çıkacak Rus medyasında yürek hoplatan iddia! Türkiye ve Mısır devreye girdi:... Haberi Görüntüle

MÜSLÜMANLAR 'STEIN' DEDİ

Arizona'da yüzde 35, Michigan'da yüzde 40 ve Wisconsin'de yüzde 44 oy alan Yeşil Parti başkan adayı Stein, Müslüman seçmenlerin oylarını almada rakipleri arasından birinci çıkarken, Demokrat aday Kamala Harris Georgia'da yüzde 43, Pennsylvania'da da yüzde 37 ile önde bitirdi.

Bu iki adayın yanı sıra Cumhuriyetçi aday Donald Trump ise sadece Nevada'da yüzde 27 ile Müslüman seçmenler arasında en fazla oyu alan aday oldu.

CAIR'in son anketini gördünüz mü? sorusunu takipçilerine soran Yeşil Parti başkan adayı Stein, sosyal medya hesabından, "Arizona, Michigan ve Wisconsin'de Müslüman Amerikalı seçmenler arasında en az 5 puan öndeyiz. Müesses nizamı korkutuyoruz. Hareketin devamı için elinizden geleni yapmaya devam edin." ifadelerini kullandı.

Küçük bir oy farkının bile seçimlere doğrudan etki edeceği salıncak eyaletlerde Müslüman seçmenlerin bu tercihi, Gazze soykırımına karşı İsrail'e desteğini kesmeyen Demokrat ve Cumhuriyetçi adayları için bir mesaj olarak yorumlandı. 

Başkanlık için yarışan adaylar, Müslüman Amerikalılar için en önemli olan konuları göz ardı edemez diyen CAIR Hükümet İşleri Direktörü Robert S. McCaw, "Bu topluluğu görmezden gelmek veya oylarını hafife almak, özellikle seçimlerin genellikle dar farklarla kazanıldığı kararsız eyaletlerde maliyeti büyük hata olabilir." uyarısında bulundu." dedi.

Arap basınından Erdoğan-Sisi görüşmesine büyük ilgi: 'Tarihi ve eşsiz' Arap basınından Erdoğan-Sisi görüşmesine büyük ilgi: 'Tarihi ve eşsiz' Haberi Görüntüle

STEIN HARRIS'İN HEMEN ARKASINDA

Ayrıca anketin toplamında ise Demokrat Parti adayı Harris yüzde 29,4 ile Müslüman seçmenler arasında en fazla oy alabilecek aday olarak öne çıktı. Harris'i yüzde 29,1 ile Stein izledi. Trump ise ankette yüzde 11,2 ile Müslüman seçmenin üçüncü tercihi oldu. Trump'ı yüzde 4,2 ile Halk Partisi'nden Dr. Cornel West takip etti. Cinsiyet bazında bakıldığında, Müslüman erkek seçmenlerin yüzde 29'u Harris'e, Müslüman kadın seçmenlerin yüzde 34'ü Stein'e oy vereceğini belirtti.

Etnik temelde ise Harris, siyahi Müslüman seçmenler arasında yüzde 55,3 oranında destek gördü. Stein ise yüzde 32,7 ile beyaz, Arap ve Türk kökenli Müslüman seçmenler tarafından tercih edildi.

Ankete katılan Müslüman seçmenlerin yüzde 16,5'i ise şu aşamada kararsız olduğunu belirterek herhangi bir adaya işaret etmedi.

ABD'de 2,5 milyon civarında Müslüman seçmen bulunuyor. Yaygın hoşnutsuzluğa rağmen Müslüman seçmenlerin yüzde 90'ından fazlasının kasımdaki seçimlere katılmayı planladığı kaydediliyor.

Bu anket sadece Müslüman seçmenlerin tercihin yansıtırken, söz konusu eyaletlerde ayrıca Müslüman olmayıp da hükümetin Gazze politikasını protesto eden, ön seçimlerde "bağımsız" (uncommitted) oy vermiş yüz binlerce seçmen de yer alıyor.

Avrupa sular altında! Kırmızı alarm verildi: 5 ülkede can kaybı katlanarak artıyor Avrupa sular altında! Kırmızı alarm verildi: 5 ülkede can kaybı... Haberi Görüntüle

SALINCAK EYALETLERİN ÖNEMİ

ABD'nin 60'ıncı başkanının seçileceği seçimlerin kaderini "salıncak eyaletler" olarak nitelendirilen Arizona, Nevada, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Kuzey Carolina ve Georgia'daki kararsız seçmenlerin oyları belirleyecek.

5 Kasım'da yapılacak seçim için Harris ile Trump arasındaki kıyasıya rekabette gözler, çok az sayıdaki oy farkının dahi seçimlerin kaderini değiştirebildiği bu kritik eyaletlerde olacak.

Bu eyaletlerin seçimlerin kaderini belirliyor olmasında, Seçiciler Kurulu (Electoral College) olarak adlandırılan seçim sistemi büyük rol oynuyor.

Söz konusu sisteme göre, ABD'li seçmenler, başkan adayını doğrudan değil, oy verdikleri delegeler yoluyla seçiyor. Bu da ülke genelindeki toplam 538 delegenin yarısından bir fazlasını, yani 270 delegeyi kazanan adayın başkanlık seçimlerini kazanması anlamına geliyor.

Dolayısıyla başkanlık yarışında en çok oyu alan aday değil, en fazla delegeye ulaşan aday yarışı önde bitirmiş oluyor.

Aynı sisteme göre bir eyalette rakibinden 1 oy dahi fazla alan başkan adayı, o eyaletteki tüm delegeleri kazanıyor.

 

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading