Yandex Metrica

Nijer'den kovuldu Kenya'ya sarıldı: ABD, Kenya'yı NATO üyesi olmayan ana müttefik olarak tanıyor

Nijer'den kovuldu Kenya'ya sarıldı: ABD, Kenya'yı NATO üyesi olmayan ana müttefik olarak tanıyor

Afrika'daki askeri varlığı tehlikeye giren ABD, Kenya'ya sarıldı. Yakın zamanda Nijer'den kovulan ABD'de Başkan Biden, Beyaz Saray'da Kenya Cumhurbaşkanı William Ruto'yu ağırladı. Ortak basın toplantısında konuşan Biden, ABD olarak Kenya'yı "NATO üyesi olmayan ana müttefik" olarak tanımak üzere Kongre'ye bildirim yapacaklarını söyledi.

Dünya

23.05.2024, 22:22

ABD ve Fransa gibi ülkeler Afrika'daki varlığını yavaş yavaş kaybediyor. Birçok ülkede meydana gelen yönetim değişiklikleri eski anlaşmaların yeniden gözden geçirilmesiyle sonuçlanıyor. Afrika ülkeleri artık kendilerini terör örgütlerine karşı koruma bahanesiyle sömüren ve ülke kaynaklarından faydalanan Batılı ülkeleri istemiyor. 

Afrika'daki varlığı sorgulanan ülkelerden biri olan ABD'nin bugün Afrikalı bir konuğu vardı. Kenya Cumhurbaşkanı William Ruto, ABD Başkanı Joe Biden tarafından Beyaz Saray'da ağırlandı. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Biden, Kenya'yı "NATO üyesi olmayan ana müttefik" olarak tanımak üzere Kongre'ye bildirim yapacaklarını ve bu adımı atmaktan gurur duyduklarını belirtti.

İşgal altındaki Golan Tepeleri'ne İHA saldırısı: İsrail ordusu ağır kayıplar verdi İşgal altındaki Golan Tepeleri'ne İHA saldırısı: İsrail ordusu ağır kayıplar... Haberi Görüntüle

TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI KORUYACAK

Joe Biden, Kenya'ya erilecek bu payenin ABD-Kenya ve ABD-Afrika ilişkileri açısından çok önemli dönüm noktası olduğunu ifade ederek ahra Altı Afrika'sında Kenya ile beraber DEAŞ ve Eş-Şebab gibi terör örgütlerine karşı birlikte mücadele verdiklerini ve bu işbirliğine devam edeceklerini vurguladı.

Kenya'nın "NATO üyesi olmayan ana müttefik" olarak tanınmasıyla bu ülke ABD'den silah alımlarında öncelikli ülkeler arasında yer alma hakkına sahip olacak. Ayrıca Pentagon tarafından düzenlenecek silah ihalalerine de katılabilecek ve ABD birlikleriyle beraber tatbikatlar yapabilecek. "NATO üyesi olmayan ana müttefik" olarak tanınan diğer ülkeler şunlar: İsrail, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Brezilya. 

Selanik'te çıplak bisiklet yarışı: Tuhaf eylemin 17.si de olaysız tamamlandı Selanik'te çıplak bisiklet yarışı: Tuhaf eylemin 17.si de olaysız tamamlandı Haberi Görüntüle

ABD, NİJER'DEKİ ASKERİ BİRLİKLERİNİ ÇEKİYOR

Nijer, mart ayında ABD ile imzaladığı askeri işbirliği anlaşmasını feshetmişti. Geçtiğimiz hafta ABD'den Nijer'e giden bir heyet, çekilme süreciyle ilgili olarak Savunma Bakanlığı yetkilileriyle bir araya gelmişti. Görüşmeler olumlu sonuçlandı iki ülke arasında anlaşma sağlandı. Buna göre Nijer'de konuşlu ABD askerleri en geç 15 Eylül'e kadar ülkeden tamamen ayrılmış olacak.

ABD'nin Sahra Çölü'nün güney ucunda bulunan Agadez kenti yakınlarında "Niger Air Base 201" isimli bir İHA üssü yer alıyor. Bu üs, ABD'nin Cibuti'deki daimi üssünden sonra İHA operasyonlarını da yürüttüğü Afrika'daki en büyük ikinci üssü olarak dikkatleri çekiyor. 2019'dan bu yana hizmet veren üsün inşaatı ve finansmanı ABD'ye, mülkiyeti ise Nijer ordusuna ait. Nijer'den 10 yıllığına kiralanan Niger 201, ABD'nin en büyük ve en pahalı İHA üssü olarak kabul ediliyor. Üssün inşası için 110 milyon dolar, yıllık bakımı için ise 30 milyon dolar harcandı. ABD'nin Nijer'de 1000 askeri bulunuyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading