Yandex Metrica

Sitede Ara

Önce Japonya, şimdi ABD: Ölümcül bombardıman uçakları rakiplerine kaslarını gösteriyor!

Önce Japonya, şimdi ABD: Ölümcül bombardıman uçakları rakiplerine kaslarını gösteriyor!

İlk kez, Rus ve Çin bombardıman uçakları 24 Temmuz'da ABD yakınlarında 'kaslarını gösterdi'. Bu sıra dışı olay, her iki ülkenin bombardıman uçaklarının aynı anda ABD topraklarına yaklaşmasını içeriyordu ve bu, Rusya ile Çin arasındaki büyüyen ortaklığın altını çiziyordu.

Dünya

26.07.2024, 18:15

NORAD (Kuzey Amerika Havacılık Savunma Komutanlığı), iki Rus TU-95 Bear ve iki Çin H-6 stratejik bombardıman uçağının Kuzey Amerika yakınlarındaki uluslararası hava sahası olan Alaska Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ne (ADIZ) girdiğini bildirdi. Bombardıman uçaklarına Rus Su-35S ve Su-30SM savaş uçakları eşlik ediyordu.

Bu olay, Rus ve Çin askeri uçaklarının Alaska ADIZ'e ilk kez ortaklaşa girişini simgeliyordu. Ayrıca Çin H-6 bombardıman uçaklarının bölgede ilk kez görünmesiydi.

ABD savunma yetkilisi, müdahale operasyonuna Amerikan F-16 ve F-35'lerinin yanı sıra Kanada CF-18'leri ve destek uçaklarının da katıldığını söyledi. NORAD, "Rus ve ÇHC uçakları uluslararası hava sahasında kaldı ve ABD veya Kanada egemen hava sahasına girmedi" dedi.

NORAD, "Alaska ADIZ'deki bu Rus ve ÇHC faaliyeti bir tehdit olarak görülmüyor ve NORAD, Kuzey Amerika yakınlarındaki rakip faaliyetlerini izlemeye ve varlıkla karşılık vermeye devam edecek." dedi.

Hava savunma füzelerinin üretildiği fabrika havaya uçtu! 3 ay içinde ikinci patlama! Kaza mı sabotaj mı? Hava savunma füzelerinin üretildiği fabrika havaya uçtu! 3 ay içinde... Haberi Görüntüle

F-35 VE F-16'YA MEYDAN OKUYABİLİR Mİ?

F-35 ve F-16 mükemmel savaş uçakları olmalarına rağmen, müdahale yetenekleriyle tanınmıyorlar. Uzmanlar, F-22 ve F-15'in ABD'nin en iyi hava üstünlüğü savaşçıları olduğunu ve güçlü Su-35 savaşçıları tarafından eşlik edilen güçlü bir bombardıman uçağı grubuna meydan okuyabileceklerini söylüyor.

ABD kıyılarından 150 mil uzaklıkta bulunan Alaska ADIZ, ABD'nin uçakların kimliklerini doğrulamasını zorunlu kıldığı bir tampon bölge görevi görüyor.

Şubat ve Mart aylarındaki olaylarla kanıtlandığı üzere, Rus bombardıman uçaklarının bu bölgede engellenmesi alışılmadık bir durum olmasa da, 24 Temmuz'daki ortak Rus-Çin uçuşu benzeri görülmemiş bir olaydı. Pekin ve Moskova arasındaki büyüyen askeri ortaklığı vurguladı.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks, bu hafta başında Pentagon'un son Arktik Stratejisi'ni sunması sırasında Çin'in Arktik'e yönelik artan askeri ilgisine ve Rusya ile işbirliğine değinmişti. Hicks, "Eriyenen Arktika buzulları yeni nakliye yolları açıyor ve hem Çin Halk Cumhuriyeti'nden hem de Rusya'dan artan ilgi ve aktiviteyi çekiyor" dedi.

ABD seçim sonuçlarını hazmedemedi! Maduro'nun uçağına el konuldu ABD seçim sonuçlarını hazmedemedi! Maduro'nun uçağına el konuldu Haberi Görüntüle

ÇİN RUSYA İŞ BİRLİĞİ

Çin ile Rusya arasında hem ticari hem de askeri anlamda Arktika'da artan iş birliğinin altını çizdi. Sözlerine devam eden Hicks, "Daha da endişe verici olanı, Çin ile Rusya arasında Arktika'da artan bir işbirliğine tanık olduk. Ticari olarak ÇHC, Arktika'daki Rus enerji sömürüsünün en büyük finansörü oldu ve giderek askeri açıdan Rusya ile Çin'in Alaska kıyılarında ortak tatbikatlar düzenlemesi de buna dahil."

Rusya ve Çin, Rusya'nın 2022'deki Ukrayna işgalinden bu yana ABD ve müttefiklerine karşı giderek daha fazla saf tutuyor. Bu nedenle, Çin uçaklarının ABD Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nde (ADIZ) bulunması beklenmedik değildi. Rus ve Çin güçlerinin katıldığı ortak askeri manevralar daha sık hale geldi. Ağustos 2023'te Rusya ve Çin, ABD Donanması gemileri tarafından yakından izlenen Alaska yakınlarında önemli bir deniz filosu gerçekleştirdi.

Bundan önce, Kasım 2022'de Rus Tu-95MS ve Çin H-6K bombardıman uçakları, her iki ülkenin uçaklarının birbirlerinin havaalanlarına iniş yaptığı Japon Denizi ve Doğu Çin Denizi üzerinde "ortak devriyeler" gerçekleştirdi. Bu tatbikat, iki ülke arasındaki kapsamlı iş birliğinin ilk örneğini oluşturdu.

Macron'dan gözaltına alınan Pavel Durov iddiası: 'Siyasi bir karar değil' Macron'dan gözaltına alınan Pavel Durov iddiası: 'Siyasi bir karar değil' Haberi Görüntüle

ABD'YE KARŞI CEPHE

Bu yılın Mart ayında, NORAD başkanı Hava Kuvvetleri Generali Gregory M. Guillot, Çin'in ABD ADIZ'deki hava operasyonlarının büyük ihtimalle "bu yılın başlarında" gerçekleşeceğini öngörmüştü. Çin uçaklarının ABD ADIZ'e girmesi, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (PLA) etki alanının genişlemesini temsil ediyor. Bu ortak tatbikatlara katılan bombardıman uçakları, her iki ülkenin askeri stratejileri için hayati öneme sahiptir. Rus Tu-95MS, Rusya'nın Uzun Menzilli Havacılığı içinde önemli bir nükleer kabiliyete sahip varlık olarak iyi bilinmektedir.

Çin'in H-6K nükleer kabiliyetinin ayrıntıları belirsizdir; ancak Pentagon'un Çin ordusuyla ilgili önceki bir raporunda benzer H-6N varyantından Pekin'in "ilk nükleer kabiliyete sahip havadan havaya yakıt ikmalli bombardıman uçağı" olarak bahsedilmişti. Hava operasyonlarına ek olarak, Rus ve Çin kara birlikleri de iş birliklerini artırdı. 2021'de PLA ve Rus Ordusu, ZAPAD/INTERACTION tatbikatlarına katıldı ve ikinci kısım ilk kez Çin topraklarında gerçekleştirildi.

Bu tatbikatlar teorik ve sistem eğitimleri, silah takasları ve iki ordu arasındaki anlayışı ve iş birliğini artırmaya yönelik doruk noktası niteliğindeki bir tatbikatı içeriyordu. PLA, yıllar boyunca sık sık Tayvan'ın ADIZ'ine girdi ve bazen tek bir günde düzinelerce uçak gönderdi. Savunma uzmanları, bu manevraların Tayvan savunmalarını yoklamak veya onları rehavete sürüklemek için yapıldığını öne sürüyor.

Rusya ile Çin arasındaki artan askeri iş birliği, ortak stratejik çıkarlarını ve ABD etkisine karşı giderek daha birleşik bir cephe oluşturmalarını yansıtıyor.

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading