Organ naklinde çığır açan araştırma! Uzayda organ yetiştirilecek: Tıpta yeni bir dönem başlıyor...

Organ naklinde çığır açan araştırma! Uzayda organ yetiştirilecek: Tıpta yeni bir dönem başlıyor...

Bilim insanları tıp tarihinden bir ilki gerçekleştirecek. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) yapılan deneylerle insan karaciğer dokularının kendi kendine birleşme süreçleri test ediliyor. Uzayda yetiştirilecek bu organların, Dünya'ya geri getirildiğinde tıbbi bağlamlarda kullanılabilecek doku mühendisliği çözümleri sunması hedefleniyor.  

Sağlık

21.10.2024, 17:14

Uzmalar, organ nakli alanında devrim yaratabilecek bir araştırmaya imza attı. İnsan organları uzayda yetiştirilip dünyaya getirelecek. Araştırmacılar, mikro yerçekimi koşullarının, Dünya'da karşılaşılan doku mühendisliği zorluklarına çözüm sunabileceğine inanıyor. Bu yeni araştırma, dokuların uzayda nasıl geliştiğini ve Dünya'ya döndüğünde büyüme süreçlerinin nasıl devam edeceğini inceliyor. 

Yumurta yemeyenler yandı! Beyin sağlığı ile bağlantısı bulundu Yumurta yemeyenler yandı! Beyin sağlığı ile bağlantısı bulundu Haberi Görüntüle

KARACİĞER NAKİLLERİNE ALTERNATİF BİR ÇÖZÜM 

Çalışmaya liderlik eden Dr. Tammy T. Chang, mikro yerçekiminin, Dünya'da yetiştirilen karaciğer dokularına göre daha iyi farklılaşma ve işlevsellik sağladığını belirtti. Bu bulgular, karaciğer nakillerine alternatif veya destekleyici bir çözüm olarak karaciğer dokusu implantlarının üretimi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Meğer havucu bu şekilde yemek doğru değilmiş! Göz ve beyin sağlığı için havucu böyle deneyin Meğer havucu bu şekilde yemek doğru değilmiş! Göz ve beyin... Haberi Görüntüle

İZOKORİK ADLI BİR TEKNİĞİ TEST EDECEKLER 

Eğer uzayda başarılı bir şekilde yetiştirilebilen dokular, Dünya'da kullanılmak üzere geri getirilebilirse, bu süreçte korunmaları da büyük bir önem taşıyor. Araştırmacılar, dokuların zarar görmeden donma noktasının altına indirilmesini sağlayacak izokorik aşırı soğutma adlı bir tekniği test etmeyi planlıyor. Bu yöntemin başarılı olması durumunda, organlar çok daha uzun süre dayanabilecek.

Dr. Chang, "Amacımız, Dünya'ya geri getirilebilecek işlevsel dokuları korumak ve bunları hastalık modelleme, ilaç testi ve tedavi amaçlı implantasyon gibi biyomedikal uygulamalarda kullanmak" dedi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Hüseyin Can Yosuntaş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading