Otomobilde yeni ÖTV talebi: Sıfır araçlar yılbaşında değişiyor!

Otomobilde yeni ÖTV talebi: Sıfır araçlar yılbaşında değişiyor!

Sıfır otomobil satışları, 1 milyon barajını aşarak bir rekor kırmıştı. Otomotiv sektörü temsilcileri, 2024 yılında satışlarda bir daralma olacağını kaçınılmaz olarak değerlendiriyor. Bu durumun temel nedenini, taşıt kredilerine erişimde yaşanan zorluklar ve döviz kurlarındaki artış olarak açıklıyorlar. Ayrıca sektör temsilcileri, vergi sisteminde güncelleme yapılması gerektiğini belirterek, 'emisyona dayalı vergi sistemi' önerisini sunuyor. Bunun yanı sıra, sektör temsilcileri, 'sıfır otomobil kampanyalarının 2024 yılında devam edebileceği' yorumunu yapıyor.

Otomobil

05.02.2024, 09:29

Araç bulunurluğundaki artışın etkisiyle ertelenen talebin devreye girmesi, otomobillerin yatırım aracı olarak tercih edilmesi, markaların ikinci yarıda düzenlediği kampanyalar ve özellikle son 2 ayda sabitlenen veya düşen fiyatlar gibi etkenlerle otomobil ve hafif ticari araç satışları, tarihinde ilk kez milyon barajını aşmıştı. 

Yılın 11 aylık döneminde toplamda 1 milyon 73 bin 982 araç satıldı; bunun içinde 840 bin 925 otomobil ve 233 bin 57 hafif ticari araç bulunuyordu. 

Volkswagen'in arabası yürümüyor! Satışlar dibe vurdu Volkswagen'in arabası yürümüyor! Satışlar dibe vurdu Haberi Görüntüle

OTOMOBİL PAZARINDA YÜZDE 35’LİK DARALMA BEKLENTİSİ

Habertürk'e açıklama yapan Honda Türkiye Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer; pazarın bu yıl rekor kırmasına rağmen, 2024'te bu görünümün değişeceğini belirterek, “Pazarın seyri pandemiden sonra dalgalanmaya başladı ve bu yıl rekor geldi. Son dönemde krediye erişimde sorunlar var, kur şoku fiyatları yukarı çekti ve alım gücü düştü. İşte tüm bunlar gelecek yıl için tahminleri düşürdü. 2024'te binek otomobil pazar beklentimiz 650 bin adet, bu 2023’e göre yüzde 35 küçülmeye işaret ediyor" dedi.

Aracılara karşı vatandaşlar uyarılmıştı! TMSF’den indirimli satılık lüks otomobiller: İşte ihale tarihi... Aracılara karşı vatandaşlar uyarılmıştı! TMSF’den indirimli satılık lüks otomobiller: İşte... Haberi Görüntüle

“MEVCUT VERGİ SİSTEMİ OTOMOBİL ERİŞİMİ ZORLAŞTIRIYOR”

Mevcut vergi sisteminin otomobile olan erişimi zorlaştırdığını vurgulayan Kılıçer, "Mevcut vergi sistemi yüzünden otomobile ödenen tutarın yüzde 65’i vergiye gidiyor, bu sürdürülebilir bir durum değil. Vergi sisteminin satın alma gücünü etkilemeden, emisyona dayalı olarak yenilenmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. İyileştirilmiş bir vergi sistemi satış adedini artıracağı için pazar 1.5 milyon adede çıkar ve akaryakıt tüketimi ile birlikte devletin vergi geliri artar. Bu sadece bizi değil tüm markaları etkiliyor, önümüzdeki dönemde her fırsatta bunu gündeme getireceğiz" açıklamasında bulundu. 

600 bin araç geri çağrılıyor! İşte o markalar... 600 bin araç geri çağrılıyor! İşte o markalar... Haberi Görüntüle

“TALEBE BAĞLI OLARAK KAMPANYALAR DEVAM EDEBİLİR”

Bülent Kılıçer, finansmana erişim sıkıntılarının kredili araç satışlarını azalttığını aktararak, eskiden otomobil satışlarının yüzde 70’inin kredi ile yapıldığını, bu oranın yüzde 15’e kadar düştüğünü söyledi.

Kılıçer, 2024 yılında talebe bağlı olarak kampanyaların devam edebileceğini de kaydetti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading