Yandex Metrica

Petrol kavgası: İki Afrika ülkesi birbirine girdi: Vanaları kapattılar...

Petrol kavgası: İki Afrika ülkesi birbirine girdi: Vanaları kapattılar...

İki Afrika ülkesi arasında petrol kavgası çıktı! Niamey'deki askeri rejim, 6 Haziran'dan bu yana Nijerya ham petrolünü Benin'in Sèmè-Kpodji limanına taşıyan boru hattındaki vanaları kapatıyor. Öte yandan iki ülke arasındaki gerilimin arkasında Fransa olduğu iddia ediliyor.

Ekonomi

14.06.2024, 22:27

Nijer ve Benin arasındaki gerilim büyüyor. Nijer kamu televizyonu Télé Sahel, 13 Haziran Perşembe günü yaptığı duyuruda, Niamey'deki askeri rejimin, petrolü kuzeydoğu Nijer'den Benin'in Sèmè-Kpodji limanına taşıyan boru hattındaki vanaları 6 Haziran'dan bu yana kapattığını duyurdu.

Temmuz 2023'te Nijerya Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'u deviren askeri darbeden bu yana gergin olan iki komşu arasındaki ilişkiler, son haftalarda açıkça kötüleşti. Asıl anlaşmazlık Nijer'in sınırlarını yeniden açmayı reddetmesiyle başladı.

Nijerya Petrol Bakanı Mahaman Moustapha Barké, "11-12 Haziran tarihleri ​​arasında" Devlet Başkanı General Abdourahamane Tiani'nin aşağıdakilerle ilgili talimatlarının uygulanmasının etkinliğini sağlamak için Agadem'de (kuzeydoğu) kaldı. Télé Sahel, Benin üzerinden ihraç edilmesi amaçlanan ham petrol vanalarının tamamen kapatılmasını öngördü. Aynı kaynak , Mélec istasyonunda "valflerin aslında 6 Haziran saat 22:00'den beri kapalı olduğunu gözlemledi " diye ekledi.

Borsa İstanbul'da yatırımcı kalmadı: 1 hafta içinde 1 milyar dolarlık kayıp! Borsa İstanbul'da yatırımcı kalmadı: 1 hafta içinde 1 milyar dolarlık... Haberi Görüntüle

"VANALARI DURDURUN"

Vanaları durdurma tedbirleri” sonrasında bile petrolün Benin'e doğru akmaya devam ettiği diğer Koulélé istasyonlarında ise bakan, vanaların derhal kapatılmasını “talep etti”. Tüm vanalara zincirler, asma kilitler ve contalar yerleştirildi. Bay Barké, Nijeryalı yetkililerin ve Çinli ortakların önünde, bedeli ne olursa olsun, "sonuçlarını üstlenmeye hazırız" dedi. Bu petrol, her iki ülkenin ekonomisi ve onu kullanan Çinli Wapco şirketi için hayati önem taşıyor.

Geçtiğimiz hafta, Niamey'in kaçırma olarak tanımladığı Sèmè-Kpodji limanında Wapco-Nijer'den beş Nijerya vatandaşı tutuklandı ve bu durum, şirketin "rehin alınan vatandaşlarının koşulsuz serbest bırakılması için her türlü tedbiri almaya" hazır olduğunu garanti altına aldı. 

Milyonların beklediği ara zam tartışması artık netleşti: İşte AK Parti'den asgari ücret açıklaması Milyonların beklediği ara zam tartışması artık netleşti: İşte AK Parti'den... Haberi Görüntüle

GERİLİMİ FRANSA KAŞIYOR

Niamey'e göre bu ekip, Benin'e petrol yüklemesini kontrol etme görevindeydi. Benin adaleti ise bunlardan en az ikisinin siteye sahte rozetlerle giren "Nijeryalı ajanlar" olduğuna inanıyor. Beş kişinin perşembe günü savcılığa çıkarılması bekleniyordu.

Bay Barké, "Petrolümüz başkaları tarafından çalınırken oturmayı kabul edemeyiz" çünkü "yüklenmesi gereken yerde değiliz" diye yakınıyordu. Darbeden sonra birkaç ay boyunca uygulanan bölgesel yaptırımların kaldırılmasının ardından Nijerya ile sınırını yeniden açan Niamey, Benin ile sınırını yeniden açmayı reddediyor. Rejim, komşusunu Nijer'i istikrarsızlaştırmak isteyen "teröristleri eğitmek" amacıyla kuzey kesiminde "Fransız üsleri" barındırmakla suçluyor.

Habere Tepki Ver

1

1

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading