Piyasalara vurulan darbe çok can yakacak: Ne doğalgaz ne petrol... Ekonomi acı çekiyor

Piyasalara vurulan darbe çok can yakacak: Ne doğalgaz ne petrol... Ekonomi acı çekiyor

2.5 yılı aşkın devam eden Rusya-Ukrayna savaşı Rus ekonomisini adeta allak bullak etti. Cephede verdiği ağır kayıpların yanına Rusya birde ekonomik krizi ekledi. Batılı devletlerin ambargolarına karşı da topyekûn bir savaş veren Moskova hükümeti oldukça zor bir dönemden geçiyor.

Dünya

04.10.2024, 11:14

Enerji devi Rusya ekonomik krizi iliklerine kadar yaşıyor! Batı ülkelerinin ambargoları ile zor bir süreçten geçen Moskova, tek sığınağı olan petrol ve doğalgaz üretim tesislerini de Ukrayna saldırılarından koruyamadı. 

Ukrayna silahlı kuvvetleri Rus ekonomisinin kalbini hedef almaya devam ediyor. The Kiev Independent'ın aktardığına göre bir kaynak, 9 Mayıs 2024 tarihli bir gönderide "SBU (Ukrayna Güvenlik Servisi), düşmana acı darbeler indirebilecek güçlü teknolojik çözümlere sahip olduğunu bir kez daha kanıtladı" ifadeleri kullanıldı.

Her iki taraftan yetkililer 9 Mayıs 2024 Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın 24 saat içinde Rusya genelinde iki petrol deposuna ve bir rafineriye saldırdığını, bunların arasında biri Başkurdistan'daki Rusya topraklarının derinliklerinde olduğunu söyledi.

İran saldırılarına karşı ABD kalkanı: ABD, İsrail'e THAAD füze savunma sistemi konuşlandırdı İran saldırılarına karşı ABD kalkanı: ABD, İsrail'e THAAD füze savunma... Haberi Görüntüle

ENERJİ TESİSLERİ VURULDU

Başkurdistan Cumhuriyeti başkanı Radii Faritovich Khabirov saldırıları doğruladı. Moskova Times'a göre Gazprom Neftekhim Salavat tesisinin Rusya'nın en büyük 10'uncu rafinerisi olduğunu da sözlerine ekledi.

Kiev Independent'ın röportaj yaptığı bir kaynağa göre SBU, aynı gün Rusya'nın Krasnodar bölgesindeki iki petrol deposuna saldırı düzenledi. Bu tür saldırılar Ukrayna savaşında birkaç aydır tekrarlanıyor. Unian haber ajansından bir kaynağa göre, Ukrayna'nın Nisan 2024'teki saldırısında, diğerlerinin yanı sıra Smolensk bölgesindeki Yartsevo ve Razdorovo'daki Rosneft petrol depoları da vuruldu.

New York Times'a göre uzmanlar, son saldırıları Ukrayna'nın tanklar, gemiler ve uçaklar için yakıt sağlayan tesisleri hedef alarak Rus askeri muharebe operasyonlarını kısıtlamaya çalıştığına dair bir işaret olarak yorumluyor.

Ayrıca Ukraynalı subaylar, saldırıların Rusya'nın enerji arzını kesintiye uğratacağını ve Putin'in savaş sandığının kârını azaltacağını umuyor. Petrol ve gaz sektöründen elde edilen gelirler Rusya bütçesinin yaklaşık üçte birini oluşturuyor. 

Ukrayna saldırılarının yanı sıra Batı'nın yaptırımları da Putin'in enerji sektöründe iş yapmasını zorlaştırıyor. Nisan 2024'te hükümetin petrol ve gaz işinden elde ettiği gelir yeniden düştü. Maliye Bakanlığı'nın 6 Mayıs Pazartesi günü yayınlanan verilerine göre, bir önceki aya göre yüzde 6 düşüşle 1,23 trilyon rubleye (12,5 milyar euro) geriledi.

Rusya'nın Truva Atı! O ülke Avrupa'yı tedirgin ediyor! Rusya'nın Truva Atı! O ülke Avrupa'yı tedirgin ediyor! Haberi Görüntüle

BATI YAPTIRIMLARI

AB, Rusya'yı uluslararası ortaklarıyla birlikte gelecekte diğer ülkelerdeki alıcılara piyasa fiyatlarının altında petrol satmaya zorlamak amacıyla Rus petrolüne tavan fiyat belirledi. 159 litre başına yaklaşık 57 avro olan fiyat, bu durumda Rus Ural ham petrolünün en son piyasa fiyatının dokuz avroya kadar altında olacaktır. 

İkincil yaptırımlara ilişkin endişeler nedeniyle önemli petrol alıcıları ve ticaret ortakları da Rusya'dan uzaklaştı. Hindistan ABD'den daha fazla petrol alıyor. Ham petrol izleme firması Kpler'in verilerine göre, Amerika'nın Hindistan'a petrol sevkiyatı Mart ayında keskin bir artış gösterdi. Aynı zamanda Bloomberg verilerine göre Rusya'nın petrol ithalatı geçen yılki zirveden bu yana günde yaklaşık 800.000 varil düştü.

Reuters'in haberine göre ABD'li yetkililer, Rusya'nın petrol satış fırsatlarının kısıtlanması nedeniyle Putin'in kârının sınırlanacağını vurguladı. Ancak Batılı ülkelere satılan rafine Rus petrolünün yaptırımları ihlal etmediğini de kaydettiler. ABD ayrıca Hindistan'dan Rusya'dan petrol ithalatını azaltmasını açıkça talep etmedi.

Habere Tepki Ver

8

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading