Boris Johnson'ın kitabında dikkat çeken Türkiye ve Erdoğan detayları: Hayret ettim

Boris Johnson'ın kitabında dikkat çeken Türkiye ve Erdoğan detayları: Hayret ettim

Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 784 sayfalık anı kitabı Unleashed’da Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik dikkat çekici yorumlar yaptı. Johnson, Osmanlı geçmişine atıf yaparak Türkiye’nin bölgedeki rolünü överken, Erdoğan hükümetine dair övgü dolu ifadeler kullandı.

Politika

14.10.2024, 16:42

Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson, siyasi kariyerine dair çarpıcı anekdotlara yer verdiği Unleashed (Serbest Bırakıldı) isimli anı kitabında Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında dikkat çekici yorumlar yaptı. Johnson, Türkiye’nin gücünü ve Erdoğan hükümetinin politikalarını övgüyle ele aldı.

Johnson’ın kitabında Türkiye’ye yönelik yer alan detaylarla beraber, eski başbakanın Osmanlı geçmişine olan bağlantıları da yer aldı. Johnson, Osmanlı İmparatorluğu’nun son Dahiliye Nazırı Ali Kemal’in torunu olarak bu geçmişi sıkça hatırlatarak, Erdoğan hükümeti ile yürüttükleri ortak projelerden bahsetti.

Rozetlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan taktı: 7 ilden 13 belediye başkanı AK Parti'ye katıldı Rozetlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan taktı: 7 ilden 13 belediye başkanı AK... Haberi Görüntüle

"OSMANLI GEÇMİŞİME UYGUN HAREKET ETTİM"

Johnson, Türkiye'nin bölgesel ve küresel anlamda önemine değinerek, Osmanlı geçmişini göz önünde bulundurarak Türkiye'yi Avrupa’da en çok destekleyen liderlerden biri olduğunu ifade etti. Johnson, “Kim ne derse desin, Erdoğan hükümeti bence tamamen doğru politikalar izledi ve biz İngiltere olarak Türkleri en çok destekleyen ülke olduk. Hiç tereddüt etmeden Osmanlı geçmişimin gerektirdiği gibi davrandım.” diyerek Türkiye’ye olan yaklaşımını dile getirdi.

Sonunda bu da oldu! CHP'li Maltepe Belediyesi camiyi sirke çevirdi! Sonunda bu da oldu! CHP'li Maltepe Belediyesi camiyi sirke çevirdi! Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN SAVUNMA SANAYİSİNDEKİ ÖNEMİ VE ORTAK PROJELER

Johnson, Erdoğan ile İngiltere arasındaki stratejik işbirliğine de dikkat çekti. Kitapta, savaş uçağından savaş gemisine kadar birçok ortak projeye değinilerek, Türkiye’nin savunma sanayisindeki önemine vurgu yapıldı. Ayrıca Türkiye’nin Suriye savaşında oynadığı ön cephe rolünden ve göçmen krizini başarılı bir şekilde yönetmesinden de övgüyle bahsedildi. Johnson, Türkiye'nin bu süreçte bir kahraman gibi hareket ettiğini belirtti.

Bakan Uraloğlu'ndan açıklama! Twitch kapatılacak mı? Bakan Uraloğlu'ndan açıklama! Twitch kapatılacak mı? Haberi Görüntüle

MOGADİŞU'DAKİ TÜRK VARLIĞI JOHNSON'I ŞAŞIRTTI

Johnson, kitabında Türkiye’nin küresel arenadaki etkisine dair şaşırtıcı bir ayrıntı da paylaştı. Eski başbakan, Türkiye'nin Libya, Somali ve Irak’a asker göndererek Osmanlı politikasını devam ettirdiğini ve bu durumun kendisini etkilediğini belirtti. Özellikle Somali’nin başkenti Mogadişu’daki havalimanının Türkler tarafından inşa edildiğini öğrenince büyük bir şaşkınlık yaşadığını ifade eden Johnson, "Mogadişu Uluslararası Havalimanı’na inerken, Amerikalılar ya da Çinliler tarafından değil de Türkler tarafından yapıldığını öğrenince hayret ettim." dedi.

Google'dan çalışanlarına dayatma: Nimbus Projesi'ne karşı çıkanlara baskı uygulandı Google'dan çalışanlarına dayatma: Nimbus Projesi'ne karşı çıkanlara baskı uygulandı Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE KİLİT NOKTADA"

Kitabın bir diğer dikkat çekici noktası ise, Türkiye’nin NATO içindeki stratejik önemine dair Johnson’ın değerlendirmeleri oldu. Johnson, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik başvuruları sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptıkları görüşmelere değinerek, Türkiye’nin bu süreçteki kilit rolüne dikkat çekti. Özellikle 2022’deki Madrid’de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’nde Erdoğan ile yan yana oturduğu anlardan bahseden Johnson, “Erdoğan’ın, bu iki ülkenin NATO’ya kabulüyle ilgili endişelerinin azaldığını biliyordum.” ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Politika


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading