Google'dan çalışanlarına dayatma: Nimbus Projesi'ne karşı çıkanlara baskı uygulandı

Google'dan çalışanlarına dayatma: Nimbus Projesi'ne karşı çıkanlara baskı uygulandı

Google çalışanları, kendi şirketleri ve İsrail arasında imzalanan 1,2 milyar dolar değerindeki Nimbus Projesi'ne karşı çıktıkları gerekçesi ile baskı gördüklerini ifade ettiler.

Politika

09.10.2024, 15:22

İngiltere'nin Middle East Eye internet sitesine açıklamalarda bulunan Google çalışanları, projeye karşı çıkmaları sebebiyle ve  işten çıkırılma endişesi ile isimlerini paylaşmadılar.

Pretostlero katılması nedeniyle işten çıkarılan yazılım mühendisi Zelda Montes, kendisi ile hem fikir olan arkadaşlarının konuşmak istediklerini ancak endişe duyduğunu belirtti.

Suç ortağı olmak istemediğini belirten Montes, "bu, Google'ın bana karşı misilleme yapacağı ya da bana yönelik tacizin devam etmesine izin vereceği anlamına geliyorsa, öyle olsun istedim" dedi.

Google çalışanlarının kendisi ile dünya genelinde aynı fikirde olan arkadaşları ile sanal bağlantı kurmak için şirket içi forum ve e-postaları kullandığını ifade eden Montes, YouTube'un "propaganda reklamları" yayımlamak için İsrail'den para almasına dair kaygılarını şirket yönetimi tarafından değerlendirmediğini dile getirdi. Öte yandan Montes, Şirket içinde Nimbus Projesi ile ilgili soruların geçiştirildiğini ifade etti.

DEM Partililer İstiklal Marşı'nı okumadı: CHP'li başkan böyle savundu: Allah şahit ben de okumadım! DEM Partililer İstiklal Marşı'nı okumadı: CHP'li başkan böyle savundu: Allah... Haberi Görüntüle

DESTEK MESAJI ATAN MÜSLÜMAN ÇALIŞANLAR DIŞLANMIŞ

Proje hakkında farkındalık yaratmak amacıyla şirket içi e-posta başlıklarına katılığını ifade eden "Apartheid için Teknolojiye Hayır (No Tech for Apartheid)" isimli grubun üyelerinden şirket çalışanı Alex Cheung, "Ne zaman soykırım ya da apartheid kelimeleri geçse, moderatörler herhangi bir uyarıda bulunmadan yorumları hemen siliyor ya da insanların bu konuyla daha fazla ilgilenmesini önlemek için forumları kilitliyordu." dedi.

Söz konusu mesajların kapatılıdığını görmenin yaygın olduğu belirten Google'ın New York'taki ofisinde çalışan yazılım geliştiricisi Hasan, Yöneticiler, moderatörlerin soykırım kelimesini içeride çok fazla kargaşaya neden olduğu için yasakladığını söyledi ama bu da bir başka gözdağı verme biçimi gibi geldi" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Müslüman bir çalışanında dışlandığını anlattı. Müslüman çalışanın Filistin'i desteklemek amacıyla e postalar atması gerekçesiyle kendisine sözlü uyarılar yapıldığını ifade etti. Akabininde İnsan Kaynakları departmanı tarafından herhangi bir ceza olduğu söylenmeden "daha fazla disiplin cezası" verilebileceği şeklinde uyarıldığını ifade etti.

Rozetlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan taktı: 7 ilden 13 belediye başkanı AK Parti'ye katıldı Rozetlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan taktı: 7 ilden 13 belediye başkanı AK... Haberi Görüntüle

FİLİSTİN'E ÖZGÜRLÜK YOK

Projeye karşı çıkan ve işten çıkan Google çalışanlarının baskılara tabi tutularak işten çıkarılmakla tehdit edildiklerini" ifade edildi.

İsmini paylaşmayan ve kendisini "Clare" olarak tanıtan bir çalışan ise şirketin, İsrail ile Ukrayna'daki duruma karşı bir tutarsızlık içinde kaldığını belirtti.

Bazı çalışanların destek amacıyla Ukrayna bayrağı astığını ifade eden Clara, Ukrayan ile daha görünür bir dayanışma içinde olunduğunu aktardı. Şok edici bir söylemede de bulunan Clara bazı kişilerin isimlerinin yanında Filistin bayrağı olduğunu ancak Filistin'e verilen desteğin açıkça gösterilmemesi için yöneticilerin "tehditlerde" aktardı.

Şirket içerisinde her türlü siyasi olayın konuşulmasının özgür olduğunu anlatan Clara, Filistin'de ise aynı durumun yaşanmadığını belirtti.

Google, Nimbus Projesi anlaşmasını protesto eden 28 çalışanını, şirket tarafından yürütülen soruşturma sonucu "diğer çalışanların tesislere erişimlerini ve çalışmalarını fiziksel olarak engelledikleri" gerekçesiyle 18 Nisan'da işten çıkarmıştı.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Bersan Taskaya

TRHaber.com - Politika


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading