• G.ALTIN

    4.198,15

  • DOLAR

    38,6429

  • EURO

    43,9184

  • BIST 100

    9.134,68

  • BITCOIN

    $96.450

İsrailli uzmanlardan itiraf niteliğinde sözler: Türkiye'nin eli Suriye'de daha güçlü

İsrailli uzmanlardan itiraf niteliğinde sözler: Türkiye'nin eli Suriye'de daha güçlü

İsrailli uzmanlara göre, Suriye’de Türkiye’nin elinin İsrail’den daha güçlü olduğu artık bir gerçek. Siyasi davet, askeri denge ve uluslararası destek faktörleri Tel Aviv’in manevra alanını daraltırken, Ankara’nın bölgedeki varlığı meşruiyet kazanıyor.

Suriye’de 14 yıl süren iç savaşın ardından 2024 Aralık ayında Baas rejiminin devrilmesiyle bölgede yeni bir dönem başladı. İsrail’in bu süreçte izlediği politikalar hem içeriden hem de dışarıdan eleştiri toplarken, Tel Aviv Üniversitesi’nden Prof. Dr. Eyal Zisser ve İsrail’in eski Ankara Büyükelçisi Alon Liel, dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

“ERDOĞAN DAVETLİ, İSRAİL İSE İSTENMEYEN MİSAFİR”

Alon Liel, “İsrail kendisini Suriye’de Türkiye ile eşit statüde görüyor ama bu büyük bir hata. Çünkü Türkiye resmen davet edildi, biz ise orada istenmiyoruz” diyerek durumu özetledi. Liel’e göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin meşru yönetimi tarafından çağrılan bir ülke konumunda. İsrail ise hava saldırıları ve işgal genişletmeleriyle hem Şam yönetimi hem de bölge halkı nezdinde meşruiyetini yitirmiş durumda.

NETANYAHU'NUN SURİYE STRATEJİSİ SORGULANIYOR

Zisser ise İsrail’in Suriye’de “düşmanlık yaratan” bir politika izlediğini, bunun da hem İran karşıtı söylemler hem de kapsamlı hava saldırılarıyla belirginleştiğini ifade etti. Ayrıca ABD’nin değişen politikası da dengeleri Türkiye lehine çevirdi. Zisser’e göre, eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya “Suriye’nin geleceğini Erdoğan belirleyecek” mesajını net şekilde iletti.

İSRAİL RUSYA'YI TÜRKİYE'YE TERCİH EDİYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile geçmişte iyi ilişkiler kuran İsrail, Suriye semalarında hava operasyonları yaparken Rusya’nın sessizliğinden faydalanmıştı. Ancak Liel’e göre, Türkiye’nin sahaya doğrudan inmesi, İsrail’in bu operasyonlarına izin vermeyecek yeni bir tabloyu beraberinde getirecek. “İsrail Suriye’de Türkiye ile aynı kulvarda değil” diyen Liel, mevcut politikanın Tel Aviv için tehlikeli sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

ABD ÇEKİLDİ, TÜRKİYE SAHADA KALDI

ABD’nin asker çekme kararı sonrası ortaya çıkan boşluğu Türkiye’nin doldurduğunu belirten uzmanlar, Şam yönetimi ile Ankara arasında olası bir uzlaşmanın İsrail’in stratejik hesaplarını tamamen bozabileceği görüşünde birleşiyor.

Diğer
Avatar
İbrahim Hakkı Yazıcı