Poseidon'un ordusu Herkül'e takıldı: Buzullar ısınıyor: Savaş gemileri Arktik'te

Poseidon'un ordusu Herkül'e takıldı: Buzullar ısınıyor: Savaş gemileri Arktik'te

Arktik'te devriye atan Çin ve Rus savaş gemileri ABD'nin C-130J Süper Herkül askeri uçağının radarına takıldı. 3 süper gücün Bering Denizi'nde yakınlaşması buzulların ateşini yükseltirken, 'Poseidon'un ordusu Herkül'e takıldı' yorumları yapıldı.

Dünya

03.10.2024, 16:16

ABD Sahil Güvenliği 1 Ekim'de Bering Denizi'nde formasyon halinde ilerleyen iki Rus ve iki Çin gemisinin görüldüğünü bildirdi. Bu durum, Moskova ile Pekin arasında Arktik bölgesinde artan askeri iş birliğinin sinyalini verdi.

Görüntülenme, 28 Eylül'de ABD ile Rusya arasındaki deniz sınırında yapılan rutin devriye sırasında meydana geldi.

ABD Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın basın açıklamasına göre, Sahil Güvenlik Kodiak Hava Üssü'nden bir HC-130J Super Hercules uçağı mürettebatı, dört gemiyi (iki Rus Sınır Muhafız gemisi ve iki Çin Sahil Güvenlik gemisi) St. Lawrence Adası'nın yaklaşık 795 kilometre güneybatısında gözlemledi.

Gemiler, Rusya'nın Münhasır Ekonomik Bölgesi'nin (MEB) beş mil içinde, kuzeydoğuya doğru hareket ediyordu. Bu önemli bir bulguydu çünkü ABD kuvvetlerinin Bering Denizi'nde (Rusya ile Alaska arasındaki su kütlesi) Çin Sahil Güvenlik gemilerini tespit ettiği en kuzeydeki yer burasıydı.

Rusya'dan Zaporijya'ya saldırı: 1'i çocuk 17 kişi yaralandı! Rusya'dan Zaporijya'ya saldırı: 1'i çocuk 17 kişi yaralandı! Haberi Görüntüle

ARTİKA'DA SULAR ISINIYOR

17. Sahil Güvenlik Bölgesi Komutanı Tümamiral Megan Dean, “Bu son faaliyet, stratejik rakiplerimizin Arktika'ya olan ilgisinin arttığını gösteriyor” dedi.

Tümamiral Megan Dean, "Bölge genelinde Sahil Güvenlik hizmetlerine olan talep artmaya devam ediyor ve bu durum, stratejik rakiplerimizin varlığını karşılamak ve genişleyen bir operasyon alanında yasal görevlerimizi yerine getirmek için yeteneklerimize sürekli yatırım yapılmasını gerektiriyor" diye ekledi.

ABD Sahil Güvenlik HC-130 uçağının mürettebatı, stratejik rakiplerin Amerikan suları yakınlarında faaliyet göstermesi durumunda görünür bir ABD varlığı sağlamayı amaçlayan bir görev olan Frontier Sentinel Operasyonu kapsamında görev yapıyordu.

Lockheed Martin C-130J Süper Herkül

Lockheed Martin C-130J Süper Herkül

ABD Sahil Güvenlik Komutanlığı, bu adımın uluslararası kurallara dayalı düzeni güçlendirmek ve operasyonların yerleşik uluslararası hukuk ve normlara uymasını sağlamak açısından hayati önem taşıdığını belirtti.

Son gözlem, daha önceki askeri manevraları takip ediyor. Pentagon, Eylül ayında bir römorkör, bir firkateyn, iki denizaltı ve sekiz askeri uçaktan oluşan bir Rus deniz görev gücünün Alaska'ya yaklaştığını bildirdi.

Bu manevralar, Rusya'nın yakın tarihteki en kapsamlı askeri tatbikatlarından biri olan "Ocean-24" deniz tatbikatının bir parçasıydı. Görev gücü geçici olarak ABD'nin münhasır ekonomik bölgesine girmiş olsa da, hareketlerini izleyen USCGC Stratton kesicisinin de belirttiği gibi, uluslararası hukuka uymaya devam etti.

Temmuz ayının başlarında, USCGC Alex Haley, Amukta Geçidi yakınlarında bir Rus donanma gemisiyle karşılaşmış ve Aleut Adaları'nın kuzeyinde Çin savaş gemileri görülmüştü.

Mariana Çukuru'ndaki gizem çözüldü! Dünyanın en derin noktasındaki büyük sır ortaya çıktı! Mariana Çukuru'ndaki gizem çözüldü! Dünyanın en derin noktasındaki büyük sır... Haberi Görüntüle

75. YIL VURGUSU

Çin devlet medyası, 2 Ekim'de Çin Sahil Güvenlik gemilerinden oluşan bir filonun, Rus mevkidaşlarıyla ortak devriye gerçekleştirmek üzere ilk kez Arktik Denizi'ne girdiğini bildirdi.

Devlet medyası, "Meishan" gemisinin 1 Ekim'de varışının iki önemli yıldönümüne denk geldiğini bildirdi: Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 75. yıldönümü ve Çin ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin 75. yıldönümü.

Bu etkinlik, stratejik öneme sahip Arktik bölgesinde iki ülke arasındaki artan denizcilik iş birliğini vurgulamaktadır.

CCG, bunun Arktik'teki operasyonel menzilini "önemli ölçüde genişlettiğini" ve gemilerinin alışılmadık deniz ortamlarında faaliyet göstermesine olanak sağladığını açıkladı.

CCG'den yapılan açıklamada, devriyelerin aynı zamanda CCG'nin kritik görevleri yerine getirme kabiliyetini test ettiği ve hem uluslararası hem de bölgesel deniz yönetimindeki katılımını artırdığı belirtildi.

Bu gelişme, iki ülkenin 21 Eylül'de Kuzey Pasifik Okyanusu'nda başlattığı bir dizi ortak devriyenin ardından geldi.

Arktik bölgesi

Arktik bölgesi

Çin Sahil Güvenlik, tatbikatların iki sahil güvenlik arasındaki güçlü işbirliği yeteneklerini ortaya koyduğunu ve deniz ortaklıklarını daha da derinleştirdiğini belirtti.

Etkinlik, Rusya ve Çin'in deniz güçlerini artırması ve kritik sulardaki varlıklarını sağlamlaştırmasıyla, Arktik'teki deniz ortamının giderek karmaşıklaştığını yansıtıyor.

Küresel ısınma nedeniyle Arktika'daki buzulların erimesiyle birlikte nakliye rotalarına ve fosil yakıt kaynaklarına erişim genişledi ve kutup bölgesi her iki ülke için de odak noktası haline geldi.

ABD'nin daha önce yayınladığı bir  raporda, Rusya'nın son yıllarda Arktika'daki askeri varlığını yoğunlaştırdığı, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana terk edilen birçok üs ve havaalanını yeniden açıp modernize ettiği belirtilmişti.

Aynı zamanda Çin, bölgedeki gelecekteki ticaret yollarını ve kaynaklara erişimi güvence altına alabilecek bir "Kutup İpek Yolu" geliştirme girişiminin bir parçası olarak Arktik keşif ve araştırmalarına büyük yatırımlar yaptı.

Rusya ve Çin, Arktika'da nakliye rotaları kurmak için işbirliği yapıyor: Rusya, Batı'nın yaptırımlarına rağmen Çin'e daha fazla petrol ve gaz ulaştırmaya çalışırken, Çin de nakliye rotalarını çeşitlendiriyor ve yoğun trafiğe sahip Malakka Boğazı'na olan bağımlılığını azaltıyor.

BMGK Lübnan gündemiyle acil toplanacak! 1 haftada ikinci toplantı BMGK Lübnan gündemiyle acil toplanacak! 1 haftada ikinci toplantı Haberi Görüntüle

ÇİN'İN BÖLGEYE İLGİSİ ARTIYOR

Rusya ve Çin arasında hala önemli farklılıklar olsa da, Arktika'daki artan iş birlikleri ABD Savunma Bakanlığı için endişelere yol açtı. Temmuz ayında, Rus ve Çin bombardıman uçakları Alaska kıyılarındaki uluslararası hava sahasında ilk kez ortak uçuşlar gerçekleştirdi.

Uçuşlar şu anda bir tehdit oluşturmasa da, Çin bombardıman uçaklarının Alaska hava savunma tanımlama bölgesine ilk kez girmesi ve Çin ile Rus uçaklarının kuzey Rusya'daki aynı üsten ilk ortak kalkışı olması dikkati çekti.

Öte yandan askeri uzmanlar ve güvenlik analistleri, Çin'in Hint Okyanusu'ndaki nakliye yollarına olan bağımlılığının, özellikle Tayvan konusunda yaşanabilecek olası bir çatışmada stratejik bir zayıflık oluşturduğunu ve bu durumun Pekin'i Arktik yolları gibi alternatif seçenekleri değerlendirmeye yönelttiğini belirtti.

Pentagon ayrıca Çin'in Arktika'daki değişen dinamikleri, nüfuzunu artırmak, Arktika kaynaklarına erişim sağlamak ve bölgesel yönetimde daha büyük bir rol üstlenmek için kullandığını belirtti.

Bu gelişmelere rağmen Rusya, Çin ile Arktika'daki işbirliğinin herhangi bir başka ülkeyi tehdit etme veya meydan okuma amacı taşımadığını savunuyor.

Moskova, ABD'nin eleştirilerini yersiz ve saldırgan olarak nitelendirerek, Arktika'daki faaliyetlerinin bölgede istikrarı sağlamaya odaklı olduğunu ileri sürdü.

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading