Psikolojik savaş! Çöp balonlarına cevap hoparlörden geldi: İki Kore arasında gerilim tırmanıyor

Psikolojik savaş! Çöp balonlarına cevap hoparlörden geldi: İki Kore arasında gerilim tırmanıyor

Seul, Pyongyang'ın hafta sonu güney komşusuna çöp taşıyan yüzlerce balonu düşürmesinin ardından, Güney Kore'nin yıllardır ilk kez Kuzey Kore karşıtı mesajların hoparlörden yayınını yeniden başlattığını söyledi.

Dünya

10.06.2024, 02:02

Seul Genelkurmay Başkanı Pazar günü yerel saatle erken saatlerde yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin Cumartesi gününden bu yana Güney Kore'ye 300'den fazla atık dolu balon fırlattığını söyledi. Yerel basında çıkan haberlere göre, 80'den fazla kişi Güney Kore topraklarına indi; en son balon turunun kağıt ve plastik içerdiği görülüyor.

Reuters'e göre Güney Kore Ulusal Güvenlik Konseyi, "Alacağımız önlemler Kuzey Kore rejimi için dayanılmaz olabilir, ancak Kuzey Kore birliklerine ve halkına umut ve ışık mesajı gönderecek" dedi.

Kuzey Kore, mayıs ayı sonundan bu yana güneye atık ve çöp taşıyan balon dalgaları gönderiyor. 2 Haziran'da Pyongyang Ulusal Savunma Bakan Yardımcısı Kim Kang Il, Kuzey Kore'nin kendi topraklarına gönderilen Kuzey Kore karşıtı broşürlere misilleme olarak 28 Mayıs'tan bu yana sınıra 15 ton atık gönderdiğini ancak "geçici olarak" bunu yapacağını söyledi. 

Daron Acemoğlu'na Nobel ödülü verildi! Daron Acemoğlu'na Nobel ödülü verildi! Haberi Görüntüle

PSİKOLOJİK SAVAŞ

Kuzey Kore, topraklarına Güney Kore'den daha fazla broşür geçmesi durumunda balon kampanyalarına devam edeceği konusunda uyardı.

Perşembe günü, aktivist grup Fighters for Free North Korea, 200.000 Pyongyang karşıtı broşür ve popüler müzik içeren USB bellekleri bir dizi balonla sınıra gönderdiklerini söyledi.

Seul yetkilileri, hafta sonu fırlatılan balonların çoğunun Güney Kore topraklarına inmediğini söyledi. Ülkede yaşayanlara balonlardan uzak durmaları ve durumu yerel yetkililere bildirmeleri konusunda uyarıda bulunuldu.

Balonlarla yapılan tartışmalar yıllardır sürüyor ve Pyongyang, sınır boyunca konuşlandırılmış hoparlörlere saldırıp onları yok etme tehdidinde bulunuyor. Kuzey Kore, yayınları "psikolojik savaş" olarak nitelendirdi.

Cihat Yaycı 'soba borusu' şüphesini doğruladı: Harp başlıkları yoktu, taş gibi yere düştüler Cihat Yaycı 'soba borusu' şüphesini doğruladı: Harp başlıkları yoktu, taş... Haberi Görüntüle

GERİLİM BÜYÜYOR

Seul, 2018'de yarımadadaki gerilimin çözüldüğü dönemde yoğun şekilde askerileştirilmiş sınıra yönelik yayınları durdurmuştu. Komşu ülkeler arasında zaten gergin olan ilişkiler, Kuzey Kore'nin füze testleri ve nükleer silah geliştirme programlarını ilerletirken Rusya'ya yaklaşmasıyla son aylarda kötüleşti. Güney Kore'nin Amerika Birleşik Devletleri'nin sıkı bir müttefiki olması, Kuzey Kore'yi derinden kızdıran bir tutumdur.

Seul'ün Yonhap haber ajansına göre Güney Kore Cumhurbaşkanlığı Ofisi, "İki Kore arasındaki gerilimin artmasının sorumluluğunun tamamen Kuzey Kore'ye ait olacağını açıkça belirtiyoruz." dedi.

Güney Kore'nin yayınlarının kuzey komşusuna 15 mil kadar ulaştığı bildiriliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading