Yandex Metrica

Sitede Ara

Rus savaş uçağı Amerikan SİHA'larından korkup kaçtı: Karadeniz olayı bir kaza mıydı?

Rus savaş uçağı Amerikan SİHA'larından korkup kaçtı: Karadeniz olayı bir kaza mıydı?

Türkiye'ye karşı koruduğu Suriye rejimini İsrail'e özgürce bombalatan Rusya, bölgede Amerikan SİHA'larına yaklaşmamak için kırk takla atıyor. Ukrayna cephesinde nükleer savaşın eşiğine gelen Washington ile Moskova, konu Suriye olunca bambaşka bir görüntü çiziyor. 

Dünya

22.06.2024, 16:37

Rus medyası, Karadeniz üzerinde uçan Amerikan SİHA'larının vurulması yönünde çağrılar yaparken Rus uçakları Suriye'de MQ-9 tipi insansız hava araçlarından kaçmaya başladı. 

'Savaşan Tarafları Uzlaştırma Merkezi'nde başkan yardımcılığı görevini yürüten Rus Tümgeneral Yuri Popov, bir adet Su-35 savaş uçağının Suriye'nin Humus ili semalarında uçarken 3 adet Amerikan SİHA'sına tehlikeli derecede yaklaştığını, fakat ustaca manevralarla oradan uzaklaşmayı başardığını anlattı. 

Rus Su-35 savaş uçağı Suriye'de bir kez daha Amerikan SİHA'larıyla karşılaştı.

Rus haber ajansı TASS'ın yayınladığı açıklamasında Popov, Amerikan MQ-9 SİHA'larıyla Su-35 savaş uçağı arasında tehlikeli bir yakınlaşma yaşandığını belirterek şunları söyledi:

"21 Haziran günü saat 12:33 ile 12:46 arasında, Humus ilinin Es-Suhna köyü üzerinde, 7 bin ilâ 8 bin metre rakımlarda, 3 modüler keşif ve saldırı insansız hava aracı MQ-9 arasında tehlikeli bir yaklaşım yaşandı. 

Rusya Havacılık ve Uzay Kuvvetleri'ne ait Su-35 uçağıyla koalisyonun Suriye hava sahasında tarifeli uçuş gerçekleştiren Rus pilot, yüksek profesyonellik göstererek çarpışmayı önlemek için gerekli tedbirleri derhal aldı." 

Ankara-Şam zirvesi! Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'dan dikkat çeken açıklama: Türkiye ile Esad arasında toplantı olacak Ankara-Şam zirvesi! Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'dan dikkat çeken açıklama: Türkiye... Haberi Görüntüle

KARADENİZ'DEKİ 'KAZA'NIN TEKRARI GELMEDİ 

Rus uçağının MQ-9 Reaper SİHA'lara müdahale etmek yerine onlardan uzaklaşmayı tercih etmesi, Washington ile Moskova arasında devam eden Ukrayna merkezli krizin Suriye'de işlemediğini ortaya koydu. 

Bir yandan Suriye rejimini Türkiye'ye karşı korurken aynı zamanda İsrail uçaklarının Şam ve Halep'i bombalaması için hava savunma sistemlerinin radarlarını kapatan Kremlin, Suriye kuzeyinde ABD üsleriyle yanyana konumlanıp Pentagon'a bağlı unsurlarla eşgüdüm halinde çalışıyor. 

PKK/YPG'nin hamiliği konusunda Suriye'de Amerikalılarla tam bir uyum içerisinde çalışan Rusya, son 8 ayda 6 adet Amerikan SİHA'sını vurup düşüren Yemenli Husilerin performansından uzak bir görüntü sergiliyor. 

Rusya ile ABD arasında SİHA gerilimini yansıtan son gösteri, geçtiğimiz yılın temmuz ayında sahnelenmiş ve bir grup MQ-9 Reaper, Suriye'de Su-35 uçaklarınca taciz edilmişti. 

2023 Mart'ında ise Karadeniz semalarında uçmakta olan MQ-9 SİHA, Rus uçağının tacizi sırasında pervanesinden hasar almış ve düşmüştü. Sözkonusu olay, Rus Hava Kuvvetleri'nin Amerikan SİHA'sını kazara da olsa düşürmeye cesaret edebildiği tek hadise olarak kayıtlara geçti. 

21 Haziran 2024 tarihli son olayı duyuran Tümgeneral Popov, Su-35 pilotunun Amerikan SİHA'larından ustalıkla kaçındığını övünerek anlattı.

TASS haberinde Popov, İdlib'e değinmeyi ihmal etmedi. Rus Tümgeneral, Türkiye destekli muhaliflerden 'teröristler' diye bahsederek bu grupların İdlib'de Suriye hükümet güçlerini bombaladığını iddia etti. 

Habere Tepki Ver

0

3

0

0

0

0

0

3

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading