20 yaşından sonra metabolizma yavaşlar mı? Araştırmalar bu düşünceyi yalanlıyor

20 yaşından sonra metabolizma yavaşlar mı? Araştırmalar bu düşünceyi yalanlıyor

Yaşlandıkça metabolizmanızın yavaşladığını hepiniz duymuşsunuzdur. Hatta bunu öğrenen çoğu kişi kilo verme işini bırakır daha sağlıksız yaşama eğilimi göstermeye başlar. Ancak yapılan araştırmalar bunun tamamen yalan olduğunu ortaya koyuyor. Buna göre metabolizma 20 yaşından 60 yaşına kadar sabit kalıyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:12

Yaşlanmak, eski enerjik günlerinizi düşündüğünüzde nostaljik hissetmenize neden olabilir. Her geçen doğum gününde, vücudunuzdaki doğal değişiklikleri fark etmeye başlarsınız.

Hatta yaşlandıkça metabolizmanızın yavaşladığını duymuşsanız kilo verme çabalarınızdan bile vazgeçersiniz. Ancak araştırmalar bunun tamamen yalan olduğunu keşfetti.

"Orta yaşlı kilo alımınızı yavaşlayan bir metabolizmaya bağlamayın" diyen Duke Üniversitesi'nde evrimsel antropoloji profesörü Herman Pontzer, kişinin vücut büyüklüğünün ve yaşının metabolizma üzerinde sahip olduğu etkiyi araştırdı. 

Gıda sahtekarlarını geçit yok! Bakanlık hileli gıdaları tek tek ifşaladı... Gıda sahtekarlarını geçit yok! Bakanlık hileli gıdaları tek tek ifşaladı... Haberi Görüntüle

20 YAŞINDAN 60 YAŞINA KADAR SABİT 

Metabolik hızın vücut büyüklüğüyle birlikte arttığı görüldü. Yani daha büyük bir vücut ölçünüz varsa, daha fazla kalori yakıyorsunuz. Metabolik hızın insan orta yaşa geldiğinde düşmediği de ortaya konuldu. Aslında, metabolizma 20 yaşından 60 yaşına kadar sabit kalıyor. 

Araştırma, kişinin metabolizmasının çocukluk boyunca yüksek bir hızda kaldığını, ergenlik döneminde kademeli olarak düştüğünü ve 20 yaşında "yetişkin seviyelerine" yöneldiğini buldu. Araştırmaya göre en büyük sürpriz, metabolizmamızın orta yaş boyunca istikrarlı kalışıydı. Günlük enerji harcamaları 20 ila 60 yaşları arasında oldukça sabit kalıyor. Orta yaşta yavaşlama yok, menopozla birlikte değişiklik yok. Yani birçoğumuzun yaşadığı kilo alımı, yetişkinlik ve azalan bir metabolizmadan sorumlu tutulamaz.

Cep telefonu bağımlılığı araştırıldı! Bakın ayın kaç gününü ekran karşısında geçiriyoruz Cep telefonu bağımlılığı araştırıldı! Bakın ayın kaç gününü ekran karşısında... Haberi Görüntüle

METABOLİZMA 60 YAŞINDAN SONRA YAVAŞLIYOR

Ekibe göre yaş ile azalan metabolizma arasında bir bağlantı 60'lardan sonrası için geçerli. Bu dönemden sonra metabolizma her 10 yılda bir %7 oranında geriliyor. 90'lı yaşlarına gelene kadar, erkekler ve kadınların 50'li yaşlarındaki yetişkinlere göre günlük enerji harcamaları ortalama yüzde 20 ila 25 daha düşük oluyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading