25 yıl sonra 130 milyon kişi bu hastalığa yakalanacak! Tedavisi yok! İşte en önemli belirtileri

25 yıl sonra 130 milyon kişi bu hastalığa yakalanacak! Tedavisi yok! İşte en önemli belirtileri

Çağın en tehlikeli ve tedavisi olmayan hastalığı Alzheimer her geçen gün artıyor. Üstelik eskiden yaşlılarda daha çok teşhis edilen sağlık sorunu artık gençleri bile etkiliyor. Uzmanlara göre yaşam tarzı bundan korunmadaki en önemli adım. Aksi takdirde 2050 yılı için beklenti fazlasıyla korkunç.

Sağlık

21.09.2024, 17:20

Uzmanlar ölümcül Alzheimer hastalığına karşı sağlıklı bir yaşam tarzının yanında beslenmenin de çok önemli olduğunu belirtiyor. 

Yapılan araştırmalar da bunu destekler nitelikte.

Özellikle yeşil yapraklı sebzeler yemek Alzheimer geliştirme riskini azaltabiliyor. 

Çalışma, yeşil yapraklı sebze yemenin sağlığımıza nasıl fayda sağladığını inceledi.

Araştırmacılar, yeşil yapraklı sebze yeme ile Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltma arasında bir bağlantı buldu. 

Bu faydaya sahip olduğu tespit edilen sebzeler arasında marul, lahana, ıspanak, brokoli, yeşil soğan, hardal yaprağı, roka, su teresi, pazı, kereviz, enginar, maydanoz, kişniş, dereotu yer alıyor. 

8 maddede narsist ebeveynlik! Bu özellikler sizde de olabilir 8 maddede narsist ebeveynlik! Bu özellikler sizde de olabilir Haberi Görüntüle

AKDENİZ DİYETİ DE ETKİLİ Mİ? 

Çalışmanın başlangıcında ortalama yaşı 84 olan 581 kişinin verileri toplandı. 

Katılımcıların beslenme düzenleri yaklaşık yedi yıl boyunca takip edildi. 

Ölümden sonra beyin dokusundaki çeşitli Alzheimer biyobelirteçleriyle bir bağlantı bulduktan sonra araştırmacılar, sağlıklı beslenme şeklini daha düşük Alzheimer patolojisi ile ilişkilendirdi. 

Benzer sonuçlar gösteren diğer yemek planları arasında sebze, meyve, kepekli tahıl, baklagiller, zeytinyağı ve daha fazlasını yemeye dayanan Akdeniz diyeti de yer alıyordu.

Kardiyolog maç izlemenin kalbi etkilediğini söyledi! Endişelenmeli misiniz? Kardiyolog maç izlemenin kalbi etkilediğini söyledi! Endişelenmeli misiniz? Haberi Görüntüle

BEYNİ 4 YIL GENÇLEŞTİRİYOR

Çalışma ayrıca, yeşil yapraklı sebze tüketimi arttıkça Alzheimer hastalığının belirtileri azaldığını ortaya koydu. 

Yeşil sebzelerle dolu diyetleri takip edenlerin beyinlerinde daha az protein katmanı olduğu, yaklaşık dört yıl daha genç bir beyne sahip oldukları keşfedildi. 

Araştırma yeşil yapraklı sebzelerin ve meyvelerin sağlıklı bir diyetin en büyük unsurları olduğunu göstermesi bakımından önem taşıyor. 

Antioksidanlar açısından zengin olan bu gıdalar beyin işlevini sürdürmeye yardımcı olan anti-enflamatuar özelliklere sahip. 

Bu nedenle kırmızı, turuncu, yeşil, beyaz ve mor olmak üzere beş renk grubundan sebze ve meyve yemek ve yeşil yapraklı sebzeleri günlük beslenmeye eklemek şart. 

Öte yandan yeni yapılan bir çalışmaya göre Akdeniz diyeti dışında belli başlı beslenme tarzları bu hastalıktan korunmaya yardımcı olabiliyor. 

Kardiyolog Nadezhda Burko uyardı: Gündüz uykusu 30 dakikayı geçerse tehlike büyük Kardiyolog Nadezhda Burko uyardı: Gündüz uykusu 30 dakikayı geçerse tehlike... Haberi Görüntüle

DASH DİYETİ

DASH ise bol miktarda meyve, sebze, kuruyemiş, baklagiller ve tam tahıl tüketimini gerektiriyor. 

Bu beslenmede orta düzeyde kümes hayvanı, balık tüketimi ve minimum düzeyde kırmızı et, şeker, doymuş yağ ve tuz tüketimine izin veriliyor. 

Uyurken panjurları kapatıyor musunuz? Cevabınız inme riskinizi ortaya koyuyor Uyurken panjurları kapatıyor musunuz? Cevabınız inme riskinizi ortaya koyuyor Haberi Görüntüle

MIND DİYETİ

MIND diyeti de zeytinyağı, balık, meyveler, yeşil sebzeler, kuruyemişler, fasulye ve tam tahılların tüketimini artırmayı içeriyor. 

Avustralyalı gıda bilimcisi Dr. Vincent Candrawinat'a göre ise düzenli olarak elma yemek ölümcül olan bu hastalıktan koruyor. 

Candrawinat elmanın hafızanın korunmasıyla bağlantılı vitamin ve mineraller içerdiğini açıkladı. 

Gebelikteki bulantının ilacı meğer o çiçekmiş! Sakinleştirici niyetine kullanan da var Gebelikteki bulantının ilacı meğer o çiçekmiş! Sakinleştirici niyetine kullanan da... Haberi Görüntüle

Ünlü doktordan kanser hastalarına öneri! Bu 3 tavsiyeye uyan kemoterapiyi kolay atlatıyor Ünlü doktordan kanser hastalarına öneri! Bu 3 tavsiyeye uyan kemoterapiyi... Haberi Görüntüle

ALZHEIMER BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dünya çapında yaklaşık 24 milyon insanı etkileyen hastalığın belirtileri evresine göre değişiklik gösteriyor. 

Genel olarak ise bellekte kademeli düşüş, düşünme yeteneğinde azalma, karmaşık görevleri yerine getirme yeteneğinin kaybı, dil sorunları, oryantasyon sorunları, davranıştaki ve kişilikteki değişiklikler sayılabilir.

Sabah kahvenizi saat kaçta içiyorsunuz? Diyetisyen Knubian Gatlin'e göre en doğru saat... Sabah kahvenizi saat kaçta içiyorsunuz? Diyetisyen Knubian Gatlin'e göre en... Haberi Görüntüle

Orman banyosu nedir? Orman banyosunun sağlığa ne gibi faydaları var? Orman banyosu nedir? Orman banyosunun sağlığa ne gibi faydaları var? Haberi Görüntüle

KADINLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Uzmanlara göre 65 yaş ve üstü insanlarda görülen bu hastalık kadınlarda erkeklere göre daha fazla teşhis ediliyor. 

Gelecek yıllara dair öngörü ise endişe verici.

Zira 2050 yılında dünya genelinde 130 milyon insanın Alzheimer hastalığına yakalanması bekleniyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading