Yandex Metrica

5 yaşından küçük çocuk ekrana bakarsa ne olur? Psikolog korkunç sonucu açıkladı

5 yaşından küçük çocuk ekrana bakarsa ne olur? Psikolog korkunç sonucu açıkladı

Anne babaların çocuklarıyla en çok çatışma yaşadığı ekran bağımlılığı artık okul çağı çocuklarından küçüklerde bile görülüyor. Yaz tatilinde ise bu cihazlar daha çok kullanılıyor. Psikolog ve psikoterapist Maya Metaxopoulou ebeveynlere bu noktada yapmaları gerekenleri anlattı. 

Sağlık

21.07.2024, 13:26

Yeni teknolojiler ve internet, özellikle sosyalleşme ve eğlence noktasında hayatımızın bir parçası.  

Ancak yanlış bilgilendirmeden, ekranlara veya sosyal medyaya bağımlılığa kadar pek çok tehlike gizleniyor. 

İşte bu yüzden ebeveynlere büyük bir rol düşüyor. 

"Çocukların ve gençlerin yeni teknolojilerle ve internetle  etkileşimi, sosyalleşme, eğlence ve öğrenme açısından birçok olanak ve fırsat sunabilir" diyen Psikolog ve psikoterapist Maya Metaxopoulou'ya göre internette güvenli gezinmeyi sağlamak için altı temel adım var.

Ceviz sadece beyni çalıştırmıyormuş! Erkeklerin bir numaralı derdine karşı adeta ilaç Ceviz sadece beyni çalıştırmıyormuş! Erkeklerin bir numaralı derdine karşı adeta... Haberi Görüntüle

Yumurta diyeti nedir? Yumurta diyeti ile kaç kilo veriliyor? Yumurta diyeti nasıl yapılır? Yumurta diyeti nedir? Yumurta diyeti ile kaç kilo veriliyor? Yumurta... Haberi Görüntüle

BİLGİSAYAR ORTAK BİR ALANDA OLMALI

Yeni yürümeye başlayan çocuklarda ve okul çağında (5-11 yaş), ebeveynin çocuğun internet kullanımını denetleme olanağına sahip olması için bilgisayarın ortak bir alanda olması öneriliyor. 

  • Çevrimiçi oyunlar, sosyal medya ve çevrimiçi videolar için önerilen izin verilen yaşları kontrol edin.
  • Ebeveyn kontrol programlarından yararlanın.
  • Çocuğun riske maruz kalması durumunda yapılması gerekenler konusunda bilgilendirin.
  • Çocuğa sorumlu ve doğru kullanım kurallarını aktarabilmek için kullandığı tüm uygulamalara aşina olun.
Yirmilik dişi hayattan koparıyordu! Genç kadın 9 gün komada kaldı Yirmilik dişi hayattan koparıyordu! Genç kadın 9 gün komada kaldı Haberi Görüntüle

EKRAN KARŞISINDA KALİTELİ VAKİT GEÇİRİN

Uzmana göre boş zaman kullanımı, ekran karşısında kaliteli zaman geçirilmesi açısından değil, aynı zamanda aile üyeleri arasında kaliteli zaman sunan aktivitelerle de yapılmalı.

Ekran başında geçirilen sürenin kalitesinden kasıt ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte izleyecekleri, sohbete açık konular olan film, dizi, video ve programlar. 

Bu ebeveyn-çocuk etkileşimi, cep telefonu ve tablet gibi kişisel ekranlardan ziyade TV ve bilgisayar gibi paylaşılan ekranlarda daha mümkün.

Ancak kaçınılması gereken şey, gün boyunca televizyonu açık bırakmak. 

Bu özellikle yıkıcı bir teşvik ve çoğu zaman ebeveynlerin çerçevelemesi gereken stresli haber ve görüntüleri de içeriyor.

Yirmilik dişi hayattan koparıyordu! Genç kadın 9 gün komada kaldı Yirmilik dişi hayattan koparıyordu! Genç kadın 9 gün komada kaldı Haberi Görüntüle

Ceviz sadece beyni çalıştırmıyormuş! Erkeklerin bir numaralı derdine karşı adeta ilaç Ceviz sadece beyni çalıştırmıyormuş! Erkeklerin bir numaralı derdine karşı adeta... Haberi Görüntüle

YAZIN HANGİ ETKİNLİKLER YAPILABİLİR?

Psikolog yazın denizde yüzmek, yürüyüş yapmak, yakın destinasyonlara geziler, yaz sinemaları, yaz gösterileri, müze ve arkeolojik alanlara ziyaretler, aile üyeleri arasında kaliteli zaman geçirmek ve mutlu anılar yaratmak için mükemmel fırsat olduğunu belirtiyor.

Ayrıca basit bisiklet gezileri, saklambaç gibi klasik interaktif oyunlar ve futbol, ​​basketbol, ​​voleybol, dans gibi sporlar tüm aile üyelerine neşe ve yenilenme sağlayabilecek aktiviteler olarak biliniyor. 

Ekran başında geçirilen zamanı azaltmaya yardımcı olan temel bir alternatif etkinlik de kitap okumak. 

Bayan Metaxopoulou, "ebeveynlerin küçük çocuklarına hikayeler okuması ve büyük çocukları, yaşlarına ve ilgi alanlarına uygun kitaplar vererek teşvik etmeleri önemli" ifadesini kullanıyor. 

Ekmek konusunda ezber bozan açıklama! Şeker hastalarını ilgilendiriyor Ekmek konusunda ezber bozan açıklama! Şeker hastalarını ilgilendiriyor Haberi Görüntüle

Beslenme uzmanı kahve düşkünlerini uyardı: 1 ay ara verin! İşte nedeni Beslenme uzmanı kahve düşkünlerini uyardı: 1 ay ara verin! İşte... Haberi Görüntüle

ÇOCUKLARA EKRAN KAÇ SAAT VERİLMELİ?

Amerikan Pediatri Akademisi'ne göre çocuklar ekran karşısında sınırsız kalmamalı. 

  • 18 aya kadar ekran içeren medya kullanımından kaçınmak
  • 2 ila 5 yaş arası günde 1 saate kadar
  • 6 ila 12 yaş arası günde 2 saate kadar

Ancak sınır koymak çoğu zaman zor oluyor. 

Metaxopoulou'ya göre ekranda zamanın en etkili şekilde sınırlandırılması için:

  • Anne-baba arasında uyum olmalı.
  • Çocuğun duygu ve düşüncelerini ifade edebileceği güvenli bir alanı olmalı
  • Sakin işbirliği atmosferi yaratılmalı
  • Çocuğun ekrandan ayrılmasına yönelik motivasyonlar ve fırsatlar sunulmalı.
  • Ebeveynler cep telefonu veya bilgisayarda geçirdikleri süreyi azaltmalı.
Erkekleri ilgilendiren önemli gelişme! Ölümcül hastalık 15 dakikada tespit edilecek! Hem de muayenesiz Erkekleri ilgilendiren önemli gelişme! Ölümcül hastalık 15 dakikada tespit edilecek!... Haberi Görüntüle

Sonbaharda bu ürünleri kullanmayan kadınlar yandı! Kırış kırış bir cilde sahip olacaklar Sonbaharda bu ürünleri kullanmayan kadınlar yandı! Kırış kırış bir cilde... Haberi Görüntüle

EKRANIN NE GİBİ ZARARLARI VAR?

Peki ekranın ne gibi zararları var? 

Erken çocukluk döneminde (0-5 yaş): Çocuğun beyni hızlı bir bilişsel, sosyal ve duygusal gelişime sahip. 

Ekranlara maruz kalma da dahil olmak üzere bu dönemdeki deneyimlerin kalitesi, dil gelişimi, konsantrasyon ve problem çözme gibi kritik süreçleri etkileyebiliyor. 

Erken çocukluk döneminde doğrudan insan etkileşimi çok önemli.

Okul çağında (6-12 yaş): Çok fazla ekran süresi, sosyal ve akademik gelişim için önemli olan ders dışı etkinliklere ayrılan zamanı azaltabiliyor. 

Ayrıca bu yaş grubundaki çocuklarda aşırı ekran süresi, bilişsel gelişimle bağlantılı olan uyku kalitesini ve süresini azaltabiliyor. 

Ergenler (13-18 yaş): Aşırı ekran başında kalma süresinden özellikle ruh sağlıkları açısından da önemli ölçüde etkileniyor.

Gençlerde yüksek düzeyde ekran kullanımı ile depresyon ve anksiyete belirtileri arasında güçlü bir bağlantı olduğu görülüyor. 

Özellikle sosyal medya kullanımı, benlik saygısını ve beden imajını etkileyerek psikolojik sıkıntıya katkıda bulunabilir.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading