Yandex Metrica

Sitede Ara

50 yıldır süren araştırma sonucu yeni kan grubuna ''MAL'' ismi verildi

50 yıldır süren araştırma sonucu yeni kan grubuna ''MAL'' ismi verildi

Britanya'daki bilim insanları, 50 yıl devam eden araştırmsağalar sonucunda moleküler eksiklik sayesinde insanlarda yeni bir kan grubu sistemi tanımladı. Yeni keşfedilen sistemi MAL kan grubu olarak adlandırdı. İşte detaylar...

Sağlık

19.09.2024, 15:51

Britanya Ulusal Sağlık Servisi Kan ve Nakil (NHSBT) ekibi ve Bristol Üniversitesi’ndeki araştırmacılar büyük bir keşfe imza attı. 

Bilim insanlarının 50 yıl devam eden çalışmaları sonucunda yeni bir kan grubu tanımladığı belirtildi.

Ulusal Sağlık Servisi hematologlarından Louise Tilley, yeni keşfedilen ve MAL ismi verilen kan grubu sistemiyle dünya genelinde binlerce insanın tedavi edilebileceğini belirterek, “Bu yeni kan grubu sistemini nihayet ortaya koymak, nadir ancak önemli hastalara en iyi bakımı sunabilmek adına büyük bir başarıdır” ifadelerini kullandı.

Tilley, buluşun nadir ve tedavisi zor hastalıklarda daha iyi kan eşleşmesi sağlayacağının altını çizdi.

Ağrı ve anksiyete arasında bağlantı bulundu! Gençler daha çok etkileniyor Ağrı ve anksiyete arasında bağlantı bulundu! Gençler daha çok etkileniyor Haberi Görüntüle

ABO VE RH SİSTEMİ DIŞINDA

Herkesin bildiği ABO kan grubu sistemi ve RH faktörünün dışında, insanlarda kan hücrelerini kaplayan çok çeşitli proteinler ve şekerler nedeniyle birçok farklı kan grubu sistemi bulunuyor.

20’nci yüzyılın başlarında büyük kan grubu sistemleri keşfedildi. Ancak 2022’de tanımlanan Er kan sistemi gibi son yıllarda keşfedilen kan grupları, yalnızca az sayıda insanı etkiliyor. Yeni keşfedilen MAL kan grubu da bu nadir sistemlerden biri.

Bu hastalık erkeklerin korkulu rüyası! 2050 yılına kadar yüzde 77'lik artış bekleniyor Bu hastalık erkeklerin korkulu rüyası! 2050 yılına kadar yüzde 77'lik... Haberi Görüntüle

MAL KAN GRUBU

Tilley ve ekibi, 1972'deki hamile hastanın kanında eksik olan Anwj antijeninin yüzde 99,9'luk bir çoğunlukta mevcut olduğunu tespit etmiş.

Sözü geçen antijen, miyelin ve lenfosit proteinlerinde bulunduğundan, araştırmacılar yeni keşfedilen sistemi MAL kan grubu olarak tanımladı.

MAL genlerinin her iki kopyasında mutasyon bulunan bireyler, AnWj-negatif kan tipine sahip oluyorlar.

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan elektronik sigara uyarısı: En büyük üç riskten biri Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan elektronik sigara uyarısı: En büyük üç riskten... Haberi Görüntüle

YENİ KAN GRUBUNUN ÖNEMİ

MAL proteini, hücre zarlarının stabil kalmasında ve hücre içi taşımada hayati bir rol oynadığı kaydedildi.

Artık hastaların negatif MAL kan grubunun kalıtsal olup olmadığını veya baskılanmaya mı bağlı olduğunu test etmek mümkün olacak. Bu, bazen altta yatan başka bir tıbbi sorunun işareti olabilir.

 

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Kübra Ak

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading