60'ından önce kalp krizi geçirenleri bekleyen tehlike! İleriki yaşlarda o hastalık ihtimali yükseliyor

60'ından önce kalp krizi geçirenleri bekleyen tehlike! İleriki yaşlarda o hastalık ihtimali yükseliyor

Kalp krizi artık gençleri de tehdit ediyor. Üstelik bu ani sağlık sorununun erken yaşta yaşanması, ilerleyen yıllarda zihin ve beyin sağlığını olumsuz etkiliyor. 

Sağlık

18.07.2024, 20:07

Küçük yaşta yaşanan kalp krizi ileriki yaşlarda beyni etkiliyor.

ABD'de yapılan bir bilimsel araştırmaya göre, erken yaşta kardiyovasküler hastalığı olan kişilerin hafıza sorunlarına sahip olma ihtimali daha yüksek.

Ayrıca bu kişilerin beyin sağlığı orta yaşta genel olarak daha kötü oluyor. 

'Stressiz bir hayat istiyorum' diyenler okusun! En etkili alışkanlıkları açıklıyoruz 'Stressiz bir hayat istiyorum' diyenler okusun! En etkili alışkanlıkları açıklıyoruz Haberi Görüntüle

Meğer uçuğun çaresi eczanede değil evimizdeymiş! Profesör onaylı iki malzeme uçuk derdinden kurtarıyor Meğer uçuğun çaresi eczanede değil evimizdeymiş! Profesör onaylı iki malzeme... Haberi Görüntüle

KATILIMCILARA BEŞ TEST UYGULANDI

Araştırmacılar, 30 yıla kadar takip edilen 18 ila 30 yaşları arasındaki 3 bin 146 kişinin verilerini inceledi. 

Bunlardan 147'sine 60 yaşından önce erken koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, karotis arter hastalığı, periferik arter hastalığı gibi tanılar konuldu. 

Otuz yıl boyunca takip edildikten sonra, katılımcılara genel zihinsel yeteneklerini, düşünme hızlarını, hafızalarını ve daha fazlasını ölçen beş bilişsel test yapıldı.

Erken kardiyovasküler hastalık teşhisi konulanlar, yaşamlarının erken dönemlerinde böyle bir kardiyovasküler hastalığı olmayanlara kıyasla beş testin hepsinde ortalama olarak daha kötü performans gösterdi.

Ünlü doktor löseminin en erken belirtilerini açıkladı! Çocuklarda da görülüyor Ünlü doktor löseminin en erken belirtilerini açıkladı! Çocuklarda da görülüyor Haberi Görüntüle

Ne mamografi ne ultrason! Onkolog meme kanseri teşhisinin en kolay yolunu açıkladı Ne mamografi ne ultrason! Onkolog meme kanseri teşhisinin en kolay... Haberi Görüntüle

BİLİŞSEL GERİLEME ÜÇ KAT ARTIYOR

Çalışma, erken kalp hastalıklarının önümüzdeki beş yıl içinde hızlı bilişsel gerileme olasılığını yaklaşık üç kat artırdığı ortaya çıktı. 

Erken KVH'si olan kişilerin yüzde 13'ü, diğer insanların yüzde 5'ine kıyasla daha hızlı bilişsel gerileme  yaşıyor.

Kalp hastalığı ve inme gibi kardiyovasküler hastalıklar ayrıca, yaşlılarda bilişsel bozukluk ve bunama riskinin artmasıyla ilişkilendiriliyor. 

Ancak şimdiye kadar, 60 yaşından önce kardiyovasküler hastalığa sahip olmanın yaşam boyunca akıl ve beyin sağlığı üzerindeki sonuçları hakkında daha az şey biliniyordu. 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading