Yandex Metrica

Sitede Ara

Acı yedikten sonra sakın bunu yapmayın! Ağzı daha da yakıyor

Acı yedikten sonra sakın bunu yapmayın! Ağzı daha da yakıyor

Baharat kullanımı yemeklere tat, insana da şifa veriyor. İçindeki bazı bileşenler onları sağlık için adeta doğal takviye haline getiriyor. Peki baharatların faydaları ne? Baharat tüketmenin yan etkisi var mı? Acı yendiğinde su içmek mi gerekiyor? İşte cevaplar

Sağlık

18.07.2024, 12:34

Yemeklere tat ve koku veren baharatların sağlığa da birçok faydası var. 

Antibakteriyel özelliğe sahip olduğu için bağırsak sağlığına fayda sağlayan bu gıda ürünleri ile ilgili araştırma yapıldı. 

Bağırsak mikrobiyom bakterilerine yararlı olan baharatlar aynı zamanda diyabet, kalp hastalıkları, siroz ve kansere karşı da koruyucu. 

Peki baharatları bu kadar şifalı yapan şey ne? 

Çayı böyle içiyorsanız büyük tehlike var demektir! Toz ve plastik moleküllerle dolular Çayı böyle içiyorsanız büyük tehlike var demektir! Toz ve plastik... Haberi Görüntüle

Eksiği de zararlı fazlası da! Kalsiyum fazlalığı nelere yol açar? Kalsiyum fazlalığı belirtileri nelerdir? Eksiği de zararlı fazlası da! Kalsiyum fazlalığı nelere yol açar?... Haberi Görüntüle

KAPSAİSİN

Kapsaisin, biberlerde bulunan ve onlara baharatlı tadını veren kimyasal bileşen.

  • Bazı kanserli tümörlere karşı faydalı bir etkiye sahip.
  • Antioksidan özellikleri var.
  • Kalbi koruyor.
  • Bağırsak dostu. 

Kapsaisin ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiren ve böylece vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olan antiviral ve antibakteriyel özelliklere de sahip.

Ayrıca yapılan çalışmalar metabolizmayı hızlandırdığını ve dolayısıyla kilo verme çabasına katkıda bulunduğunu gösteriyor. 

Düzenli kapsaisin tüketimi karın yağını ve iştahı azaltıyor. 

Hafta sonu iyi uyuyanların o organı sapasağlam oluyor! Araştırmada ortaya çıktı Hafta sonu iyi uyuyanların o organı sapasağlam oluyor! Araştırmada ortaya... Haberi Görüntüle

SOĞUK ALGINLIĞINI İYİLEŞTİRMİYOR

Bu maddenin mukusu parçalayarak öksürük ve boğaz ağrısı gibi bazı soğuk algınlığı semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olduğu yönünde inanışlar var ancak araştırmalar bunun soğuk algınlığı tedavisinde yardımcı olmadığını ortaya koydu.

Zira bazı araştırma kanıtları, bunun bazı durumlarda mukus üretimini arttırdığına, dolayısıyla soğuk algınlığı semptomlarını kötüleştirdiğine işaret ediyor.

Yapılan birçok araştırma da kapsaisinin kötü kolesterolü ve toplam kolesterolü, kan şekerini ve insülin seviyelerini düşürmede etkili olmadığı sonucuna varmış durumda. 

Belirtileri nedir? Evcil hayvana bulaşır mı? İşte 6 soruda maymun çiçeği virüsü hakkında merak edilenler Belirtileri nedir? Evcil hayvana bulaşır mı? İşte 6 soruda maymun... Haberi Görüntüle

KURKUMİN

Zerdeçaldaki aktif bileşik olan kurkumin, serbest radikallerin vücuda verdiği hasarı nötralize eden, vücudu kirlilikten ve güneş ışığından koruyan antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip. 

Aynı zamanda artrit, anksiyete, metabolik sendrom ve yüksek kolesterolün yönetilmesine yardımcı olurken, egzersize bağlı fiziksel inflamasyonu ve kas ağrısını da azaltıyor. 

Ancak çalışmalar, kurkuminin diyet kaynakları yoluyla tüketildiğinde vücut tarafından iyi emilmediğini  gösteriyor. 

İşte en zor tespit edilen kanser türü! 4 belirtiye dikkat İşte en zor tespit edilen kanser türü! 4 belirtiye dikkat Haberi Görüntüle

Ünlü diş hekimi gençleri uyardı: Sahte diş tellerinden uzak durun! Korkunç bir şeye yol açıyor Ünlü diş hekimi gençleri uyardı: Sahte diş tellerinden uzak durun!... Haberi Görüntüle

HER GÜN BAHARATLI YİYENLER...

Araştırmalar neredeyse her gün baharatlı yiyecekler yiyen kişilerin, haftada bir kereden az baharatlı yiyecekler tüketen kişilere kıyasla kanser, kalp hastalığı ve solunum yolu hastalıkları gibi nedenlerden ölme riskinin yüzde 14 daha düşük olduğunu buldu.

Baharatlı yiyecekler genel olarak insan sağlığına faydalı olsa da bazı durumlarda sağlık problemleri yaşanabiliyor. 

Eksiği de zararlı fazlası da! Kalsiyum fazlalığı nelere yol açar? Kalsiyum fazlalığı belirtileri nelerdir? Eksiği de zararlı fazlası da! Kalsiyum fazlalığı nelere yol açar?... Haberi Görüntüle

BAHARATIN YAN ETKİSİ VAR MI?

Özellikle kapsaisin, iç tahrişe, iltihaplanmaya neden olabiliyor ve ağrı reseptörlerini uyarıyor. 

Vücut bazı durumlarda kapsaisini zehirli olarak algılayıp ondan kurtulmaya çalışıyor ve karın ağrısı, ishal, göğüs ağrısı, baş ağrısı, dudaklarda karıncalanma ve kusma gibi semptomlara neden oluyor. 

Kusmadan kaynaklanan mide asidi yemek borusunu ve boğazı yakabiliyor. 

Hatta aşırı baharatlı yiyecekler yemek, tıbbi müdahaleyi gerektirecek kadar şiddetli fiziksel hasara ve ağrıya neden olabilir. 

Çalışmalar, çok miktarlarda sık tüketimin, gastrointestinal sistemde tahrişe neden olabileceğini ve  inflamatuar bağırsak hastalığı olan kişilerde ağrıyı kötüleştirebileceğini gösteriyor.

Başka bir çalışma, üst gastrointestinal semptomların çok fazla baharatlı yiyecek tüketen kişileri daha sık etkilediğini buldu.

Çok baharatlı bir şey yemişseniz ve ishal, kusma gibi geçmeyen ve şiddetli semptomlar yaşıyorsanız doktora gitmek faydalı olabilir.  

Sadece ağrı kesiyor sanıyorduk! Aspirinin bugüne kadar hiç bilinmeyen faydası ortaya çıktı Sadece ağrı kesiyor sanıyorduk! Aspirinin bugüne kadar hiç bilinmeyen faydası... Haberi Görüntüle

Beslenme uzmanı açıkladı: Küflü peynir alırken buna dikkat edin! Mikroplarla dolu olabilir Beslenme uzmanı açıkladı: Küflü peynir alırken buna dikkat edin! Mikroplarla... Haberi Görüntüle

SAKIN SU İÇMEYİN

Ağzınızın yandığını, gözlerinizin sulandığını ve burnunuzun aktığını hissediyorsanız süt, limonata için veya ekmek yiyin.

Kapsaisin yağ bazlı bir madde olduğu ve suyun ağızdaki acı hissini azaltmaya yardımcı olmayacağı için hiçbir durumda su içilmemesi gerektiği vurgulanıyor. 

Bunun yerine yapacağı tek şey onu ağzın çevresine yaymak.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading