Alkolü bıraktıktan bir hafta sonra olanlara inanamayacaksınız! Kanserli hücreler...

Profesör Tavis Glassman'ın dediği gibi insanlar neden yaptıklarını bilmedikleri halde alkol alıyor. Oysa bu alışkanlık sağlığı tehdit ediyor. Alkolü bırakmak ise etkisini ilk günden gösteriyor. İşte detaylar.
Sadece haftada bir gün veya özel günlerde alkol alan bir kişinin bile bu alışkanlığı terk etmesi sağlığı üzerinde müthiş etkiler ortaya koyabilir.
Halk Sağlığı Profesörü Tavis Glassman'a göre insanlar çoğu zaman neden yaptıklarını bile bilmedikleri davranışlarda bulunuyor. Alkol almak da bunlardan biri. Oysa alkolden vazgeçmek ilk günden itibaren olumlu etkiler ortaya çıkarmaya başlıyor.
ALKOLSÜZ İLK GÜN
Büyük miktarda alkol tüketme alışkanlığı olan kişiler, alkolle son temaslarından sekiz saat sonra bile yoksunluk belirtileri yaşayabilir.
YOKSUNLUK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Washington Üniversitesi'nde doktor ve profesör olan Anne M. Larson'a göre, alkolü bıraktıktan sonraki ilk günde gözlenebilen yoksunluk belirtileri sinirlilik ve huzursuzluk. Bu belirtiler alkolle son temastan sonra 72 saat içinde zirveye ulaşıyor. Şiddetli yoksunluk belirtileri olan kişilerin ise profesyonel yardım alması şart. Zira bazen can kaybı bile yaşanabiliyor.
Yoksunluk daha pek çok belirti ile de kendisini gösteriyor.
- Baş ağrısı
- Yoğun kaygı
- Titreme
- Uykusuzluk
- Ruh hali değişiklikleri
- Tükenmişlik
- Sindirim sisteminde bozukluk
- Halüsinasyonlar
- Epileptik nöbetler
- Çarpıntı
- Artan kan basıncı
- Hızlı nefes alma
- Artan kalp atış hızı
- Yüksek vücut ısısı gibi.
FARK İLK GÜNDEN HİSSEDİLİYOR
Larson, ara sıra veya yalnızca sosyal ortamlarda alkol tüketen kişilerin, bu alışkanlığı bıraktıktan sonra yaşayacaklarını dile getiriyor.
"İlk günden itibaren bağışıklık sistemlerinin toparlandığını ve güçlendiğini, böylece enfeksiyonlarla mücadelenin daha kolay olduğunu görecekler."
BİR HAFTA SONRA...
Beslenme Uzmanı Debbie Petitpain'e göre kişi bir hafta boyunca alkol almayı bıraktığında sindirim sisteminde olumlu değişiklikler fark eder. Alkolün bırakılmasından sonra sindirim sistemi kısa sürede iyileşir, dolayısıyla iltihap giderilir ve bağırsak mikroflorasındaki değişiklikler düzeltilir. Aynı zamanda alkol bağırsak zarını tahriş eder. Alkolden bir hafta uzak durmak tahrişi azaltmak ve mide ekşimesi semptomlarını ortadan kaldırmak için yeterli.
Bu arada alkol uykuyu da olumsuz etkiliyor. Onu bıraktıktan bir hafta sonra uykunun kalitesi ve süresi iyileşiyor, böylelikle vücudun enerjisi artıyor.
ALKOLSÜZ BİR AYDA NELER OLUYOR?
2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre alkolsüz bir ay ise, insülin direncini, kan basıncını, vücut ağırlığını ve kanserle ilişkili büyüme faktörlerini iyileştiriyor. Aynı zamanda alkolsüz otuz gün, beyin fonksiyonlarının daha iyi olmasını ve sindirim sürecinin iyileşmesini sağlıyor.
2015 yılında yapılan ve yayınlanan bir araştırmaya göre, bir ay boyunca alkol almayı bırakan kişiler, sonraki altı ay boyunca daha az alkol içme eğiliminde oluyor. Bunun kalp fonksiyonu üzerinde olumlu bir etkisi var ve aynı zamanda felç ve belirli kanser türlerinin riskini azaltıyor.
Orta veya ağır miktarda alkol tüketen kişilerin yaklaşık yüzde 90'ında alkolik karaciğer hastalığı gelişirken, yüzde 20 ila yüzde 40'ında iltihaplanma ve karaciğer hasarından kaynaklanan alkolik hepatit gelişiyor. Larson'a göre şiddetli alkolik hepatit, etkilediği hastaların yarısına kadarını öldürebiliyor. Hayatta kalan ve alkol kullanımından kaçınan kişilerin karaciğer fonksiyonlarının ise birkaç ay içinde düzeldiği görülüyor.
