Anne adaylarının korkulu rüyası! Boş gebelik nedir? Boş gebelik belirtileri nelerdir?

Boş gebelik anne adaylarının en çok korktuğu ihtimal. Gebelik kesesinin içinde embriyonun gelişmemesi durumu olarak açıklanan boş gebelik, genetik problemlerden dolayı gerçekleşiyor. Normal hamilelik belirtileriyle aynı semptomlar gösteren bu durum ancak ultrasonla görülebiliyor. Peki boş gebelik nasıl tedavi edilir?
Anne olmak isteyen ve yaptığı test pozitif çıkan kadınlar bir hevesle gittikleri doktordan bazen hüsranla dönüyor. Çünkü bazen bebeğin içinde olması gereken kese boş olabiliyor. Boş gebelik adı verilen bu durumda gebelik kesesi olmasına rağmen, kesenin içinde embriyo bulunmuyor.
Son adete göre 4. Haftada ultrasonda gebelik kesesi, yaklaşık 1 hafta sonra ise kesenin içinde embriyo görünür. Kese görüldükten 1-2 hafta sonra ultrasonda hala embriyo görünmezse boş gebelik tanısı konuyor.
BOŞ GEBELİK NEDEN OLUR?
Boş gebelik çoğunluğunda embriyoda genetik problem olmasından kaynaklanıyor. Embriyodaki kromozomal anormallikler düşüğe veya boş gebeliğe neden oluyor. Bunun dışında rahimdeki anormallikler, immünolojik nedenler veya hormonal problemler de boş gebeliğe yol açabiliyor.
İşin ilginç kısmı ise bış gebeliğin normal gebeliklerle aynı belirtilere sahip olması. Yani anne adayının bunu ayırt etmesi zor. Zira bu durumda da adet gecikiyor, memelerde hassasiyet oluyor, bulantı ve kusma yaşanıyor, uyku kalitesinde azalma başlıyor, kasıkta ağrı ve bazen de kanamalar görülüyor. Beta HCG değeri de normal gebelikler gibi. Yani 2 günde bir ikiye katlıyor.
YAŞI İLERLEMİŞ OLAN KADINLARDA RİSK FAZLA
Boş gebelik ihtimali yaşa göre artıyor veya azalıyor. Yaşı ilerlemiş olan kadınlarda risk daha fazla. Bunun sebebi ise ileri yaştaki kadınlarda embriyoda genetik problem olma ihtimalinin artması. Anne veya babada genetik problem olanlarda, akraba evliliği yapanlarda veya daha öncesinde anomalili çocuk doğurma öyküsü olanlarda da boş gebelik daha sık görülüyor.
BOŞ GEBELİK NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Anembriyonik gebelik adı da verilen bu durumda tedavi için 3 yöntem var.
- Bekle ve gör
- İlaçla düşük
- Kürtaj
Boş gebelik gebeliğin 6 ya da 8. haftalarında düşebiliyor. Bu süre bazı hastalarda daha kısa bazılarında daha uzun olabiliyor. Eğer düşmezse anneyi zehirlememesi için kürtaj yapılması gerekiyor.
BİR DAHA NE ZAMAN HAMİLE KALINMALI?
Bu durumu yaşayan kadınların en merak ettiği şey ise bir daha hamile kalıp kalmamak. Boş gebelik sonlandırıldıktan sonra yeniden bir gebelik yaşamak için 2-3 ay beklenmesi lazım. Bu süre rahmin toparlanması için önemli.
