Yandex Metrica

Antidepresanı bırakmak yan etkiye yol açar mı? Antidepresan yoksunluğu nelere yol açar?

Antidepresanı bırakmak yan etkiye yol açar mı? Antidepresan yoksunluğu nelere yol açar?

Depresyon belirtilerine karşı kullanılan antidepresanları bırakmak bazı yan etkilere yol açabiliyor. Araştırmalara göre antidepresan almayı bırakanların en az yarısı bir tür yoksunluk belirtisi yaşıyor. Peki yoksunluk belirtileri ne? 

Sağlık

22.09.2024, 11:59

Antidepresanların kullanımı dünya çapında önemli ölçüde arttı. 

Verilere göre, gelişmiş ülkelerde on yıl içinde bu hastalıkların görülme sıklığı iki katına çıktı.

İnsanı rahatlatan, kaygı ve korkularından uzaklaştıran, daha mutlu bir hayat sürdürmelerine olanak sağlayan bu ilaçları bırakmak ise beraberinde bazı yan etkiler getiriyor. 

Otizme işaret eden en güçlü 4 belirti belli oldu! Özellikle erkek çocuklarında varsa dikkat! Otizme işaret eden en güçlü 4 belirti belli oldu! Özellikle... Haberi Görüntüle

C vitamini için sadece portakal yiyenler! Meğer çok sevilen o sebze de bir depoymuş! Kış gelmeden depoları doldurun C vitamini için sadece portakal yiyenler! Meğer çok sevilen o... Haberi Görüntüle

YAN ETKİLER BAZI İLAÇLARDA HAFİF

Haziran 2023'te yayınlanan büyük bir çalışma, antidepresanları bırakmanın yan etkilerinin önceden düşünüldüğü kadar yaygın veya şiddetli olmadığını gösterdi.

21 binden fazla hastayı kapsayan 79 araştırmanın ardından yapılan bu analizin sonuçlarına göre, kullanıcıların yüzde 15'i herhangi bir yoksunluk belirtisi yaşarken, yalnızca yüzde 2 ila 3'ü ciddi yan etkiler yaşıyor.

İncelenen antidepresanlar arasında sitalopram ve fluoksetin gibi yaygın olarak kullanılan serotonin geri alım inhibitörleri yer alıyordu. 

Araştırmacılar bu ilaçların, bırakıldığında yoksunluk semptomlarına neden olma ihtimalinin çok düşük olduğunu gözlemledi. 

Buna karşılık imipramin, paroksetin ve venlafaksin ise ilacın kesilmesinden sonra ciddi yan etki riskinin daha yüksek olmasıyla ilişkilendirildi.

Covid-19'un yeni varyantı için alarm verildi! Şimdiden 3 kıtaya yayılmış durumda Covid-19'un yeni varyantı için alarm verildi! Şimdiden 3 kıtaya yayılmış... Haberi Görüntüle

Hava kirliliği sadece yetişkinleri etkilemiyormuş! Bakın anne karnındaki bebeğe ne yapıyor Hava kirliliği sadece yetişkinleri etkilemiyormuş! Bakın anne karnındaki bebeğe ne... Haberi Görüntüle

ARAŞTIRMA FARKLI SONUÇ GÖSTERDİ

Bu bulgulara rağmen, Brezilya ve İngiltere'den araştırmacılar tarafından yayınlanan yeni bir analiz, Haziran araştırmasının sonuçlarına şüphe düşürüyor.

Doğu Londra Üniversitesi'nden Profesör John Read ve Dr. Roehampton Üniversitesi'nden James Davies'e göre, orijinal araştırma tahminleri, yoksunluk belirtileri riskini önemli ölçüde hafife alıyor.

Uzmanlar, antidepresan almayı bırakanların en az yarısının bir tür yoksunluk belirtileri yaşadığını söylüyor. 

Analizlerinde, orijinal çalışma verilerinin çoğunlukla 25 haftaya kadar süren çalışmalara dayandığını, bu çalışmaların neredeyse yarısının ise yalnızca 12 hafta boyunca antidepresan alan hastaları değerlendirdiğini açıklıyorlar. 

Alzheimerdan korunmak için bundan daha ucuz bir yöntem yok! Her gün 1 tane yiyen faydasını görüyor Alzheimerdan korunmak için bundan daha ucuz bir yöntem yok! Her... Haberi Görüntüle

Hayatından mutlu olanlar bu habere sevinecek! Kalp ile bağlantısı bulundu Hayatından mutlu olanlar bu habere sevinecek! Kalp ile bağlantısı bulundu Haberi Görüntüle

KULLANILAN YIL ETKİDE ROL OYNUYOR

Ayrıca ortalama bir antidepresan kullanıcısı ilaçları uzun yıllar boyunca kullanıyor ve bu da ilaçları almayı bıraktığında yan etki riskini artırabiliyor.

Bu analiz, yoksunluk semptomlarının gerçek görülme sıklığının çok daha yüksek olabileceğini ve hastaların yüzde 56'sına kadar çıkabileceğini gösteriyor.

Bu yalnızca İngiltere'de antidepresan alan 8,7 milyon kişiden 1,2 ila 4,7 milyon kişinin, bırakmayı denediğinde yoksunluk belirtileri yaşayabileceği anlamına geliyor.

Ünlü doktordan kanser hastalarına öneri! Bu 3 tavsiyeye uyan kemoterapiyi kolay atlatıyor Ünlü doktordan kanser hastalarına öneri! Bu 3 tavsiyeye uyan kemoterapiyi... Haberi Görüntüle

YOKSUNLUK BELİRTİLERİ NE?

Peki yoksunluk belirtileri ne?

Antidepresanları bırakmanın yan etkileri ise değişebiliyor. 

Bildirilen semptomlar arasında baş dönmesi, baş ağrısı, uykusuzluk ve mide bulantısının yanı sıra anksiyete ve depresyon gibi zihinsel tepkiler de yer alıyor. 

Daha ciddi vakalarda semptomlar birkaç ay sürebiliyor ve bu da yoksunluk sürecini acı verici hale getirebiliyor.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading