Bilim insanları patates gerçeğini açıkladı! Böyle yiyenler kalbini koruyor

Bilim insanları patates gerçeğini açıkladı! Böyle yiyenler kalbini koruyor

Patates kızartması sağlık açısından riskli bir yiyecek. Oysa Beslenme Uzmanı Erik Kristoffer Arnesen bu sebzenin birçok faydalı bileşenden oluştuğunu dile getiriyor. Hatta patatesin kalp dostu olduğu bile yapılan araştırma neticesinde ortaya çıktı. 

Sağlık

21.07.2024, 14:36

Patates çok yönlü bir besin. 

Kavrulmuş, kızartılmış veya püre haline getirilmiş olarak yenilebiliyor.

Genellikle besin açısından yoğun kabul edilmeyen bu sebze aslında insan beslenmesinin önemli bir parçası olabilir. 

Zira potasyum, lif ve C vitamini gibi birçok besin maddesinin doğal bir kaynağı olmasının yanı sıra fenolik asitler gibi diğer biyoaktif bileşikleri de içeriyor.

Patateste ayrıca vücutta lif gibi davranan dirençli nişasta da var.

Patatesler pişirildiğinde, dondurulduğunda ve tekrar ısıtıldığında dirençli nişasta oluşuyor.

Sadece mutlu hissettirmiyor! Ünlü psikiyatrist aşkın hiç bilinmeyen 4 faydasını açıkladı Sadece mutlu hissettirmiyor! Ünlü psikiyatrist aşkın hiç bilinmeyen 4 faydasını... Haberi Görüntüle

Bilim insanları kalbi kurtaran hapı açıkladı! İhmal edenlerde kriz riski yüzde 40 artıyor Bilim insanları kalbi kurtaran hapı açıkladı! İhmal edenlerde kriz riski... Haberi Görüntüle

FAZLA PATATES TÜKETENLER ARAŞTIRILDI

Araştırmalara göre uzun ömürlülüğü destekleyen pek çok sebze var ancak patatesin insan vücudunda bu etkiye sahip olup olmadığı henüz belli değil. 

Patateslerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyen bazı çalışmalar çelişkili sonuçlar ortaya çıkardı. 

Bazıları daha fazla patates yemenin kalp nedenli ölüm riskini azalttığını buldu, bazıları ise patates tüketim sıklığı ile kalp-damar hastalıklarından ölüm riski arasında hiçbir ilişki bulamadı.

Son çalışmanın yazarlarından Beslenme Uzmanı Erik Kristoffer Arnesen ve ekibi, çalışma sırasında sağlık durumları üç kez incelenen 77 bin 297 kişiden veri topladı. 

Katılımcıların 33,5 yıl boyunca izlendiği süre boyunca araştırmacılar, her hafta çoğunluğu haşlanmış olmak üzere yaklaşık olarak kaç patates tükettiklerini belirleyebilmek için yeme alışkanlıkları hakkında bilgi topladı. 

Araştırma ekibi aynı zamanda katılımcıların kardiyovasküler hastalık, iskemik kalp hastalığı ve kalp krizi gibi tüm nedenlerden ölme risklerine de baktı.

Araştırmacıların amacı, daha fazla patates tüketen kişilerin ölüm riskinin daha düşük olup olmadığını belirlemekti. 

Tıp dünyası ayaklandı dünyada ilk vaka! Giresun'da görüldü:  Bu hastanın tüm organları yer değiştiriyor! Tıp dünyası ayaklandı dünyada ilk vaka! Giresun'da görüldü: Bu hastanın... Haberi Görüntüle

Ağzınızda bu yaralardan varsa okuyun! Karbonatlı su iyi gelir mi? Diş hekimi açıkladı Ağzınızda bu yaralardan varsa okuyun! Karbonatlı su iyi gelir mi?... Haberi Görüntüle

PATATES YİYENLERDE NE GÖRÜLDÜ?

Bilim adamları, verilerini analiz ettikten sonra haftada en az 14 patates yiyen kişilerin, haftada altı veya daha az patates yiyen kişilere kıyasla herhangi bir nedenden dolayı ölüm riskinin yüzde 12 daha düşük olduğu sonucuna vardı. 

Ayrıca haftada en az 14 patates tüketen kişilerin kardiyovasküler hastalık, iskemik kalp hastalığı ve kalp krizinden erken ölüm  riskinin daha düşük olduğu da ortaya çıktı. 

Araştırmanın bulguları, günlük olarak tüketilen ilave her 100 gram patates için ölüm riskinin yüzde 4 azaldığını gösterdi.

Arnesen'in de açıkladığı gibi, bu çalışma patateslerin insanların yaşam beklentisini artıran bir "süper gıda" olduğunu göstermiyor, ancak patateslerin besin değeri açısından sanıldığı kadar kötü olmayabileceğini ortaya koyuyor.

Sizde de o hastalık varsa lahana turşusunu ağzına sokmayın! Anında hastanelik ediyor Sizde de o hastalık varsa lahana turşusunu ağzına sokmayın! Anında... Haberi Görüntüle

Yumurta yemeyenler yandı! Beyin sağlığı ile bağlantısı bulundu Yumurta yemeyenler yandı! Beyin sağlığı ile bağlantısı bulundu Haberi Görüntüle

KIZARTMASINI YAPMAYIN

Ancak beslenmenize patatesi dahil etmek istiyorsanız patates kızartmasından kaçınmalısınız. 

Zira patates kızartıldığında akrilamid adı verilen bir madde oluşuyor. 

Patateslerin yüksek sıcaklıkta kızartılması sırasında oluşan akrilamid olası bir kanserojen olarak kabul ediliyor.

Neyse ki patatesleri pişirmenin fırınlama, buharda pişirme ve haşlama dahil birçok başka yolu var. 

 

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading