Boş gebelik nedir? Boş gebelik belirtileri nelerdir?

Çocuk sahibi olmayı istemek çoğu çiftin en büyük hayali. Yaptığı testin pozitif olduğunu gören ve bir hevesle doktora giden kadınlar ise bazen hayal kırıklığı yaşayabiliyor. Çünkü bazen döllenmiş yumurta, uterusa yerleşmesine rağmen, kese içinde embriyo oluşmuyor. Boş gebelik olarak adlandırılan bu durum özellikle ileri yaştaki kadınlarda görülüyor.
Boş gebelik nedir? Boş gebelik belirtileri nelerdir? Boş gebelik kimlerde görülür? Boş gebelik tedavisi nasıl yapılır? İşte cevaplar...
Gebelik testi pozitif çıkan kadınların bazıları doktora gittiğinde "boş gebelik" tespitiyle karşı karşıya kalıyor. Büyük bir hayal kırıklığı yaşatan bu durumda, döllenmiş yumurta uterusa yerleşiyor ancak kese içinde embriyo oluşmuyor. Gebelik kesesi, embriyo olmasa da büyümeye devam ediyor.
BELİRTİLERİ, HAMİLELİKTEKİYLE AYNI
Genellikle hamileliğin erken dönemlerinde tanısı konulan boş gebelik, hamilelikte görülen bazı belirtilerle kendisini gösterebiliyor. Böyle bir durumda kadınlarda göğüs ağrısı ve hassasiyeti, mide bulantısı ve kusma, kasık ağrısı, vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan şişlikler ve ödem, pozitif gebelik testi, yorgunluk ve halsizlik, düzensiz regl periyotları gibi...
Boş gebeliğin nedeni tam olarak bilinmiyor ancak bazen embriyoya dönüşmesi gereken hücreler çoğalamadığından bu durum meydana geliyor.
Boş gebelik geçmişi olan kadınların çoğu daha sonra sağlıklı bir gebelik süreci geçirir.
İLERİ YAŞLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR
Tüm kadınlarda görülme ihtimali bulunan boş gebelik ileri yaştaki kadınlarda daha fazla yaşanıyor.
BAZEN KESE KENDİLİĞİNDEN VÜCUTTAN ATILIYOR
Boş gebelik tedavisi gebeliğin medikal yöntemler ya da cerrahi işlemler ile sonlandırılmasıyla oluyor. Bazen de gebelik kesesi ve gebelik ürünleri kendiliğinden rahim dışına atılarak düşükle sonuçlanabiliyor. Bu sırada karın bölgesinde kramp, ağrı ve kanama oluşması ise gayet doğal.
