Bu içecek vücudu çöle çeviriyor! Böbrekleri bitiriyor! En çok orta yaştakilerin tükettiği ortaya çıktı

Bu içecek vücudu çöle çeviriyor! Böbrekleri bitiriyor! En çok orta yaştakilerin tükettiği ortaya çıktı

Görünürde sıvı olan alkol içerikli içkiler aslında vücudu çöle çeviriyor. Böbreklerdeki tüm tuz dengesini bozarak ve idrara çıkma isteğini artırarak susuzluğa yol açan bu içecekler yapılan bir araştırmaya göre özellikle orta yaştakiler tarafından fazla tüketiliyor. Uzmanlar alkolün olası zararları ve bağımlılık belirtileri hakkında çok önemli uyarılarda bulundu. 

Sağlık

27.09.2024, 10:40

Alkol içmek çoğu insana sıvı alımı sağlıyor gibi görünse de aslında kimyasal özellikleri sebebiyle bu içecek tam tersi susuzluğa yol açıyor. 

Bu meşhur sıvı, vücut sıvılarını düzenlemeye yardımcı olan, vazopressin adı verilen ve beynin böbreklere ne kadar idrar yapılması gerektiği konusunda gönderdiği sinyalleri düzenleyen bir hormonun etkisini bloke ediyor. 

Böbrekler bu hormonu baskılayarak ekstra idrar üretiyor, idrara çıkma artıyor ve bu da sonuçta susuzluğa yol açıyor.

Gebelikteki bulantının ilacı meğer o çiçekmiş! Sakinleştirici niyetine kullanan da var Gebelikteki bulantının ilacı meğer o çiçekmiş! Sakinleştirici niyetine kullanan da... Haberi Görüntüle

VÜCUDUN TUZ DENGESİNİ BOZUYOR

Alkol vücudun elektrolitlerinde, özellikle de tuzda dengesizliğe neden oluyor. 

Özellikle vücuttaki tuz seviyelerini azaltarak baş dönmesi, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi istenmeyen semptomlara yol açan dengesizliklere neden oluyor. 

Ünlü beslenme uzmanı uyardı: Antibiyotik tedavisi sonrası bunları yapmayan yanar! Sindirim sistemi tamamen çöküyor Ünlü beslenme uzmanı uyardı: Antibiyotik tedavisi sonrası bunları yapmayan yanar!... Haberi Görüntüle

Sadece yumurtalıkları etkilemiyormuş! Menopozun hayati organla bağlantısı ortaya çıktı Sadece yumurtalıkları etkilemiyormuş! Menopozun hayati organla bağlantısı ortaya çıktı Haberi Görüntüle

KANDA BİRİKİNCE NELER YAŞANIYOR?

Özellikle çok miktarlarda tüketildiğinde kan dolaşımında birikerek çeşitli psikosomatik semptomlara neden oluyor. 

Kanda biriken alkol miktarına bağlı olarak aşağıdaki belirtiler gözleniyor:

Kandaki alkol seviyesi yüzde 0,02: Gevşeme, ruh hali değişiklikleri, vücut ısısının artması ve bilişsel yeteneklerin azalması.

Kandaki alkol düzeyi yüzde 0,05: Aşırı davranışlar, küçük vücut kaslarının kontrolünün kaybedilmesi, aşırı mimikler ve görüşe odaklanamama.

Kandaki alkol seviyesi yüzde 0,08: Koordinasyon kaybı, denge bozukluğu, ruh hali değişiklikleri ve bedensel reaksiyonların yavaşlaması.

Kandaki alkol seviyesi yüzde 0,10: Daha yavaş tepki süresi ve vücut kontrolü, geveleyerek konuşma, düşünme ve konsantre olma yeteneğinde azalma ve fiziksel koordinasyonda azalma.

Kandaki alkol seviyesi yüzde 0,15: Hareketlerin, dengenin ve koordinasyonun ciddi şekilde kaybedilmesi.

Kandaki alkol seviyesi yüzde 0,20-0,29: Karışıklık, yönelim bozukluğu, bulantı ve kusma ve hafıza kaybı.

Kandaki alkol seviyesi yüzde 0,30–0,39: Olası bilinç kaybı, ölüm riskinin artması, kalp atış hızının artması, düzensiz nefes alma ve mesane kontrolünün kaybı.

Kandaki alkol seviyesi yüzde 0,40 ve üzeri: Kalp atış hızı ve solunumdaki ciddi değişiklikler nedeniyle potansiyel olarak komaya veya ani ölüme yol açabilecek ölümcül kan alkol konsantrasyonu.

Otizme işaret eden en güçlü 4 belirti belli oldu! Özellikle erkek çocuklarında varsa dikkat! Otizme işaret eden en güçlü 4 belirti belli oldu! Özellikle... Haberi Görüntüle

KARACİĞERE YÜK BİNİYOR

Sağlıklı bir karaciğer saatte yaklaşık bir alkollü içeceği işleyebiliyor.

Bir kişi bir saat içinde daha fazla içki içtiğinde, karaciğeri alkolü daha hızlı işleyemediği için vücudundaki alkol seviyesi artıyor. 

Alkolün vücutta birikmesi etkilerini daha belirgin hale getiriyor ve susuzluğun yanında;

  • Bağışıklık fonksiyon bozukluğu
  • Artan lipit tutulumu
  • Enflamasyon
  • Mide zarının tahrişi
  • Pankreatit oluşabiliyor. 
Bulanık görme meğer ölümcül hastalık işaretiymiş! Uzmanlara göre evde bunu yapanlar kurtulabilir Bulanık görme meğer ölümcül hastalık işaretiymiş! Uzmanlara göre evde bunu... Haberi Görüntüle

Parmakla sayı saymanın inanılmaz etkisi ortaya çıktı! Çocukların matematik performansını... Parmakla sayı saymanın inanılmaz etkisi ortaya çıktı! Çocukların matematik performansını... Haberi Görüntüle

BİRÇOK YAN ETKİSİ VAR

Alkollü içecekler, merkezi sinir sistemi üzerinde etkili olan, öfori ve rahatlama gibi psikoaktif etkilere neden olan etanol adı verilen toksik bir madde içeriyor. 

Ancak coşku ve rahatlamanın ötesinde, alkolün toksik etkileri neredeyse tüm vücut sistemlerinde işlev bozukluğuna neden olabiliyor. 

Susuzluğun etkileri domino taşları gibi oluyor ve başka sorunlara yol açıyor:

  • Akut böbrek hasarı
  • Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
  • Artan kalp atış hızı
  • Bilinç kaybı
  • Azalan idrar çıkışı
  • Zayıflık

Hafif dehidrasyon vakaları, su ve elektrolit içecekleri gibi bol miktarda alkolsüz sıvı içilerek tedavi ediliyor. 

Zayıflık ve bilinç kaybı gibi semptomlara neden olan ciddi dehidrasyon vakaları, tıbbi müdahale ve intravenöz sıvı verilmesini gerektiriyor. 

Süper bakteri için tüyler ürperten uyarı: 40 milyon kişi ölebilir Süper bakteri için tüyler ürperten uyarı: 40 milyon kişi ölebilir Haberi Görüntüle

SUSUZ KALDIĞINIZI BU BELİRTİLERDEN ANLAYABİLİRSİNİZ

Vücudun susuz kalmasının neden olduğu başlıca belirtiler ise şöyle: 

  • Baş ağrısı, deliryum ve kafa karışıklığı
  • Ağız kuruluğu
  • Kuru öksürük
  • Bacaklarda şişme
  • Koyu renkli idrar 
  • Yorgunluk veya yoğun yorgunluk
  • Kabızlık
  • Kas krampları
  • İştah kaybı, ancak şekerli yiyecek ve içeceklere duyulan istek
  • Baş dönmesi ve genel halsizlik
  • Artan kalp atış hızı, ancak düşük kan basıncı
  • Cildin kızarıklığı
  • Isı intoleransı veya titreme
Gece yarısı ağız kuruluğu ile uyanıyorsanız okuyun! İşte ciddiye almanız gereken 5 sebep Gece yarısı ağız kuruluğu ile uyanıyorsanız okuyun! İşte ciddiye almanız... Haberi Görüntüle

Bakan Memişoğlu Türkiye'nin başarısını duyurdu: 'Dünyada en iyi 5 ülkeden biri' Bakan Memişoğlu Türkiye'nin başarısını duyurdu: 'Dünyada en iyi 5 ülkeden... Haberi Görüntüle

ORTA YAŞLILAR FAZLA ALKOL İÇİYOR

Öte yandan uzmanlar, çok az sayıda demografik grupta gizli bir alkolizm salgını olduğu konusunda uyarıyor.

Buna göre orta yaşlı kişilerin zararlı düzeyde alkol tükettikleri ve bu durumun onları kanser ve depresyon da dahil olmak üzere birçok hastalık riskiyle karşı karşıya bıraktığı belirtiliyor.

Farklı araştırmalara göre, haftada dört veya daha fazla kez bir veya iki içki tüketen kişilerin, haftada yalnızca üç veya daha az kez içenlere kıyasla erken ölüm riski yüzde 20 daha yüksekti. 

Orta yaşlılar ise alkolle tehlikeli derecede yakın ilişki kuran yaş grupları. 

Psikiyatrist Dr. Max Pemberton'a göre sorun bu kişilerin vücutları henüz alkole bağımlı halde değil ve titremelere neden olduğu için sorunu fark edemiyorlar.

Yemekten sonra sakın bunu yapmayın! Diş hekimi yarım saat beklenmesini öneriyor! İşte nedeni Yemekten sonra sakın bunu yapmayın! Diş hekimi yarım saat beklenmesini... Haberi Görüntüle

GİZLİ ALKOLİZMİ TESPİT TESTİ VAR

Sorunu ortaya çıkarmak için doktorların gizli, "işlevsel" bir alkoliği tespit etmek için kullandıkları basit bir test var. 

CAGE testi hastanın içki içme alışkanlıklarına ilişkin dört temel soruyu içeriyor

  1. Hiç alkol tüketiminizi azaltmanız gerektiğini hissettiniz mi?
  2. Başkaları ne kadar içtiğinizi eleştirdi mi?
  3. Hiç içki içtiğiniz için kendinizi suçlu hissettiniz mi?
  4. Sinirlerinizi sakinleştirmek veya akşamdan kalmalığı azaltmak için her sabah içki içmeniz mi gerekiyor?

Anket, psikiyatrist ve bağımlılık uzmanı Dr. John Ewing tarafından 1984 yılında geliştirildi.

Mesleki Tıp dergisinde 2014 yılında yayınlanan bir incelemeye göre, alkolizmi tespit etmede yüzde 76 ile yüzde 93 arasında doğru olduğu kabul ediliyor.

Dr. Max Pemberton'a göre kişi bu soruların iki veya daha fazlasına 'evet' yanıtı veriyorsa, bu, geçici bir eğlence olarak açıklanamayacak bir sorun olduğu anlamına gelebilir.

Psikiyatrist yaşadıklarından örnek veriyor: 

"Hastalara alkol tüketimini sorduğumda, genellikle bir sorun olduğunu anlamıyorlar çünkü fiziksel olarak alkole bağımlı olacakları aşamaya ulaşmamışlar. Vücut alkole bağımlı olduğunda ve bir süre alkolden uzak kalındığında titremeler ortaya çıkıyor." 

Hayatından mutlu olanlar bu habere sevinecek! Kalp ile bağlantısı bulundu Hayatından mutlu olanlar bu habere sevinecek! Kalp ile bağlantısı bulundu Haberi Görüntüle

Bu içecek vücudu çöle çeviriyor! Böbrekleri bitiriyor! En çok orta yaştakilerin tükettiği ortaya çıktı Bu içecek vücudu çöle çeviriyor! Böbrekleri bitiriyor! En çok orta... Haberi Görüntüle

ALKOL YOKSUNLUĞUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Alkol yoksunluğunun diğer belirtileri ise anksiyete, kusma ve hızlı kalp atışı ve bunlar genellikle bir hafta içinde azalıyor. 

İngiltere'nin resmi rakamları, alkole bağlı ölümlerin Aralık 2022'de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını, 10 bini aştığını ve salgın öncesi seviyelere göre yüzde 32,8 artış gösterdiğini ortaya çıkardı. 

Karşılaştırıldığında, on yıl önce alkole bağlı ölümlerin sayısı yalnızca 6 bin 800'dü.

Bu ölümler genel olarak kadınlardan daha çok erkekleri kapsasa da, en büyük artış 50-54 yaş arası kadınlar arasında gerçekleşti. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading