Bunamaya savaş açan 5 yiyecek! Araştırmalara göre beynin küçülmesini % 73 durduruyor

Bunamaya savaş açan 5 yiyecek! Araştırmalara göre beynin küçülmesini % 73 durduruyor

Her ne kadar "bana bir şey olmaz" mantığında olsak da demans artık yaşı genç olanları da etkilemeye başladı. Sağlıksız beslenme ve hareketsizlik bunda en büyük pay sahibi. Oxford'da yapılan araştırma ise beynin küçülmesi sadece beslenmeye dikkat edilerek %73 oranında durdurulabilir. Peki neler yemek gerekiyor?

Sağlık

23.01.2024, 20:41

Bilişsel gerileme veya bunama olarak bilinen demans çoğu insana ürkütücü bir son gibi geliyor. Ancak sağlıklı bir yaşam tarzı ve beslenme ile hastalığa yakalanma riski önemli ölçüde düşürülebilir. 

Çığır açacak buluş! Yaşlanma tarihe karışacak: Bilim insanları insan cildi üretti! Çığır açacak buluş! Yaşlanma tarihe karışacak: Bilim insanları insan cildi... Haberi Görüntüle

OMEGA-3 VE B VİTAMİNLERİ BEYNİ BESLİYOR

Oxford Üniversitesi'nden Prof. David Smith ve ekibinin yaptığı araştırmaya göre omega-3 ve B vitaminleri açısından zengin yiyecekleri tüketmenin bilişsel gerilemeyi önleyebilir. Araştırma ekibi, bu ikilinin, beynin küçülmesini yüzde 73 oranında durdurabileceğini ortaya koydu. İşte bunama riskini azaltabilecek, besin açısından zengin beş gıda:

  • Balık
  • Süt ürünleri
  • Yeşillikler
  • Sakatatlar
  • Nişastalı sebzeler

Özellikle yağlı balıklar, omega-3 ve B12 açısından oldukça zengin olduğundan bilişsel gerilemeyi yavaşlatıyor ve bunama riskini azaltıyor. Bu noktada en iyi alternatifler ise uskumru, somon, sardalya ve hamsi.

İstanbul'daki utanç hastaneleri artık mühürlü: Yenidoğan Çetesi'nin suç merkezlerinde son durum İstanbul'daki utanç hastaneleri artık mühürlü: Yenidoğan Çetesi'nin suç merkezlerinde son... Haberi Görüntüle

30 yaş üzerindekiler ne yemeli ne yememeli? Beslenme uzmanı açıkladı 30 yaş üzerindekiler ne yemeli ne yememeli? Beslenme uzmanı açıkladı Haberi Görüntüle

NİŞASTALI SEBZELER BUNAMAYI DURDURUYOR

Uzmanlara göre B vitaminlerinde en kilit olanlar ise B6, B12 ve folik asit. Süt ve süt ürünleri iyi bir B12 kaynağı. Yeşil yapraklı sebzelerde ise bilişsel gerilemeyi yavaşlatan folat var. Bunların dışında sakatatlar, patates ve diğer nişastalı sebzeler iyi bir B6 vitamini kaynağı.

Tabi tüm bu sayılan yiyeceklerin faydalı olabilmesi için düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor. 

Uyku uzmanı kesin bir dille uyarı: Sakın alarmı ertelemeyin! Beyin üzerinde öyle bir şeye yol açıyor ki Uyku uzmanı kesin bir dille uyarı: Sakın alarmı ertelemeyin! Beyin... Haberi Görüntüle

DEMANSIN EN ERKEN BELİRTİLERİ

Demans kişide hafıza kaybı, konsantrasyon zorluğu, alışveriş yaparken para üstünü karıştırmak gibi günlük görevleri yerine getirmekte zorlanmak, bir sohbeti takip etmekte veya doğru kelimeyi bulmakta zorlanmak, zaman ve yer konusunda kafa karışıklığı, ruh hali değişiklikleri gibi belirtilerle kendisini gösterir. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading