Yandex Metrica

Bunu da yaptılar: Sabun yapımında kullanılan madde zeytinyağı diye satılıyor

Markete gittiğinizde yağların olduğu reyonda karşınıza "pirina" yazılı şişeler çıkarsa asla satın almayın. Zeytin çekirdeği posasından süzülerek üretilen bu yağ aslında sabun yapımında kullanılıyor. Sosyal Paylaşım Platformu X'te markette çekilmiş bir fotoğraf üzerine gündem olan pirinanın piyasaya sunulması insanların tepkisini çekti.

Sağlık

20.05.2024, 11:17

Artık market raflarında zeytinyağı, ayçiçek yağı ve tereyağı dışında bir yağ daha görmeniz mümkün. 

O da sabun yapımında kullanılan ve zeytinin son posasından elde edilen pirina yağı.

Büyük zincir marketlerde litresi 250 liraya yakın satılmaya başlanan bu yağ natural zeytinyağının üretim sürecinde çıkan zeytin çekirdeği posasından süzülerek yapılıyor. 

Bu yüzden normal zeytinyağından daha düşük kalite ve besin değerine sahip.

Konuyla ilgili Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta da internet sitesinden Güngör Uras'a ait bir yazı paylaşmıştı.

Yazısında "Prina yağı geleneksel olarak sabun yapımında kullanılıyor. Ama şimdilerde prina yağı gene özel tesislerde rafine edilerek yenebilir yağ haline getiriliyor." diyen Uras, bu yağın asidinin sıfıra kadar düşürüldüğü bilgisini paylaştı.

İşte Güngör Uras'ın yazısından bir bölüm:

"Son yıllarda gıda tüzüklerinde yapılan değişiklikler sonucu prina yağının rafine edilerek riviera tipi zeytinyağlarına katılabilmesinin önü açıldı. Prina yağının asidi sıfıra kadar düşürülüyor. Tatsız, renksiz rafine edilmiş bir yağ ortaya çıkıyor.

Son yıllarda gıda tüzüklerinde yapılan değişiklikler sonucu prina yağının rafine edilerek riviera tipi zeytinyağlarına katılabilmesinin önü açıldı."

Kadınların vazgeçilmez bakım ürünü kanser yapıyor! İçinde bir tek fare zehri yok! Kendisi kadar kokusu da hasta ediyor Kadınların vazgeçilmez bakım ürünü kanser yapıyor! İçinde bir tek fare... Haberi Görüntüle

GEÇTİĞİMİZ YILLARDA TAĞŞİŞ LİSTESİNDEYDİ

Pirina yağının, zeytinyağı fiyatlarının artışından dolayı daha düşük kalite ve fiyatla sunulmuş bir ürün olduğu belirtiliyor. 

Ancak geçtiğimiz yıllarda tağşiş listelerinde ifşa edilen bu yağın, market raflarında da satılıyor olması büyük tepki çekti.

Çünkü bu yağ çıkarıldıktan sonra zeytinden kalan kuru maddeler preslenerek odun haline getiriliyor. 

Preslenmiş pirinalar evlerde ve sanayide oduna ve kömüre rakip olarak kullanılıyor.

Tadına aldanan yandı! Demans garantili bir yiyecek! Her gün tıka basa yiyoruz! Tadına aldanan yandı! Demans garantili bir yiyecek! Her gün tıka... Haberi Görüntüle

Bomba değil nükleer silah değil! Uzmanlar uyardı: 1 gramı 1 milyon insanı öldürebilir! Bomba değil nükleer silah değil! Uzmanlar uyardı: 1 gramı 1... Haberi Görüntüle

İÇİNDEKİ BENZO(a)PİREN KANSEROJEN

2014-2018 Arası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı olan Prof. Dr. Mustafa Öztürk pirina yağı ile ilgili detaylı bilgiler paylaştı. 

"Pirina yağında kilogram başına 2 mikrogramdan daha az  alfa benzo(a)piren (BaP) içermelidir." diyen Öztürk aksi halde kanser yapıcı Benzo (a) Piren'in insan sağlılığı için çok riskli olduğunu belirtiyor. 

Sosyal Paylaşım Sitesi X/Twitter'da konuyla alakalı Gıda Dedektifi hesabı tarafından paylaşılan görsel sonrası kullanıcılar ayağa kalktı. 

Endüstride kullanılan böyle bir ürünün marketlere nasıl gelebildiğini merak eden insanlar tepki gösteriyor. 

Türkiye'de durum böyleyken 2017 yılında dünyaca ünlü bir çikolata markası olan Nutella'da palm yağı skandalının patlak vermesi üzerine İtalya'da bu konuda önemli adımlar atılmaya başlandı. 

Ülkede hem palm hem de pirina yağı kullanmayan restoran sayısı her geçen gün artıyor. 

Hatta bazı restoranlar vitrinlerine “Bu mekanda palm ve pirina yağı kullanılmamaktır” levhası asıyor. 

Bu yağ özellikle benzopiren varlığı nedeniyle İspanya, Yeni Zelanda, Almanya ve İran'da da yasaklanmış durumda. 

 

 

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading