Buzula saklanmış virüsler bulundu! İnsanlara bulaşma potansiyeli var
Himalayalar'da bulunan Guliya Buzulu'nda buzun içinde hapsolmuş bin 700'den fazla virüs türü keşfedildi. Virüsler insanlara bulaşıp dünyaya yayılma potansiyeline sahip. Peki bilim insanlarına göre bu mümkün mü?
Birkaç gün evvel Nature Geoscience dergisinde çok önemli bir araştırma yayınlandı.
Uluslararası bir araştırma ekibi, Himalayalar'da bulunan Tibet Platosu'ndaki Guliya Buzulu'nda buzun içinde hapsolmuş bin 700'den fazla virüs türü keşfetti.
SADECE BAKTERİLERİ ENFEKTE EDİYOR
Bilim ekibinin incelediği virüsler bakteriyofajlardı.
Yani sadece bakteri türleri enfekte oldu.
Araştırmanın baş yazarı ZhiPing Zhong konuyla ilgili "Bu eski virüsleri inceleyerek, geçmiş iklim değişikliklerine nasıl tepki verdiklerine dair değerli bilgiler elde ediyoruz" açıklamasını yaptı.
İNSANLARA BULAŞABİLİR Mİ?
On binlerce yıldır buzullarda sıkışıp kalan eski virüsler, insanlara bulaşıp dünyaya yayılma potansiyeline sahip.
Ancak uluslararası araştırma ekibi yeni bir salgın riski konusunda pek endişeli görünmüyor.
Özellikle öldürücü bir antik virüs veya öldürücü bir bakteri, insanlara veya hayvanlara bulaşması durumunda tehlikeli olabilir.
Bilim adamlarına göre, Himalayaların permafrost bölgesindeki virüslerin büyük çoğunluğu insanları değil bakterileri enfekte ediyor.
Araştırmada yer almayan Sydney Üniversitesi'nden virolog Erin Harvey, "Eski şeylerin geri gelmesinden çok, yeni şeylerin gelişmesi konusunda çok daha fazla endişelenmeliyiz" diyor.
VİRÜSLERİN BİNLERCE YIL YAŞADIĞINI GÖSTERİYOR
Bu keşif, virüslerin binlerce yıl boyunca iklim değişikliklerine nasıl uyum sağladığını göstermesi açısından özellikle önemli.