Yandex Metrica

Sitede Ara

Çocuğu geç yatıp az uyuyanlar mutlaka okusun! Beyindeki öyle bir şeye yol açıyor ki

Çocuğu geç yatıp az uyuyanlar mutlaka okusun! Beyindeki öyle bir şeye yol açıyor ki

Uyku yetersizliği çocukların beyinlerini olumsuz etkiliyor. Yapılan araştırmaya göre özellikle ekonomik düzeyi düşük olan ailelerin çocukları daha az uyuyor. Bu da duygusal gelişimi yönlendiren beynin amigdala kısmını küçültüyor. 

Sağlık

20.07.2024, 16:31

Uyku vücudun dinlenmesi için hayati öneme sahip. 

Ancak bu ihtiyacın aynı zamanda sağlık üzerinde paha biçilmez bir önemi var. 

Yakın zamanda yayınlanan araştırmaya göre kısa uyku ve geç yatmak, beynin stresle başa çıkma ve olumsuz duyguları kontrol etme açısından önemli olan kısımlarında zararlı işlevsel değişikliklere yol açıyor. 

Eksiği de zararlı fazlası da! Kalsiyum fazlalığı nelere yol açar? Kalsiyum fazlalığı belirtileri nelerdir? Eksiği de zararlı fazlası da! Kalsiyum fazlalığı nelere yol açar?... Haberi Görüntüle

Hazır gıdalarda eritritol maddesini görürseniz asla yemeyin! Pıhtı riskini artırıyor! Eritritol nedir? Eritritol zararlı mı? Hazır gıdalarda eritritol maddesini görürseniz asla yemeyin! Pıhtı riskini artırıyor!... Haberi Görüntüle

DÜŞÜK BÜTÇE UYKUYU ETKİLİYOR

Uzmanlara göre ekonomik açıdan düşük bütçeli ailelerin çocukları özellikle risk altında.

Sosyoekonomik dezavantajların çocuklarda uyku sağlığını ve beyin gelişimini nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için New York'ta yaşayan, sosyoekonomik açıdan farklı ailelerden gelen 5-9 yaş arası 94 çocuk çalışmaya alındı.

Katılımcı ailelerin yaklaşık yüzde 30'unun geliri ABD yoksulluk sınırının altındaydı.

Ebeveynlerden çocuklarının uyku ortamı, aile rutinlerinin tutarlılığı ve çocuklarının yatma ve uyanma saatleri alındı. 

Ayrıca çocuklara amigdala adı verilen beyin bölgesinin büyüklüğünü ve diğer bölgeleriyle olan bağlantılarının gücünü analiz etmek için beyinlerinin manyetik rezonans görüntüleme taraması yapıldı. 

Amigdala, duyguların işlenmesinde ve kişinin yaşadığı olumsuz duygu miktarında kritik bir rol oynuyor. 

Yaşamın erken dönemlerinde yaşanan sıkıntılar amigdalanın çalışma şeklini etkileyebiliyor.

Ekonomik kaynakları düşük olan ailelerdeki çocukların, ekonomik kaynakları yüksek olan ailelerdeki çocuklara göre geceleri daha az ve daha geç uyudukları tespit edildi.

Buna karşılık, daha kısa uyku ve daha geç uykuya dalma, amigdala boyutunun azalması ve amigdala ile diğer duygu işleyen beyin bölgeleri arasındaki bağlantıların zayıflamasıyla ilişkilendirildi. 

Jinekologların hamilelere yeni tavsiyesi! Folik asit depolarını tıka basa dolduruyor Jinekologların hamilelere yeni tavsiyesi! Folik asit depolarını tıka basa dolduruyor Haberi Görüntüle

Sadece ağrı kesiyor sanıyorduk! Aspirinin bugüne kadar hiç bilinmeyen faydası ortaya çıktı Sadece ağrı kesiyor sanıyorduk! Aspirinin bugüne kadar hiç bilinmeyen faydası... Haberi Görüntüle

5 YAŞINDAKİ ÇOCUKLAR BİLE RİSKLİ

Sosyoekonomik dezavantaj, uyku süresi ve zamanlaması ile amigdala büyüklüğü ve bağlantısı arasındaki bu bağlantı 5 yaşındaki çocuklarda bile bulundu.

Sonuçlar, duygu işlemede yer alan bu beyin bölgelerinin işleyişinde uykunun hem miktarının hem de zamanlamasının önemli olduğunu gösterdi.

Demir eksikliği olanlar yıllarca yanlış beslenmiş! Asıl demir deposu bakın hangi et Demir eksikliği olanlar yıllarca yanlış beslenmiş! Asıl demir deposu bakın... Haberi Görüntüle

Sonbaharda hasta olmak yok! Uzman Kazmina bağışıklığı çelik gibi yapan yiyecekleri açıkladı Sonbaharda hasta olmak yok! Uzman Kazmina bağışıklığı çelik gibi yapan... Haberi Görüntüle

YETERSİZ UYKU NEYE YOL AÇIYOR?

Yeterli uyku almamak, zihinsel sağlık sorunları geliştirme riskini artırıyor ve akademik başarıya engel oluyor. 

Uykunun azalması çocukların stresle baş etmelerini ve duygularını yönetmelerini zorlaştırabiliyor. 

Araştırma geçim sıkıntısı çeken ebeveynlerin tutarlı aile rutinlerini sürdürmekte daha zorlandıklarını, bunun da muhtemelen daha az tutarlı uyku vakti rutinlerine yol açtığını gösteriyor. 

Neticede çocukların daha az uyumasına yol açıyor. 

Bununla birlikte, sosyoekonomik dezavantaj ile düşük uyku kalitesini birbirine bağlayan, rahat bir yatak alamama, aşırı kalabalık, mahalle gürültüsü, aşırı ışık ve sıcaklık gibi çok sayıda faktör de var.

Çocukluk döneminde beyin hızlı bir şekilde gelişiyor. 

Bu nedenle çocukluk deneyimlerinin beyin fonksiyonları üzerinde ömür boyu sürecek etkileri olabiliyor. 

Çocukluktan gelen sorunlar yaşam boyu devam edebiliyor. 

Araştırmalar bu yüzden, ihtiyaç sahibi ailelere yönelik gelir desteklerinin, çocukların beyin fonksiyonlarını, zihinsel sağlıklarını ve akademik sonuçlarını desteklemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading