Sitede Ara

Çok tartışıldı çok konuşuldu! COVID geçirenlerin kalp krizi ve inme riski var mı? İşte Amerika'da yapılan son araştırmanın sonuçları!

Çok tartışıldı çok konuşuldu! COVID geçirenlerin kalp krizi ve inme riski var mı? İşte Amerika'da yapılan son araştırmanın sonuçları!

Pandemiden bu yana en çok konuşulan konuların başında yer alan COVID-19 ve kalp sağlığını tetikler mi? sorusunun yanıtı ABD'nin Ohio eyaletinde yer alan Cleveland Clinic Lerner Araştırma Enstitüsü tarafından geldi.     

Sağlık

11.10.2024, 15:00

ABD'nin Ohio eyaletinde yer alan Cleveland Clinic Lerner Araştırma Enstitüsü yöneticisi Dr. Stanley Hazen, COVID'in kalp ve damar sağlığına etkilerine dair araştırmanın en güncel detaylarını BBC Türkçe'ye değerlendirdi.

'Baharatsız asla' diyenler mutlaka okusun! Hiç bilmediğiniz 5 yan etkisi var 'Baharatsız asla' diyenler mutlaka okusun! Hiç bilmediğiniz 5 yan etkisi... Haberi Görüntüle

COVID GEÇİRENLERDE KALP KRİZİ VE İNME RİSKİ DAHA MI FAZLA? 

Cleveland Clinic ve University of Southern California'nın İngiltere'de yaşayan yaklaşık 250 bin kişinin sağlık verisine dayanarak yaptığı bilimsel araştırma, COVID-19'un kalp sağlığına etkileri konusunda önemli bulgular elde edildi. Araştırma, COVID-19 enfeksiyonu geçirenlerin, teşhisten sonraki üç yıla kadar kalp krizi, felç geçirme olasılığının iki kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. COVID, bedeni adeta yeniden yapılandırıyor ve risk üç yıl boyunca devam ediyor. 

Bu kalp krizinin belki de hiç duyulmayan bir belirtisi olabilir! Kardiyolog tehlikeye karşı uyarıyor Bu kalp krizinin belki de hiç duyulmayan bir belirtisi olabilir!... Haberi Görüntüle

"KORONAVİRÜS HASTANIN BEDENİNİ YENİDEN YAPILANDIRIYOR"

Ağır geçirilmiş COVID-19'u 'hastaneye kaldırılmak' olarak tanımlayan Dr. Hazen, "Hastalığı ağır geçirenlerin kalp krizi riskinin, daha önce kalp hastalığı geçmişi olanlara eşdeğer olduğunu" tespit ettiklerini açıkladı.Dr. Hazen, COVID hastalığının "hastanın bedenini adeta yeniden yapılandırdığını" söylüyor. Bunun da zaman içinde kan pıhtılaşması sonrası kalp krizi veya inme geçirme riskini arttırdığını açıklıyor.

Bebeklere su verilmeli mi? Çocuk doktorları son noktayı koydu Bebeklere su verilmeli mi? Çocuk doktorları son noktayı koydu Haberi Görüntüle

RİSK ÜÇ YIL BOYUNCA GÜNCELLİĞİNİ KORUYOR 

Araştırmanın sonuçlarından biri bu riskin üç yıl boyunca azalmaması. Dr. Hazen, dünya çapında bir milyardan fazla kişinin COVID geçirdiği göz önüne alınırsa, bu araştırmanın bulgularına dayanarak, COVID nedeniyle dünyada kalp ve damar hastalıkların artabileceğine dikkat çekti.

Gençler artık daha erken ölüyor! Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bunun 7 nedeni var Gençler artık daha erken ölüyor! Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bunun... Haberi Görüntüle

KAN GRUBUNA GÖRE RİSK ORANI DEĞİŞİYOR 

Hastaneye yatacak kadar hastalığı ağır geçiren COVID vakalarında, kalp hastalığı riskinin kan grubuna bağlı olarak 4 ila 7 kat kadar arttığı tespit edildi. O rH kan grubu, risk açısından diğerlerinden ayrışıyor. COVID-19 enfeksiyonuyla beraber ortaya çıkan kalp hastalığı riskinin, kan grubuna bağlı olarak değiştiği de tespit edilenler arasında.0 rH kan grubuna sahip olanlarda risk dört kat artarken, A, B ve AB rH kan grubuna sahip kişilerde risk yedi katına kadar çıktı.

Ne diyet ne açlık! Hayallerinizdeki vücudun formülünü açıklıyoruz: StairMaster! StairMaster nedir? Ne diyet ne açlık! Hayallerinizdeki vücudun formülünü açıklıyoruz: StairMaster! StairMaster... Haberi Görüntüle

"KORONOVİRÜSÜN KALP SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLEDİĞİ BİR GERÇEK"

COVID’in kalp sağlığınıı olumsuz yönde etkilediği, uzmanların uzun süredir dile getirdiği bir gerçek. Ancak işin boyutları yeni yeni ortaya çıkmaya başlıyor. Dr. Hazen, daha önce kalp hastalığına air bir geçmişi olmayan kişilerin, COVID geçirdiklerinde, kalp-damar hastalarının riskine eşdeğer bir seviyeye ulaşmaları anlamına geldiğini tespit ettiğini vurguluyor.

Dünyanın en prestijli kalp sağlığı hastanelerinden biri olan ABD'deki Cleveland Clinic'te önleyici kardiyoloji alanında hasta gören bir hekim olarak görev yapan Dr. Hazen, araştırmanın sonuçlarına dayanarak COVID geçiren hastalarda önleyici kalp sağlığı tedbirlerini arttırdığını söylüyor.

"Bu denli yüksek bir risk seviyesi, normalde, önleyici kalp-damar tedbirlerine başvurulmasını gerektiren bir etken olmuştur. Bu veriye dayanarak, kişinin COVID geçirmiş olmasını, kalp-damar hastalık riskini azaltmaya yönelik önleyici yaklaşımlar tasarlarken dikkate almamız gerektiğine inanıyorum."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading