Yandex Metrica

Hava kirliliği sadece yetişkinleri etkilemiyormuş! Bakın anne karnındaki bebeğe ne yapıyor

Hava kirliliği sadece yetişkinleri etkilemiyormuş! Bakın anne karnındaki bebeğe ne yapıyor

Hava kirliliği çocukları yetişkinlerden daha çok etkiliyor. Kan dolaşımına girerek kan damarlarına zarar veren kirli partiküller çocuklarda kalp krizi ve felç riskini artırıyor. Bu çarpıcı gerçek araştırmada ortaya çıktı. 

Sağlık

11.09.2024, 14:46

Hava kirliliği tüm insanlar için tehlike arz etse de çocuklar üzerinde bıraktığı izin boyutu araştırmalarla ortaya konuldu. 

10 ila 19 yaşları arasındaki yaklaşık 15 bin çocuğu içeren sekiz çalışma incelendi. 

Sürekli susuzluk yaşıyorsanız metabolik sendroma yakalanmış olabilirsiniz! İşte mutlaka dikkate alınması gereken işaretler Sürekli susuzluk yaşıyorsanız metabolik sendroma yakalanmış olabilirsiniz! İşte mutlaka dikkate... Haberi Görüntüle

EGZOZDA BULUNAN MADDELER İNCELENDİ

Uzmanlar, çocukların araba egzozunda bulunan küçük "Partiküler Madde 2.5" parçacıklarının ve araba lastikleri ile odun sobalarının yaydığı PM10 parçacıklarının neden olduğu kirliliğe maruz kalma durumlarına baktı. 

12 yaşında solunarak akciğerlere ulaşan daha yüksek PM2.5 ve PM10 seviyelerine uzun süre maruz kalan çocukların kan basıncı önemli ölçüde daha yüksekti.

Fazla kilolu ve obez olan çocuklarda ise, daha yüksek seviyelerde ozon kirliliğine ve kömür yakılmasıyla üretilen kükürt dioksite maruz kalmak, normal kilolu çocuklara kıyasla kan basıncındaki artışı neredeyse iki katına çıkardı.

Ürik asit kalbi vuruyor! Ürik asidin yüksekliği mi tehlikeli yoksa düşüklüğü mü? Bu belirtiye dikkat! Ürik asit kalbi vuruyor! Ürik asidin yüksekliği mi tehlikeli yoksa... Haberi Görüntüle

KALP KRİZİ VE FELÇ RİSKİ ARTIYOR

Bulgulara göre, kirliliğin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan çocuklar hayatlarının ilerleyen dönemlerinde yüksek tansiyon geliştiriyor, bu durum onları kalp problemleri ve felç riskine sokuyor. 

Çünkü solunan hava kirliliği partikülleri kan dolaşımına girerek kan damarlarına zarar verebiliyor. 

Kan damarları sertleşiyor ve daha az esnek hale geliyor. 

Bu nedenle kalbin kan basıncını artırarak kanı damarlardan daha hızlı pompalaması gerekiyor.

Uzmanlar, çocukların araba egzozlarıyla dolu olan trafik yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde bulunmamaları yönünde ebeveynleri uyarıyor. 

Her fırsatta ormanlık alanlara gidilmesi yönünde tavsiyelerde bulunan araştırmacılar, çevrenin daha çok yeşillendirilmesi gerektiğini söylüyor. 

Evden çıkmak da yok para harcamak da! Spor salonuna gitmeye üşenenler okusun! İşte en pratik zayıflama şekli Evden çıkmak da yok para harcamak da! Spor salonuna gitmeye... Haberi Görüntüle

Nefes darlığına karşı o ilacı kullanıyorsanız aman dikkat! Araştırmaya göre zararı yararından çok Nefes darlığına karşı o ilacı kullanıyorsanız aman dikkat! Araştırmaya göre... Haberi Görüntüle

AVRUPA'DA EN BÜYÜK ÇEVRESEL RİSK

Öte yandan hava kirliliği, erken ölüm ve hastalıkların başlıca nedeni ve tek başına Avrupa'daki en büyük çevresel sağlık riski. 

Kalp rahatsızlığı ve felç, hava kirliliğine atfedilebilen erken ölümlerin en yaygın nedenleri.

Bunları akciğer hastalıkları ve akciğer kanseri izliyor.

Ünlü kardiyolog ısrarla uyardı: Çoğu insan kalp krizinin bu belirtisini bilmiyor! Ünlü kardiyolog ısrarla uyardı: Çoğu insan kalp krizinin bu belirtisini... Haberi Görüntüle

Bu hareketi çoğu insan yapıyor! Eklemlerde artrite sebep olur mu? Uzman ailesi üzerinde denedi Bu hareketi çoğu insan yapıyor! Eklemlerde artrite sebep olur mu?... Haberi Görüntüle

ANNE KARNINDAKİ BEBEKLERİ BİLE ETKİLİYOR

Hava kirliliği 2019'da yaklaşık yarım milyon bebeğin yaşamlarının ilk ayında erken ölümlerine yol açtı.

Ölümlerin çoğu kalkınmakta olan ülkelerde görüldü.

Havadaki kirleticilere maruz kalmak, anne karnındaki bebekler için de çok zararlı. 

Erken ya da düşük ağırlıklı doğuma yol açabiliyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading