Yandex Metrica

Hazır gıdalarda eritritol maddesini görürseniz asla yemeyin! Pıhtı riskini artırıyor! Eritritol nedir? Eritritol zararlı mı?

Rafine şekere alternatif olarak kullanılan yapay tatlandırıcılardan eritritol sağlık için bir tehdit. Yapılan bir araştırmaya göre masum gösterilmeye çalışılan bu madde pıhtı oluşum riskini artırıyor.

Sağlık

01.09.2024, 12:15

Yapay tatlandırıcıların beslenmemizde giderek şekerin yerini aldığı artık bir sır değil. 

En yaygın kullanılan şeker ikamelerinden biri ise, sabah kahvenizde, protein barlarınızda ve düşük karbonhidratlı diyet ürünlerinde kullanılan Eritritol.

Bu şeker alternatifi, kilolarını yönetmek veya kalori alımını azaltmak isteyen kişiler için sıklıkla mucizevi bir çözüm olarak görülüyor. 

Peki kalp krizi ve felç riskini artırabileceğini söylesek?

Kahve ile ilgili yeni bir araştırma yapıldı! Yaşlılar üzerindeki bu etkisini kimse bilmiyor Kahve ile ilgili yeni bir araştırma yapıldı! Yaşlılar üzerindeki bu... Haberi Görüntüle

'Beslenme çantasına ne koysam?' diye düşünmeye son! İşte en besleyici öneriler 'Beslenme çantasına ne koysam?' diye düşünmeye son! İşte en besleyici... Haberi Görüntüle

ERİTRİTOL HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİP?

Eritritol, şekeri azaltmaya çalışan herkes için popüler bir seçim. 

Bunu birçok düşük kalorili, düşük karbonhidratlı ve "keto" üründe bulmak mümkün.

Şekerin yaklaşık yüzde 70'i kadar tatlı, ancak çok daha az kaloriye sahip.

Şekerden farklı olarak vücut tarafından gerçekten işlenmiyor, bu yüzden doğrudan kan dolaşımına geçiyor ve idrar yoluyla dışarı atılıyor.

Eritritol meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunuyor ve glikoz metabolizması sırasında az miktarda üretiliyor.

Yapay tatlandırıcılardan aldığımız seviyeler ise çok daha yüksek. 

İşte bu fark, kardiyovasküler ve metabolik bilimler uzmanı Dr. Stanley Hazen ve ekibinin konuyu araştırmasına neden oldu. 

Gece kuşlarına kötü haber! Dış mekan aydınlatması riski artırıyor! Tedavisi yok Gece kuşlarına kötü haber! Dış mekan aydınlatması riski artırıyor! Tedavisi... Haberi Görüntüle

Beslenme ve depresyon arasında bağlantı bulundu! Hangi yiyecekler depresyona yol açıyor? Bir daha ağzınıza sokmayacaksınız Beslenme ve depresyon arasında bağlantı bulundu! Hangi yiyecekler depresyona yol... Haberi Görüntüle

PIHTI OLUŞUM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Araştırmada, eritritolün kan pıhtısı oluşumunu nasıl etkilediği incelendi ve yaygın şeker ikamelerinin fizyolojik etkileriyle ilgili daha geniş bir soru kümesine eklendi.

Sonuçlar şaşırtıcıydı. 

Tipik olarak "şekersiz" bir soda veya kekte bulunan seviyelerde eritritol tüketen sağlıklı gönüllüler, kan eritritol seviyelerinde taban seviyesinin bin katından çok daha fazla oranda artış yaşadı.

Daha da endişe verici olanı ise bu tüketime kan pıhtısı oluşumunda belirgin bir artışın eşlik etmesiydi.

Aynı katılımcılar glikoz tükettiklerinde ise kanlarında aynı pıhtılaşma eğilimi görülmedi.

Bu fark önemli, çünkü eritritolün kendisinin bir risk faktörü olabileceğini vurguluyor. 

Bulguların, özellikle obezite, diyabet veya metabolik sendrom gibi rahatsızlıkları olan ve kardiyovasküler risk altında olan kişiler için ciddi sonuçları var.

Dr. Hazen bu konuda önemli bir uyarı yapıyor:

"Birçok profesyonel klinisyen, yüksek kardiyovasküler risk taşıyan kişilerin şeker yerine şeker ikameleri içeren yiyecekler tüketmesini rutin olarak öneriyor. Ancak eritritole karşı kanıtlar arttıkça, bu tavsiyeyi yeniden gözden geçirme zamanı geldi."

Çocuk sahibi olmak isteyenlere kritik uyarı: Şehirlerden uzak durun çünkü... Çocuk sahibi olmak isteyenlere kritik uyarı: Şehirlerden uzak durun çünkü... Haberi Görüntüle

Cilt kanseri olup olmadığınızı anlayabilirsiniz! Kendi kendine muayene nasıl yapılır? Cilt kanseri belirtileri nelerdir? Kimler risk altında? Cilt kanseri olup olmadığınızı anlayabilirsiniz! Kendi kendine muayene nasıl yapılır?... Haberi Görüntüle

YÜKSEK ERİTRİTOL NEYE YOL AÇIYOR?

Dr. Hazen'in araştırması eritritolün güvenliğine dair şüphe uyandıran ilk araştırma değil. 

Geçtiğimiz yıl yayınlanan bir çalışma yüksek eritritol seviyelerine sahip kalp hastalarının üç yıl içinde büyük bir kalp olayı yaşama olasılığının iki kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştu.

Ayrıca kan örneklerine eritritol eklenmesinin pıhtı oluşumunu artırdığı görülmüştü. 

ABD'li bilim insanlarından korkutan kuş gribi açıklaması! Bu ilk kez yaşanıyor ABD'li bilim insanlarından korkutan kuş gribi açıklaması! Bu ilk kez... Haberi Görüntüle

KSİLİTOL DE BENZER ETKİYE SAHİP

Öte yandan bir diğer popüler yapay tatlandırıcı olan ksilitol de yapılan araştırmalarda benzer etkiler gösterdi.

Tıpkı eritritol gibi, ksilitol de sağlıklı gönüllülerde daha yüksek plazma seviyeleriyle ilişkilendirildi.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading