Her gün ağrı kesici kullananlar yandı! Korkunç etkisini iç hastalıkları uzmanı açıkladı
Ağrıları kesmek için kullanılan ağrı kesici ilaçlar bir yerdeki rahatsızlığı keserken başka bir yeri tahrip ediyor. İç Hastalıkları uzmanı Sergei Tikhonov Mechnikov bu ilaçların sindirim sistemini, özellikle de mideyi olumsuz etkilediğini söylüyor.
İnsanların önemli kısmı en ufak bir ağrıda bu sorunu yok eden ilaçlar kullanıyor.
Ağrıyı o an için bitiren bu ilaçlar uzun vadede özellikle midede büyük zarara yok açıyor.
İç Hastalıkları uzmanı Sergei Tikhonov Mechnikov bu konuda önemli uyarılar yaptı.
MİDEYE ZARAR VERİYOR
Uzmana göre, birçok kişi ağrıdan kurtulmak için sıklıkla steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) gibi ilaçlara başvuruyor.
“Bu ilaçlar ağrıyı etkili bir şekilde bastırıyor ancak mide-bağırsak sistemini olumsuz etkileyerek çeşitli sorunlara neden oluyor." diyen Tikhonov, bunların kullanılmasının mide ve duodenumun mukoza zarına zarar verme olasılığını keskin bir şekilde artırdığını söyledi.
Ona göre, NSAID'ler iltihabı ve ağrıyı azaltsa da mukoza zarının koruyucu işlevlerini de azaltarak kan akışını bozuyor ve koruyucu mukus üretimini azaltıyor.
Sonuç olarak asidik mide suyu, safra ve diğer agresif maddeler gastrointestinal sistemin mukoza zarına zarar verebiliyor.
DÜZENLİ KONTROL ÇOK ÖNEMLİ
Doktor, gastrointestinal sistemin durumunun sistematik olarak kontrol edilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.
“Belirli bir bölgede birkaç günden fazla rahatsızlık duyuyorsanız ve bunun nedenini bilmiyorsanız, bu doğrudan bir uzmana gitmenin göstergesidir." diyen uzman bu tür belirtilerin vücutta olası bir soruna işaret ettiğini sözlerine ekledi.