Horlama ile körlük arasında ilginç bağlantı bulundu! Riski artırıyor

Horlama ile körlük arasında ilginç bağlantı bulundu! Riski artırıyor

Kalitesiz uyku gözleri vuruyor. Yapılan araştırmalara göre uyku kalitesinin düşmesi glokoma sebep oluyor. Bu oldukça önemli zira glokom geri dönüşü olmayan körlük sebebi.

Sağlık

22.09.2024, 17:59

Glokom, körlüğün önde gelen nedeni.

2040 yılına kadar muhtemelen dünya çapında 112 milyon insanı etkileyecek olan bir hastalık. 

Glokoma yol açan nedenler hala tam olarak anlaşılamamış olsa da tedavi edilmezse geri dönüşü olmayan körlüğe ilerleyebileceği biliniyor. 

Doğumu kolaylaştırıyor, tok tutup zayıflatıyor! Bu baklagilin asıl faydalarından çoğu insan habersiz Doğumu kolaylaştırıyor, tok tutup zayıflatıyor! Bu baklagilin asıl faydalarından çoğu... Haberi Görüntüle

Ağrı ve anksiyete arasında bağlantı bulundu! Gençler daha çok etkileniyor Ağrı ve anksiyete arasında bağlantı bulundu! Gençler daha çok etkileniyor Haberi Görüntüle

UYKU BOZUKLUKLARI GLOKOMLA BAĞLANTILI 

Daha önce yayınlanan araştırmalar ise, uyku bozukluklarının önemli bir risk faktörü olabileceğini düşündürüyor. 

Uzun veya kısa saatler uyuma, gündüz uyku hali ve horlama, uyku kalitesinin düşmesine yol açıyor. 

Bu durum da glokom gelişme riskini artırıyor. 

Araştırma kapsamında uykusuzluk hastalığı, uzun veya kısa uyku saatleri, yaşam tarzı alışkanlıkları, horlama ve gün içinde uyku hali olan kişilerde glokom riskini belirlenmeye çalışıldı.

Süper bakteri için tüyler ürperten uyarı: 40 milyon kişi ölebilir Süper bakteri için tüyler ürperten uyarı: 40 milyon kişi ölebilir Haberi Görüntüle

Kan pıhtısının ilacı eczanede değil manavdaymış! Yaşlılar suyunu bol bol içsin Kan pıhtısının ilacı eczanede değil manavdaymış! Yaşlılar suyunu bol bol... Haberi Görüntüle

HORLAMA BİLE ETKİLİ

İleri yaşta olanlar, erkekler, sigara içenler hipertansiyon veya şeker hastalığı olanlar glokom riskinin arttığı görüldü. 

Kısa veya uzun uyku süresi yüzde 8; uykusuzluk yüzde 12; horlama yüzde 4, gündüz uyku hali yüzde 20 oranında riski artırdı.

Araştırmacılar, uyku bozukluğu ile glokom arasında bulunan ilişkiler için potansiyel olarak makul biyolojik açıklamalar olduğunu söylüyor. 

Onlara göre glokom gelişiminde önemli bir faktör olan göz içindeki basınç, uykusuzlukta olduğu gibi, kişi uzandığında ve uyku hormonları dengesiz olduğunda artıyor. 

Genellikle uykusuzlukla el ele giden depresyon ve anksiyete, düzensiz kortizol üretimi nedeniyle göz içi basıncını da artırabiliyor. 

Benzer şekilde, uyku apnesinin neden olduğu, tekrarlayan veya uzun süreli düşük hücresel oksijen seviyeleri atakları, optik sinirde ani hasara neden olabilir.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading