Yandex Metrica

İsveçli bilim insanları dövmenin yeni tehlikesini duyurdu! Yaptıranlarda korkunç bir sonuç ortaya çıktı

İsveçli bilim insanları dövmenin yeni tehlikesini duyurdu! Yaptıranlarda korkunç bir sonuç ortaya çıktı

Artık genç yaşlı çoğu insanın vücudunda dövme görmek mümkün. Güzel bir görünüme sahip olsa da aslında deriye nüfuz eden bu mürekkepler sağlığı tehdit ediyor. İsveç'te yapılan bir araştırmaya göre dövme yaptıranlarda ölümcül hastalık riski yaptırmayanlara göre oldukça yüksek. 

Sağlık

27.06.2024, 13:08

Dövme yaptırmak son yıllarda küpe, yüzük veya herhangi bir aksesuar takmak gibi yaygın hale geldi.

Artık kalıcı dövme sektörü diye bir şey var ve özellikle gençler arasında hayli popüler. 

Dövme yaptıranların çoğu, söz konusu modelin kalıcı olmasını talep ediyor. 

Peki bu nasıl oluyor? 

Dövmenin kalıcılığı nasıl sağlanıyor? 

Bağışıklık sistemi vücutta adeta yaranın boyanması olan bu işleme nasıl tepki veriyor?

Nefes borusunda kıllar çıktı! Manzara doktorları bile şoke etti Nefes borusunda kıllar çıktı! Manzara doktorları bile şoke etti Haberi Görüntüle

VÜCUT DÖVMEYİ TEHDİT OLARAK ALGILIYOR

Aslında dövme yaptırıldığında vücut bunu bir saldırı olarak algılıyor. 

Virolog Juliet Morrison, cildin bağışıklık sisteminin ilk bariyeri olduğunu ve ihlal edildiğinde harekete geçen hızlı hareket eden savunma hücreleriyle donatıldığını açıklıyor. 

Bu hücrelerin birincil işlevi, yabancı herhangi bir şeyi bulmak ve onu yok etmek.  

Ancak böyle iyileşme süreci başlayabiliyor. 

Bu hücreler yanıkların ve ciltteki yara izlerinin iyileşmesine izin veriyor. 

Ancak mürekkeplere güçleri yetmiyor. 

Çünkü bağışıklık sistemi hücrelerinin enzimleri hacimli olan pigment parçacıklarını parçalamakta zorlanıyor.

Sık kullanılan o cihaz cildi mahvediyor! Beslenme bile bu kadar etkili değil Sık kullanılan o cihaz cildi mahvediyor! Beslenme bile bu kadar... Haberi Görüntüle

BAĞIŞIKLIK HÜCRELERİ MÜREKKEPLERİ PARÇALAYAMIYOR

Mürekkepler, bağışıklık sistemi hücreleri tarafından yutulduğunda, küçük, sakız benzeri bir kütleye dönüşüyor ve parçalanamıyor. 

İşte bu yüzden kalıcı dövmelerin silinmesi imkansız oluyor.

Dövmeler nadiren de olsa enfeksiyona yol açabiliyor. 

Özellikle Hepatit C riski artabiliyor. 

Ancak yapıldığı ortamın hijyenik olması bu riski düşürüyor. 

Bu haberi okumadan güneş kremi almaya kalkmayın! Paranız cebinizde kalsın Bu haberi okumadan güneş kremi almaya kalkmayın! Paranız cebinizde kalsın Haberi Görüntüle

SIK DÖVME YAPTIRANLARDA...

Alabama Üniversitesi'nden Antropolog Christopher Lynn, dövmelerin bazı olası immünolojik etkilerini anlamak adına dövmesi olan insanları inceledi. 

O ve meslektaşları, sık dövme yaptıran kişilerin kanlarında, antikorlar da dahil olmak üzere, nadiren dövme yaptıran kişilere göre daha yüksek seviyelerde belirli bağışıklık moleküllerine sahip olduklarını keşfetti. 

Ancak Dermatolog Saranya Wyles, daha fazla antikorun daha iyi bağışıklık anlamına gelmediğini ve araştırmacıların bu etkilerin ne kadar süreceği konusunda henüz net bir fikre sahip olmadığını söylüyor.

Daha önce yapılan çalışmalarda dövme mürekkeplerinde içerik listesinde yer almayan maddeler fark edilmişti. 

Binghamton Üniversitesi’nden kimya araştırmacısı Kelly Mozman ve meslektaşları bunun üzerinde çeşitli çalışmalar yürütme kararı aldı.

Kabızlık sorununun çaresi o meyveymiş! Hem kendisi hem suyu şifa kaynağı! Tuvalette saatler geçiriyorsanız okuyun Kabızlık sorununun çaresi o meyveymiş! Hem kendisi hem suyu şifa... Haberi Görüntüle

ETİKETTE BULUNMAYAN MADDELER TESPİT EDİLDİ

Araştırmacılar, uluslararası firmaların ve küçük üreticilerin ürettiği mürekkepleri test etti. 

Kimyasal olarak analiz ettikleri 54 mürekkepten 45’inin, boyalar veya katkı maddeleri gibi içerik etiketinde bulunmayan maddeler içerdiğini gördüler. 

Bazı mürekkep etiketleri aynı zamanda mevcut olmayan katkı maddelerini de içeriyordu. 

Listelenen 36 gliserin maddesinden yalnızca 29’unun mürekkeplerde türü listede tespit edildi. 

Yalnızca bir markanın etiketleri mürekkepte bulunan içerikleri doğru bir şekilde listeledi.

Haftada bir saat ayırmak yetiyor! İngiltere'deki araştırma depresyonun ilginç bir tedavi yöntemini ortaya koydu Haftada bir saat ayırmak yetiyor! İngiltere'deki araştırma depresyonun ilginç bir... Haberi Görüntüle

ALERJEN KİMYASAL İÇEREN MÜREKKEPLER VAR

Bu bağlamda 15 mürekkep, kontakt dermatite neden olan alerjen propilen glikol içerirken, test edilen diğer numuneler antibiyotik gibi potansiyel olarak zararlı veya yabancı maddeler içeriyordu.

Bunların dövme mürekkeplerine kazara mı bulaştığı, etiketlemenin mi hatalı olduğu yoksa kasıtlı eklemeler mi olduğu henüz bilinmiyor. 

Uzmanlar dövme mürekkeplerinin ciltte ne kadar süre kaldığı, bağışıklık hücrelerine etkileri göz önüne alındığında lenf düğümlerine az miktarda boyanın sızabileceği öne sürülüyor. 

Bu nedenle sonuçlar dikkat gerektirecek kadar endişe verici.

2021’de yapılan bir araştırmada da, Avrupa Birliği’nde kullanılan dövme mürekkeplerinin de yanlış etiketleme ve listelenmemiş katkı maddeleri gibi önemli sorunları içerdiği ortaya çıkmıştı. 

Sık kullanılan o cihaz cildi mahvediyor! Beslenme bile bu kadar etkili değil Sık kullanılan o cihaz cildi mahvediyor! Beslenme bile bu kadar... Haberi Görüntüle

LENFOMA RİSKİNİ ARTIRIYOR

Öte yandan İsveç'teki Lund Üniversitesi'nden araştırmacılar, dövmesi olanlarda olmayanlara kıyasla lenfoma riskinin yüzde 21 arttığını tespit etti. 

Teoriye göre dövmeler, kanserin ön habercisi olarak bilinen düşük dereceli iltihaplanmayı tetikliyor. 

Ancak bu kan kanseri ve dövmeler arasında bağlantı kuran ilk çalışma.

Daha önce 2020 yılında yapılan bir çalışmada böyle bir bağlantı bulunamamıştı.

2011 yılındaki bir araştırmada ise cilt kanseri ile belirgin bir bağlantının tesadüften başka bir şey olmadığına karar verilmişti.

Dövme mürekkepleri, özellikle de kırmızı renkler, ilk uygulamadan aylar hatta yıllar sonra şişme, kaşıntı ve kabarcıklanma gibi alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. 

Ancak ürün etiketlerinde içerik maddeleri listelenmezse reaksiyonun nedenini belirlemek ve tekrar oluşmasını önlemek zor olabiliyor.

Dondurma için malum markaya muhtaç değilsiniz! İşte basketbolcu Burak Gacemer'den ev yapımı sağlıklı dondurma tarifi Dondurma için malum markaya muhtaç değilsiniz! İşte basketbolcu Burak Gacemer'den... Haberi Görüntüle

FDA 2022'DE DÜZENLEME GETİRMİŞTİ

2022’nin sonunda ABD Gıda ve İlaç Dairesi, kozmetik ürünleri düzenleme yetkisini genişletmenin bir parçası olarak dövme mürekkeplerini de düzenlemeye başladı. 

Bu değişiklik, FDA’nın gerekirse ürünleri piyasadan çekmesine olanak tanıyor.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading