• G.ALTIN

    4.147,25

  • DOLAR

    38,7499

  • EURO

    43,6257

  • BIST 100

    9.267,74

  • BITCOIN

    $103.650

Kırmızı et yemek sanılanın aksine zararlı değil! Eğer işlenmiş değilse...

Kırmızı et yemek sanılanın aksine zararlı değil! Eğer işlenmiş değilse...

Bazı araştırmalar, kırmızı etin kanser, diyabet ve kalp hastalığına yol açtığını göstermesi, bu etin hiç tüketilemeyeceği anlamına gelmiyor. Çünkü sığır dana ve koyun eti gibi kırmızı etler, doğru kesim ve porsiyonlar seçildiği sürece beslenme içerisinde yer alabilir.

Kırmızı et sağlıklı mı sağlıksız mı? sorusunun cevabı yıllardır  insanlar tarafından soruluyor. Bazı araştırmalar bu etin kanser, diyabet ve kalp hastalığına sebep olduğunu gösterirken demir ihtiyacının çoğunun kırmızı et sayesinde karşılanacağını belirten çalışmalar da var. 

Aslında sığır, dana ve koyun eti gibi kırmızı etler, doğru kesim ve porsiyonlar seçildiği sürece sağlıklı beslenmede yer alabilir.

Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre, bazı yağsız ve işlenmemiş kırmızı etleri içeren Akdeniz tarzı bir beslenme, kardiyometabolik hastalık risk faktörlerini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Yağsız sığır eti, haftada iki kez balık yemek ve haftada en az bir kez bitki bazlı yemek gibi diğer önerilerle dengelenerek düzenli olarak tüketilebilir.

KIRMIZI ET PROTEİN KAYNAĞI

Kırmızı et, özellikle otla beslenen sığır eti mükemmel bir protein kaynağı. Protein, vücudunuzun temel vücut fonksiyonlarını yerine getirmesi için ihtiyaç duyduğu proteinin yapı taşları olan dokuz temel amino asidin tümünü içerir. Yaşlandıkça sarkopeni olarak da bilinen kas kütlesinin yüzde üç ila beşini kaybedersiniz. O yüzden yaşlandıkça kas kütlesine sahip olmak özellikle önemli, çünkü yaralanmaları ve düşmeleri önler ve günlük fonksiyonel hareketleri gerçekleştirmenize olanak tanır. Protein aynı zamanda kilo kaybıyla da ilişkilendiriliyor. 

DEMİR SAĞLAR

Demir, oksijenin akciğerlerden vücuttaki organlara ve dokulara iletilmesinde büyük rol oynar. Hücresel işleyiş ve hormon üretimi için önemli. Ulusal Sağlık Enstitüleri, erkeklerin günde en az 8 miligram, kadınların ise 18 miligram demir almasını öneriyor. Hamile veya emziren kadınların daha fazlasına ihtiyacı var. Demir, hücresel oksijen taşınmasından sağlıklı cilt ve tırnaklara kadar her şey için kritik bir mikro besin.

ÇİNKO İÇERİR

Ara sıra yağsız kırmızı et yemenin bir başka yararı da, iyi bir çinko sağlaması. Çinko, kas kütlesi oluşturmaya, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve sağlıklı bir beyni geliştirmeye yardımcı olur. Çinko eksikliği enfeksiyonlara karşı artan duyarlılık ve enflamatuar hastalıkların gelişimi ile ilişkili.

B VİTAMİNİ DESTEĞİ VERİR

Kırmızı et, tümü beyin sağlığı ve enerji üretimi gibi kritik işlevlere katkıda bulunan bir dizi B vitamini sağlar. 2015'te yapılan bir incelemeye göre, et ve süt ürünleri mükemmel B12 vitamini kaynakları ve özellikle bu hayvansal sakatat en yüksek miktarda B12 vitamini içeriyor.

Öte yandan kırmızı etin sağlık açısından pek çok faydası olmasına rağmen, genellikle kolesterol ve doymuş yağ oranı yüksek. Bu yüzden et yerken, önerilen porsiyon boyutlarına dikkat edin. İşlenmiş et yemek ise, diyabet, kalp hastalığı ve kanser geliştirme riskinin artmasıyla ilişkilendiriliyor. 

Uluslararası Kanser Dergisi'nde yapılan bir araştırma, işlenmiş et yiyenlerin meme ve kolorektal kanserler gibi kanser vakalarının daha fazla olduğunu öne sürüyor. Bu nedenle, bu yiyecekler nadiren yenmeli veya tamamen kaçınılmalı.

Avatar
TR Haber